Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 25 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Tvorba biofilmu u probiotických kultur a možnosti jeho využití ve farmacii
Ryšávka, Petr ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Vorlová, Lenka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Práce byla zaměřena na vývoj adhezivní formy probiotik ve formě biofilmu na kombinovaných nosičích s prebiotickou složkou, druhá část práce byla věnována vlivu potravin na množení a přežívání vybraných typů probiotických bakterií. Dále byl sledován vliv individualizované probiotické suplementace na změny střevního mikrobiomu člověka. V první části práce byly vybrány a otestovány vhodné adherentní probiotické kmeny pro tvorbu biofilmu. Podařilo se zavést metody a otestovat různé varianty nosičů pro kultivaci a navázání bakterií. In vitro experimenty ověřily stabilitu biofilmu a jeho odolnost vůči nízkému pH, žluči a antibiotikům ve srovnání s planktonní formou. Rovněž byl sledován antimikrobiální efekt probiotických kmenů ve formě biofilmu. Kultivace multidruhového biofilmu na kombinovaném nosiči byla optimalizována a zároveň byla potvrzena stabilita biofilmu a finální životnost probiotických bakterií. Ve druhé části práce byl hodnocen vliv různých potravin a nápojů na životaschopnost probiotických bakterií důrazem na simulaci průchodu gastrointestinálním traktem. Byly testovány jak modelové roztoky (různé koncentrace alkoholu, cukru, soli, bílkovin a různé pH) tak různé druhy skutečných potravin a nápojů. Vliv potravin a nápojů byl testován na monokulturách Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve a na probiotických kapslích obsahujících smíšenou kulturu probiotických mikroorganismů. Přežití probiotik v různých potravinových matricích v simulovaném prostředí gastrointestinálního traktu bylo kvantitativně odlišné. Podařilo se definovat potraviny vhodné pro podporu množení probiotických bakterií. Poslední část práce byla zaměřena na cílenou úpravu střevního mikrobiomu individualizovanými probiotiky, kterábyla připravena na základě molekulárně biologické analýzy střevního mikrobiomu zaměřené na detekci procentuálního zastoupení laktobacilů, bifidobakterií a kmenů Firmicutes a Bacteroidetes. Personifikovaná probiotická suplementace potvrdila pozitivní efekt tohoto přístupu na změny mikrobiomu zejména na zvýšení obsahu laktobacilů, bifidobakterií a celkové diverzity mikrobiomu.
Biodostupnost vitamínu C z různých zdrojů
Gabrhelová, Lucie
Vitamín C se řadí k hydrofilním vitamínům a v lidském těle plní několik funkcí. Je nutné ho přijímat ve formě potravy, jelikož člověk v průběhu evoluce ztratil schopnost jeho tvorby. Z potravin jsou nejvýznamnějším zdrojem ovoce a zelenina. Jedná se o poměrně nestabilní vitamín a při zpracování potravin tak může docházet k jeho ztrátám. Proto existují šetrnější způsoby úpravy, kterými je možné dané ztráty omezit. Za účelem zvýšení stability a tím i biodostupnosti se využívají také další metody, nejčastěji různé typy enkapsulace. Kromě potravin je možné vitamín C získávat i z doplňků stravy. Ty se na trhu vyskytují v několika formách, které se neliší pouze cenou či vzhledem, ale především biodostupností samotného vitamínu C. Nejefektivnější formou je lipozomální vitamín C, který je v této podobě schopen zajistit vysokou biodostupnost vitamínu C.
Horizontální přenos genů rezistence mezi bakteriemi
Valach, Radek
Přenos antibiotické rezistence u bakterií je v posledních letech často řešeným problémem. Jejím postupným rozšiřováním vznikají super-rezistentní bakteriální kmeny, které jsou odolné vůči široké škále konvenčně používaných léčiv. Oxid zinečnatý, používaný v chovu prasat jako suplement krmiva, nahrazuje v posledních letech antibiotika, která se podávala kvůli prevenci gastrointestinálních onemocnění zvířat a na podporu růstu. Tyto substituenty mohou podněcovat zvýšený přenos genetických elementů nesoucích geny antibiotické rezistence. Tato práce je zaměřena na možný vliv oxidu zinečnatého a jeho nanočástic (ZnO a ZnONPs) na bakterie Enterococcus faecalis. Cílem práce bylo zjistit, zda působení ZnO a ZnONPs zvýší přenos plazmidu s genem rezistence mezi bakteriemi procesem konjugace.
