Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Postavení Kolumbie na světovém trhu kávy
Petrová, Aneta ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Zamykalová, Miroslava (oponent)
Práce se soustředí na význam Kolumbie v rámci světového obchodu s kávou. Kolumbie je třetím největším producentem kávy na světě. Cílem práce je charakterizovat postavení Kolumbie na světovém trhu kávy. Nejprve je specifikována káva jako komodita určená k obchodování, rostlina kávovník a její druhy, sklizeň kávovníkových plodů a následné zpracování kávových zrn včetně hodnocení kvality. Ve druhé kapitole je charakterizován světový trh s kávou, největší producenti i spotřebitelé, formy obchodování s kávou, vývoj cen kávy a Mezinárodní organizace pro kávu včetně jejích jednotlivých dohod. Poslední kapitola se zaměřuje výhradně na Kolumbii, historii kávové produkce v Kolumbii, největší kávové společnosti, vývoj kolumbijského kávového exportu ve 21. století a budoucí trendy, význam fair trade pro produkci kávy v Kolumbii a důležitost kávové produkce a vývozu pro kolumbijskou ekonomiku.
Postavení Španělska na světovém trhu olivového oleje
Skolková, Klára ; Zamykalová, Miroslava (vedoucí práce) ; Gullová, Soňa (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá postavením Španělska na světovém trhu olivového oleje. První kapitola se věnuje charakteristice olivového oleje, jeho historii, klasifikaci a značení, vlivu olivového oleje na zdraví, popisu oblastí pěstování oliv a představení Mezinárodní rady pro olivový olej. Druhá část je zaměřena na produkci a spotřebu olivového oleje ve vybraných autonomních oblastech Španělska. Dále analyzuje španělský vývoz a dovoz olivového oleje, a to jak z hlediska vývoje objemu, tak z hlediska teritoriální struktury vývozu a dovozu. Zahrnuje rovněž problematiku celního zatížení vývozu a dovozu. Předmětem třetí kapitoly je analýza světového vývozu a dovozu olivového oleje a zjištění pozice Španělska mezi světovými exportéry a importéry. Třetí kapitola také disponuje analýzou ceny španělského olivového oleje a jejím srovnáním se světovou cenou olivového oleje.
Světový trh bioproduktů a postavení ČR na tomto trhu
Novotný, Ondřej ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Klosová, Anna (oponent)
Práce analyzuje stav světového trhu bioproduktů a postavení České republiky na něm. Rozebírá základní informace o tomto trhu a historické kořeny, které umožnily obchodu s bioprodukty vzniknout. Detailně je zmapována produkce a spotřeba bioproduktů, obzvláště biopotravin, ve vybraných zemích ze všech oblastí. Část věnovaná České republice ukazuje vývoj a strukturu výroby i spotřeby bioproduktů u nás. Český trh je následně porovnán s trhem světovým a jsou uvedeny vlivy, které na produkci i spotřebu bioproduktů působí. Údaje zjištěné jak ze světového, tak i z tuzemského trhu podporují hypotézu, že trh s bioprodukty neustále roste. Druhá hypotéza, která se týkala poptávky po bioproduktech na českém trhu, potvrzená nebyla. Vzhledem k vysokým cenám bioproduktů a nedůvěře obyvatel v jejich kvalitu, poptávka po bioproduktech v předchozích letech spíše klesala.
Světový trh vína a postavení Chile na tomto trhu se zaměřením na firmu Vina El Aromo
Bartoňková, Nikola ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Klosová, Anna (oponent)
Bakalářská práce má za úkol analyzovat světový trh vína, zejména se pak soustředí na Chile a chilskou vinařskou společnost Vina El Aromo. V samém začátku práce se pro úvod do problematiky krátce věnuji charakteristice vína. Dále se zaměřuji na rozdělení vinařských oblastí ve světě a konkrétním popisem jednotlivých oblastí. Ve stěžejních kapitolách charakterizuji světový trh vína, se zaměřením na světovou produkci, spotřebu vína a obchod s vínem. Dále se věnuji Chilskému vinařskému odvětví a analyzuji tendence v obchodě s vínem této zemi. Působení společnosti Vina El Aromo ve vinařském odvětví a její tendence v proniknutí na další trhy uvádím v závěrečné kapitole.
The world market of cocoa and sugar
Gašková, Zuzana ; Bolotov, Ilya (vedoucí práce) ; Čajka, Radek (oponent)
Práce se zabývá analýzou světového trhu s kakaem a cukrem. Je rozdělená do třech částí. V první části je stručně popsaná botanická charakteristika komodit kakaové boby, cukrová řepa a cukrová třtina, proces jejich zpracování a nejvýznamnější producenti. Druhá část analyzuje trh s danými komoditami. Sleduje trendy producentů a spotřebitelů v průběhu uplynulých 70 let. Popisuje vývin cen za komodity. Třetí závěrečná část je věnována konceptu Fair Trade se zaměřením na kakao a cukr.
Světová produkce a světový trh kakaa
Pokorná, Iveta ; Jiránková, Martina (vedoucí práce) ; Horák, Jiří (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá světovým trhem s kakaovými boby. Cílem práce je zanalyzovat světovou produkci a nejvýznamnější producentské země a zachytit hlavní obchodní toky s touto komoditou. Práce je rozdělena do tří vzájemně propojených částí. První kapitola je věnována obecné charakteristice a historii pěstování kakaovníku. Druhá kapitola zachycuje množství produkce v jednotlivých oblastech pěstování v druhé polovině dvacátého století a zároveň pojednává o obchodních vztazích mezi producenty a spotřebiteli. V poslední kapitole je nastíněna problematika fair trade na konkrétním příkladu kakaa

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.