|
Proměna české kuchyně z dob Magdaleny Dobromily Rettigové po současné trendy zdravého životního stylu
Málková, Simona ; Čevela, Rostislav (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá proměnou stravování z dob Magdaleny Dobromily Rettigové po moderní trendy zdravého životního stylu. Jde o postupný vývoj stravování z období konce 18. století po současnost. V teoretické části je popsán kontrast mezi životem české spisovatelky a soudobým životním stylem. Je zde kapitola o životě Magdaleny Dobromily Rettigové, i pozadí vedoucí k sepsání kuchařské knihy s názvem "Domácí kuchařka", která se stala praktickou příručkou pro ženy, obsahující instrukce a návody k vedení kuchyně i komplexní rady k vystupování ženy jako manželky, matky a vlastenky a také její vliv na výuku mladých dívek. Další kapitola pojednává o vývoji kuchyně a vaření, o zvycích užívaných při stolování a životním stylu té doby. V závěru teoretické části je porovnávána kuchyně první poloviny devatenáctého století s dnešními stravovacími návyky a životním stylem. V empirické části je zjišťováno dotazníkovým šetřením mezi Středním odborným učilištěm Toužim a Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Karlových Varech, zda žáci těchto škol žijí v souladu se zdravým životním stylem. Celková koncepce výzkumu je kvantitativní, pro sběr dat byla použita explorační metoda nestandardizovaných dotazníků vlastní konstrukce, které byly vyplněny respondenty. Dotazníkové šetření bylo...
|
| |
| |
|
Životní styl lidí pracujících ve stresujícím prostředí
NOVÁKOVÁ, Michaela
Bakalářská práce se věnuje tématu Životní styl lidí pracujících ve stresujícím prostředí. V teoretické části se budeme zbývat problematikou stresu, jak se s ním vyrovnat, co dělat proti stresu, nadále zde zahrneme i pracovní prostředí, kde budou popsány jednotlivé pracovní pozice jako řidič, dělník, policista a pracovník v kanceláři konkrétněji na logistickém oddělení. V závěru teoretické části nastíníme i vhodný a nevhodný životní styl. Pro výzkumné šetření použijeme dotazníkovou metodu, kde popíšeme jednotlivé pracovní pozice a porovnáme je mezi sebou.
|