Hladiny vitamínu D ve vztahu k respiračním onemocněním dětí do 19 let
KRAUS, Petr
Úvod: Vitamin D a jeho pozitivní účinky na lidský organismus jsou velmi často diskutovány a zkoumány mnoha studiemi, a to jak zahraničními, tak i tuzemskými a jsou tak podrobně sledovány jeho sérové hladiny ve vztahu k onemocněním. Vitamin D má pozitivní účinky na imunitní systém, ovlivňuje střevní transport vápníku, je důležitý pro správný mentální a fyzický vývoj a růst dítěte, a to již v období těhotenství, a pomáhá předcházet onemocněním plic. Cíl: Zhodnotit vztah hladin vitaminu D v krvi ke vztahu k respiračním onemocněním u dětí. Metodika: Sérové hladiny vitaminu D a jejich vztah k respiračním onemocněním jsme sledovali také ve vztahu k pohlaví a ročnímu období (léto a zima). Soubor: U 127 respondentů ve věku od 2 měsíců do 18 let, včetně zdravých i nemocných, byla odebrána krev na hladiny D vitaminu. Sběr a zpracování dat u zdravých dětí je odsouhlaseno rodiči (příloha č. 1). Odběr vzorku krve byl proveden v průběhu dvou let v jednom zdravotnickém zařízení v Jihočeském kraji. Výsledky byly hodnoceny ve vztahu ve dvou hraničních skupinách, to je 50 a druhé 75 nmol/l. Dále bylo zpracováno 10 jídelníčků těchto dětí a vyhodnocený obsah vitamínu D. Výsledné hodnoty hladin vitaminu D zahrnovaly také prostudované jídelníčky. Výsledek: Výsledky neprokázaly předpokládaný vztah hladin D vitaminu k onemocnění respiračního traktu dětí, a to u obou hraničních skupin, to je 50 a 75 nmol/l. Ovlivnění respiračního traktu se potvrdily částečně. Diskuze: Diskuzí se autor pokouší vysvětlit proč nedošlo k jednoznačnému potvrzení hypotézy.
Preventivní opatření ke snižování prevalence anémie v důsledku nedostatečné výživy - porovnání strategií Egypta a Afghánistánu
Coufalová, Andrea
Coufalová, A., Preventivní opatření ke snižování prevalence anémie v důsledku nedostatečné výživy – porovnání strategií Egypta a Afghánistánu. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně. Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, 2022. Diplomová práce je založena na porovnání strategií ke snižování prevalence anémie v důsledku nedostatečné výživy dvou rozvojových zemí, u nichž je výskyt anémie značným problémem. Nutriční anémie představuje v současnosti velký problém potravinové bezpečnosti, který je způsoben primárně příjmem stravy nedostačující k pokrytí denní potřeby vitamínů a minerálních látek. Konkrétněji se jednalo o Egypt a Afghánistán, přičemž každá země ke snižování výskytu nutriční anémie přistupuje odlišným způsobem. Srovnání strategií obou vybraných zemí vycházelo z výsledků dat dostupných na oficiálních stránkách jak jednotlivých zemí, tak mezinárodních institucí. Také byla porovnána ekonomická úroveň k možnosti komparace strategií a zdůvodnění příčinných. Bylo zjištěno, že strategie ke snižování prevalence anémie v Egyptě byla úspěšnější než strategie implementovaná v Afghánistánu. Důvodem těchto výsledků byla odlišná socio-ekonomická úroveň obou zemí, politická situace a další zkoumané faktory, které mají na výživu nedozírný dopad. Fortifikaci základní potraviny, která je vhodným nástrojem ke snížení nutriční anémie u nižších vrstev obyvatelstva a byla úspěšná v Egyptě, nelze zavést v rozvojových zemích, ve kterých nefunguje silná role státního aparátu k prosazení dlouhodobých strategických cílů.
