Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sumativní evaluace zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek se zaměřením na užívání tabákových výrobků
Kučerová, Klára ; Nekola, Martin (vedoucí práce) ; Ochrana, František (oponent)
Tato diplomová práce se zaměřuje na evaluaci zákona č. 65/2017 Sb., Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek se zaměřením na užívání tabákových výrobků. K hodnocení tohoto zákona bylo přistupováno na základě principů sumativní evaluace, která byla zaměřena na dopady zákona o ochraně zdraví a na plnění jeho stanovených cílů. Mezi teoretická a věcná východiska práce patří krom evaluací především tabáková kontrola v ČR. Praktická část práce je založena na kvantitativním výzkumu, který využívá sekundární data. Tento výzkum byl následně doplněn informacemi z polostrukturovaných expertních rozhovorů. Analýza je zaměřena na hodnocení celkem 15 indikátorů, které představují oblasti, na které mohlo mít přijetí zkoumaného zákona dopad. Tyto indikátory se týkají především oblasti kuřáctví a zdraví, ale také tabákového průmyslu, pohostinství či státního rozpočtu. Hodnocení indikátorů vychází z porovnání dvou časových řad, přičemž jedna z nich zobrazuje reálnou situaci a ta druhá extrapoluje situaci bez přijetí zkoumaného zákona. Výsledky analýzy byly následně diskutovány ve vztahu k plnění nejen stanovených cílů a dopadů zákona, ale také jeho účinnosti a užitečnosti. Dopady zákona o ochraně zdraví byly nejvýraznější v oblasti veřejného zdraví, ale některé dopady se projevily i na chování...
Jemný a hrubý aerosol v ovzduší studentského klubu: porovnání před a po zákazu kouření
Valchářová, Tereza ; Ondráček, Jakub (oponent) ; Hovorka, Jan (vedoucí práce)
Tato práce měla za úkol zjistit jestli a jak se změnil parametr vnitřního prostředí ve studentském klubu "Mrtvá Ryba", tedy atmosférický aerosol o velikosti částic od 0,524 do 20 mikrometrů. Práce se snaží o zmapování vnitřního nekuřáckého prostředí a jeho porovnání s kuřáckým prostředím. Práce popisuje koncentrace PM1 a PM10, a jejich denní chod. Koncentrace byly naměřeny přístrojem APS (Aerodynamic particle sizer). Prvním krokem bylo měření v nekuřáckém studentském baru, následovalo zpracování získaných informací, a to v programech CoPlot, CoStat, a Excel, kde byla vypracována statistika, a nakonec porovnání s hodnotami naměřenými za doby, kdy se ještě ve studentském klubu kouřilo. Ke srovnání byly použity párové t-testy a lineární regrese. Výsledek potvrdil, to, co jsme předpokládali, tedy hodnoty koncentrací se od sebe výrazně liší. Průměrná koncentrace všech naměřených dní (šest) z kuřácké kampaně byla u PM1 13,28 µg.m-3 a u PM10 23,38 µg.m-3. Průměrná koncentrace všech naměřených dní nekuřácké kampaně (třicet šest) byla u PM1 4,88 µg.m-3 a u PM10 24,61 µg.m-3. Výsledná koncentrace aerosolových částic byla jednoznačně nižší za nekuřáckého období než za kuřáckého. Znečištění vnitřního ovzduší je ovlivňováno mnoha faktory. Nejdůležitějšími jsou přítomnost osob a jejich počet, koncentrace...
Problematika kouření v restauračních zařízeních v centru Plzně
VIDRŠPERKOVÁ, Kristýna
Tématem diplomové práce je kouření v restauračních zařízeních v centru Plzně. Kouření v restauračních zařízeních ohrožuje nejen jejich návštěvníky, ale zejména zaměstnance. Tato skupina obyvatel se stává pasivními kuřáky po celou pracovní dobu, což může mít negativní zdravotní následky. Hlavním cílem práce bylo zmapovat problematiku kouření v restauračních zařízeních z pohledu jejich zaměstnanců. K tomuto cíli byly stanoveny tři výzkumné otázky. Výzkum byl realizován pomocí kvalitativního šetření. Polostrukturovaný hloubkový rozhovor byl proveden se 13 respondenty, kteří byli vybráni metodou sněhové koule. Informace byly vyhodnoceny pomocí metody otevřeného kódování a podaly odpovědi na výzkumné otázky. První výzkumná otázka - Jaké jsou kuřácké návyky zaměstnanců kuřáckých restauračních zařízení? Z výzkumu je zřejmé, že se zvýšil počet vykouřených cigaret u většiny zaměstnanců kuřáckých restauračních zařízení. Druhá výzkumná otázka - Jak vnímají zaměstnanci kuřáckých restauračních zařízení riziko pasivního kouření? Z odpovědí respondentů vyplynulo, že pasivní kouření nevnímají jako rizikový faktor, který by mohl ohrozit jejich zdraví. Práce v kuřáckém prostředí vadí pouze malé části respondentů. Třetí výzkumná otázka byla stanovena takto: Jaký je postoj zaměstnanců kuřáckých restauračních zařízení k nové plánované protikuřácké legislativě? Z výzkumu vyplynulo, že většina respondentů si nepřeje přijetí zákazu kouření v restauračních zařízeních. Důvodem jsou obavy o zaměstnání, snížení tržeb, odmítání zákazů obecně nebo fakt, že jsou sami kuřáci. Pouze malá část dotazovaných má obavu o své zdraví a přivítala by novelu zákona. V rámci rozhovoru byla s respondenty provedena krátká intervence, která měla informovat zaměstnance restauračních zařízení o riziku pasivního kouření. Z výzkumu vyplynulo, že zaměstnanci kuřáckých restauračních zařízení příliš nevnímají riziko pasivního kouření. Často jsou tabákovému kouři vystaveni i ve svém volném čase. Nejúčinnější prevenci mohou zajistit politici, kteří by prosadili zpřísnění legislativy.
