Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 48 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza životního stylu vysokoškolských studentů na VUT v Brně
Klíma, Josef ; Muchová, Marta (oponent) ; Lepková, Hana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu životního stylu vysokoškolských studentů na VUT v Brně. Vyhodnocuje stravovací a pohybové návyky a přináší návrhy řešení na zlepšení. Předkládá teoretické poznatky o zdravém životním stylu a srovnává je s výsledky ankety realizované na VUT v Brně v období leden 2013 a listopad 2013.
Projekt intervenčního programu zaměřeného na prevenci obezity u dětí
Halouzková, Radana ; Blahutková, Marie (oponent) ; Peričková, Lucie (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na prevenci dětské obezity. Cílovou skupinou jsou děti staršího školního věku v rozmezí 11-15 let ve městě Vsetín. V první části bakalářské práce jsou uvedená teoretická východiska, která s danou problematikou souvisí. Druhá část se zabývá analýzou současného stavu vybraného města a třetí část se zabývá samotným návrhem intervenčního programu, který by napomohl prevenci dětské obezity.
Analýza životního stylu vysokoškolských studentů
Klíma, Josef ; Muchová, Marta (oponent) ; Lepková, Hana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu životního stylu vysokoškolských studentů. Posuzuje jejich stravovací a pohybové návyky a předkládá návrhy řešení na zlepšení. Předkládá teoretické poznatky o zdravém životním stylu a srovnává je s výsledky dotazníkového šetření mezi studenty VUT v Brně.
Povědomí žáků 2. stupně ZŠ o zdravém způsobu stravování
Brodská, Nikol ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdravého stravování u žáků 2. stupně základních škol. V teoretické části se pojednává o tématech, která s touto prací souvisí. Na začátku jsou vysvětleny pojmy z oblasti výživy. V práci je dále zahrnuta oblast racionální výživy, výživy dětí školního věku či rizik spojených s výživou. V neposlední řadě se tato část věnuje alternativním směrům ve výživě, programům podporujících zdraví na školách a začlenění výživy do Rámcového vzdělávacího programu na základních školách. V praktické části byl výzkum proveden pomocí dotazníkového šetření, který se dotazoval žáků 8. a 9. ročníků na ZŠ v Mnichově Hradišti a ZŠ Úvaly. Otázky se týkaly různých oblastí výživy. Získané informace jsou zpracovány ve formě tabulek a následně okomentovány. Z výzkumu vyplynulo, že 33 % žáků má vědomosti o zdravém způsobu stravování alespoň nad 60 % a zbylých 67 % žáků tuto hranici nesplňuje. Překvapujícím zjištěním je nedostatečná znalost žáků o civilizačních nemocech, kdy žáci nemají povědomí o této problematice minimálně ze 60 %. Další pravdou je skutečnost, že více jak 50 % žáků se stravuje zdravě. Kladné zjištění obsahuje informace o programech podporující zdraví na školách. Žáci vědí, jakými programy se jejich škola zabývá a mezi programy uvedli Škola podporující zdraví a Ovoce a...
Snížení váhy pomocí cvičebního programu a zdravého stravování
KOPEČKOVÁ, Vendula
Bakalářská práce se zabývá tématem redukce hmotnosti. Cílem práce je sestavení a ověření měsíčního programu na snížení váhy pomocí pravidelného cvičení a zásad zdravého stravování. Pomocí statistických metod a metod aplikace cvičebního programu a zásad zdravého stravování, antropometrického měření a dotazníkového šetření je zkoumáno, jak intervenční program ovlivní tělesnou hmotnost, hmotnost svalů a tělesné míry problémových partií, konkrétně obvod pasu a boků. Vlivem intervenčního programu došlo u experimentálního souboru k pozitivním změnám. Statisticky významně se změnila tělesná hmotnost, hmotnost svalů i tělesné míry problémových partií, konkrétně obvod pasu a boků. U kontrolního souboru ve stejných parametrech nedošlo k žádným změnám. Účinnost sestaveného programu pro snížení váhy se podařila ověřit.
Problematika diabetické diety v lázeňském zařízení
ŠTÍCHOVÁ, Kateřina
Tato bakalářská práce pojednává o problematice diabetické diety v lázeňském zařízení, konkrétně v Lázeňském domě Aurora Slatinných lázní Třeboň. V teoretické části jsem se soustředila na onemocnění diabetes mellitus obecně. Nalezneme zde popis metabolismu sacharidů, stručnou anatomii hlavních orgánů souvisejících s onemocněním, jeho epidemiologii, klasifikaci, diagnostiku a léčbu a také přidružené komplikace. Druhá část teorie definuje odborná doporučení k diabetické dietě jako takové. Třetí stručně popisuje historii a současnost českého lázeňství a možnosti stravování v lázeňských zařízeních včetně diet. Pro práci byly stanoveny celkem tři cíle. Prvním z nich je zmapovat možnosti diabetické diety v lázeňském zařízení, druhým analyzovat lázeňský jídelníček a zjistit, zda odpovídá zásadám diabetické diety a posledním je porovnat jídelníček vybraných pacientů s lázeňským a najít jejich rozdíly. Ve výzkumné části jsem hodnotila vhodnost lázeňského jídelníčku při onemocnění diabetes mellitus II. typu a pomocí metod kvalitativního výzkumu jsem poté tento jídelníček srovnávala s domácími jídelníčky osmi lázeňských pacientů s diagnózou diabetes mellitus II. typu. Jídelníčky byly vyhodnocovány v programu Nutriservis Proffesional. Všímala jsem si zejména celkové energie, sacharidů, tuků, bílkovin, mono a disacharidů. Z výsledků jasně vyplývá, že lázeňský jídelníček je i přes drobné nedostatky vhodně sestaven a odpovídá obecným zásadám diabetické diety. V porovnání se stravováním doma si většina pacientů v lázních polepšila - stravují se vhodněji a pravidelněji. Výsledky nám také potvrdily nezbytnost důsledné edukace diabetiků v oblasti výživy a současně nutnost aktivní spolupráce odborníků (dietologů, nutričních terapeutů) při jejich léčbě.
Nutriční gramotnost adolescentů
Alexandrovičová, Adéla ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Dospívání je obdobím přechodu z dětství do dospělosti a je plné bouřlivých změn. Jedním z vývojových úkolů dospělosti je osamostatnit se a převzít odpovědnost za sebe, za svoje chování a rozhodování i ve vztahu právě k výživě. Výživa je jedním z významných determinant zdraví. Tato práce se zabývá výživou adolescentů a potřebností dostatečné nutriční gramotnosti. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické, části rozebírám termíny zdravotní a nutriční gramotnost, charakteristiku období adolescence obecně, tak i ve vztahu k výživě. Zmiňuji také jaké faktory ovlivňují stravovací návyky adolescentů, podrobněji se zaměřuji na sociální média a sociální sítě. V praktické části bylo mým cílem zjistit jaké mají adolescenti znalosti o výživě a zdravém stravování, jak tyto znalosti využívají pro jejich stravování, jak a kde adolescenti získávají informace v tématu výživy a jaký vliv na jejich stravování mají sociální sítě. K výzkumu bylo využito kvantitativní metody sběru dat, a to anonymního dotazníku v elektronické podobě. Získáno bylo 80 dotazníků od adolescentů ve věku 15-21 let. Šetřením bylo prokázáno, že adolescenti mají dostatečné znalosti v tématu výživy, ale nedostatečně je využívají ve svém vlastním stravovacím režimu. Jejich stravování zásady zdravé stravy již tolik...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 48 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.