Příjem D vitaminu u dětí staršího školního věku
SALZEROVÁ, Eliška
Nejnovější vědecké poznatky hovoří o dalekosáhlém významu vitaminu D v oblasti našeho zdraví. Je známo, že vitamin D významně ovlivňuje metabolismus vápníku, avšak nově vychází na povrch i důkazy o jeho pozitivních účincích nejen na imunitní systém. Dále ovlivňuje i správný růst a vývoj dítěte, činnost nervového systému a tvorbu a růst nervových buněk. Až 60 % evropské dětské populace trpí nedostatkem vitaminu D. Důvodem tohoto nedostatku může být nízký příjem potravin s obsahem vitaminu D a nedostatečný pobyt na slunci. Pro bakalářskou práci jsem si zvolila čtyři cíle. Prvním cílem je zjistit, jaké množství vitaminu D přijímají děti staršího školního věku perorálně. Druhým cílem je zjistit význam suplementace pro perorální příjem vitaminu D u dětí staršího školního věku. Třetím cílem je zjistit, jaké množství produktů s obsahem vitaminu D mají děti staršího školního věku běžně ve stravě. Posledním cílem je zjistit, kolik procent z doporučené denní dávky vitaminu D přijímají děti staršího školního věku ze stravy. Jako způsob dosažení výsledků byla zvolena metoda kvantitativně-kvalitativní. Výzkumný soubor tvořilo 20 dětí staršího školního věku z Písku a okolí. Pro výzkumné šetření jsem použila dotazníky a sedmidenní jídelníčky. Pomocí dotazníků jsem zjišťovala počet produktů s obsahem vitaminu D, který respondent za týden běžně zkonzumoval a údaj, zda dotyčný suplementoval. Potraviny uvedené v jídelníčcích byly vloženy do programu Nutriservis, který vypočítával obsah vitaminu D v mikrogramech ze zadaných potravin za den a celkem za týden. Následně jsem pomocí týdenního příjmu vitaminu D počítala, kolik procent z perorální doporučené týdenní dávky respondenti přijímají. Pokud respondent suplementoval, přičetla jsem k této dávce hodnotu suplementace a opět počítala procentuální zastoupení přijatého vitaminu D z perorální doporučené týdenní dávky. Na základě výsledků z dotazníků jsem dospěla ke zjištění, že z produktů, které obsahují vitamin D děti staršího školního věku, preferují mléko či mléčné výrobky a vejce. Dalším často konzumovaným produktem byly rostlinné oleje. Ryby se v jídelníčcích objevovaly 1-2× týdně. Játra téměř polovina respondentů vůbec nekonzumovala. Z výsledků dosažených pomocí jídelníčků vyšlo najevo, že suplementace je klíčová pro naplnění perorální doporučené týdenní dávky, neboť bez současně probíhající každodenní suplementace by žádný respondent nenaplnil perorální doporučenou týdenní dávku. U suplementujících respondentů byla suplementace úspěšná ze 75 %. Perorální doporučenou týdenní dávku naplnilo šest z osmi suplementujících respondentů. Z výsledků vyplývá, že je nutné zvýšit gramotnost dětí a rodičů zaměřenou na příjem D vitaminu.
Příjem D vitaminu u dětí mladšího školního věku
PAVLÍČKOVÁ, Adéla
Vitamin D je nedílnou složkou našeho jídelníčku. Je velmi důležitý pro správný růst a vývoj dítěte, nepodílí se jen na růstu a vývoji kostí, ovlivňuje i činnost nervového systému, tvorbu a růst nervových buněk a imunitní systém. V současné době trpí nedostatkem tohoto vitaminu více než 60 % dětí v Evropě. Nedostatečná konzumace zdrojů vitaminu D z živočišných produktů může být příčinou nedostatku u této skupiny osob. Až 90 % vitaminu D přijímá člověk ze slunečního záření, proto příčinou nedostatku u dnešních dětí může být i méně častý pobyt venku. Pro mou bakalářskou práci jsem si zvolila 4 cíle. Prvním cílem je zjistit, jaké množství vitaminu D přijímají děti mladšího školního věku perorálně. Jako druhý cíl jsem si stanovila zjistit význam suplementace pro perorální příjem vitaminu D u dětí mladšího školního věku. Třetím cílem bylo zjistit jaké množství produktů s obsahem vitaminu D mají děti mladšího školního věku běžně ve stravě. Posledním cílem bylo zjistit kolik procent z doporučené denní dávky vitaminu D přijímají děti mladšího školního věku ze stravy. V praktické části se zabývám interpretací výsledků výzkumu pomocí textu a tabulek. Výzkumným souborem je 20 respondentů ve věku od 6 do 12 let. Sběr dat byl prováděn ve městě Písek a jeho okolí. Pro výzkum byla použita metoda kvalitativně-kvantitativní. Pro