Analýza omezení kouření v pohostinských zařízeních vybraných států EU
Zágorová, Lucie ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Netková, Jarmila (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zákazu kouření na veřejných místech. Jedná se o velice diskutované, kontroverzní a přitom aktuální téma, které vyvolává debaty, zda jsou plošné zákazy kouření na veřejných místech prospěšné a jestli by tento trend měl být zaváděn i v dalších zemích. Cílem této práce je charakterizovat současný stav kouření ve světě a v Evropské unii a zhodnotit přístup k zavádění regulace kouření na veřejných místech, se zaměřením na pohostinství v jednotlivých zemích. Tyto výsledky vycházejí z výzkumů, které byly vypracovány Evropskou unií a dalšími světovými institucemi, které se touto problematikou zabývají. Díky studiím, které byly vypracovány v určitých zemích, jsou analyzovány ekonomické, zdravotní a společenské dopady, které s sebou regulace přinesla. Tyto závěry jsou využity pro předpověď možného vývoje v případě zavedení zákazu kouření v barech a restauracích v České republice.
Dopady zákazu kouření v hospodách a restauracích
Vávra, Vít ; Běláčková, Vendula (vedoucí práce) ; Poláková, Olga (oponent)
Background: Tato práce si klade za cíl zjistit, jak zákaz kouření na veřejných místech ovlivnil obraty barů a restaurací, spotřebu tabáku a počet kuřáků ve společnosti v evropském prostředí. K podrobnějšímu seznámení s touto problematikou, budou zanalyzovány důvody pro zavedení zákazu. Na konci práce budou porovnány získané výsledky s pohledem ekonomické teorie. Metoda: Práce se zaměří na pět států, v nichž již byla regulace zavedena, konkrétně na Irsko, Norsko, Itálii, Skotsko a Anglii. Data potřebná pro analýzu dopadů zákazu budou získány z jednotlivých studií zkoumajících změny ve vybraných státech. Poté budou všechny získané informace shrnuty a bude rozhodnuto, jakým způsobem byly ovlivněny pohostinské služby a tabákový průmysl a zda získané výsledky korespondují s pohledem ekonomické teorie na tuto problematiku. Výsledky: Argumenty zastánců regulace se jsou při nejmenším sporné, jediný z našeho pohledu obhajitelný je argument opírající se o zdravotní komplikace způsobené nepřímým kouřením. Ani v jedné zemi a ani v jednom odvětví nebyl naměřen růst zkoumaných veličin. Regulace zapříčinila snížení obratů v hospodách i restauracích, snížení prodejů tabáku a pokles kuřáků v populaci. Z ekonomické teorie je patrné, že zákaz posune strukturu trhu do nepřirozeného stavu, čímž se sníží efektivita, což je ve shodě s naměřenými výsledky. Závěr: Zákaz kouření na veřejných místech by z ekonomického a dle našeho názoru i morálního pohledu nebylo moudré zavádět. Obě zkoumaná odvětví regulace poškozuje. Volný trh, bez zásahů, které podnikatelům znemožňují přizpůsobit se přáním jejich zákazníků, má největší šanci maximalizovat společenský blahobyt, protože vede k optimální alokaci jak kuřáckých, tak nekuřáckých zařízení.
Evropská unie a boj proti kouření
FIŠER, Martin
Tato bakalářská práce se zabývá bojem Evropské unie proti kouření. Nejprve stručně pojednává o historii a místě tohoto fenoménu v evropské společnosti. Následně mluví o různých důvodech pro zákazy kouření a dopadech protikuřáckých politik. V největší části ale popisuje doposud přijatá legislativní opatření jednotlivých členských států, tak i legislativu Společenství. Pozornost je také věnovaná současnému stavu diskuze a posledním krokům ve prospěch prostředí bez tabákového kouře. Ze shromážděných poznatků práce vyvozuje další předpokládaný vývoj boje Evropské unie proti kouření.
Zákaz kouření, jeho úprava a vývoj
Severová, Jana ; Hejda, Jan (vedoucí práce) ; Kratina, Milan (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na popsání zákonů souvisejících se zákazem kouření. V hlavních právních normách, zákonu č. 379/2005 Sb. a zákonu č. 262/2005 Sb., analyzuji nedostatky a navrhuji řešení k jejich odstranění. Zabývám se novelizací týkající se absolutního zákazu kouření v restauracích v ČR a popisuji současnou situaci v evropských státech, kde tento způsob zákazu již platí. Vyhodnocuji názory veřejnosti pomocí ankety, která se zaměřuje na znalost právního vědomí, spokojenost se zákonem a jeho dodržování.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.