sběr dat byl použit dotazník a jídelníček. Pomocí dotazníku byl zjišťován počet produktů s obsahem vitaminu D, které zkonzumoval jednotlivý respondent za týden. V dotazníku byla také položena otázka, zda respondenti vitamin D suplementují. Pomocí jídelníčku bylo zjišťováno množství přijatého vitaminu D u jednotlivých respondentů ze stravy za týden. Sesbíraná data z jídelníčku byla následně vložena do programu Nutriservis, který vypočítal hodnoty vitaminu D v mikrogramech ze zadaných potravin. Z výsledných hodnot z programu jsem vypočítala celkový týdenní příjem vitaminu D a procentuální část z perorální doporučené týdenní dávky vitaminu D. V případě, že respondent suplementoval, jsem k týdenní dávce vitaminu D přijatého ze stravy přičetla hodnotu současné suplementace za týden a z této hodnoty jsem opět určovala procentuální zastoupení vitaminu D z perorální doporučené týdenní dávky. Z výsledných údajů, vycházejících z dotazníku, který se zabýval množstvím přijatých produktů s obsahem vitaminu D, vyplývá, že mezi nejoblíbenější produkty s obsahem vitaminu D patří mléko a mléčné výrobky. Méně časté, ale také významné zastoupení ve stravě respondentů měly žloutky a rostlinné oleje. Naopak játra zahrnují týdně do své stravy pouze 3 respondenti z 20 tázaných. Na základě vyhodnocení dat a získaných informací o vitaminu D lze říct, že suplementace má v tomto věkovém období velký význam. Tento údaj je podložen výslednými hodnotami, kdy bylo zjištěno, že žádný ze zkoumaných respondentů nesplnil bez současné suplementace požadovanou perorální týdenní dávku vitaminu D. Respondentů, kteří současně suplementují tento vitamin, bylo 8 z 20 tázaných. U těchto respondentů byla naplněna perorální doporučená týdenní dávka u 7 respondentů z 8 suplementujících. Z výsledků vyplývá, že je nutné zvýšit gramotnost dětí a rodičů zaměřenou na příjem D vitaminu.
Systematický přehled doporučeného množství proteinů v elitním sportu a jeho reflexe ve veganském druhu stravování.
Vondrysová, Kristýna ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Coufalová, Klára (oponent)
Název práce: Systematický přehled doporučeného množství proteinů v elitním sportu a jeho reflexe ve veganském druhu stravování Cíle práce: Cílem této práce bude zjistit, zda existují veganští elitní sportovci, kteří se zúčastnili národních, mezinárodních soutěží ve sportech jako je vzpírání, strongman, silový trojboj a umístili se do třetího místa. Komparovat jednotlivé doporučení pro objem bílkovin ve stravě na základě veganské stravy, a v tomto smyslu komparovat doporučení pro využití veganské stravy v elitním sportu. Metoda: Tato práce je zpracována formou přehledové studie. Rešerše pro analýzu byla selektována pomocí klíčových slov: vegan elite athletes, vegan nutrition, elite sports nutrition, protein nutrition, silové sporty. Celkem 1077 studí obsahovalo jedno nebo více klíčových slov naší práce a tvořili základ pro užší selekci. Bylo vybráno celkem 12 vyhovujících studií pro vzájemnou komparaci. Základní metodou je metaanalýza. Výsledky: Průměrné doporučené hodnoty k příjmu bílkovin dosahují 1,8±0,3g/kg tělesné hmotnosti. Celkem 66 % z 12 analyzovaných studií souhlasilo s tvrzením, že veganská nutrice nabízí možnosti pro plnohodnotné zastoupení složky bílkovin ve stravě a vytváří tedy potřebné předpoklady pro dosažení vysokého sportovního výkonu. Je ale nutné opatrné komplexní navržení...
Účinky jednorázového užití beta-alaninu na výkon při submaximální zátěži
Šimsa, Jáchym ; Sýkora, Karel (vedoucí práce) ; Šteffl, Michal (oponent)
Název: Účinky jednorázového užití beta-alaninu na výkon při submaximální zátěži Cíle: Zjistit, zdali bude mít jednorázové užití beta-alaninu vliv na čas překonání stanovené tratě, na obsah laktátu v kapilární krvi a na subjektivní vnímání podstupované zátěže. Metody: Dvojitě zaslepená randomizovaná studie se zkříženým designem byla provedena u 16 mužů (průměr ± SD: váha 79,31 ± 6,97 kg; výška 181,56 ± 6,36 cm; věk 21,63 ± 1,45 let), studentů Vojenského oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Měření probíhalo v prostorách vojenského sportovně-tělovýchovného centra Pilotů 217/12, 161 00, Praha 6. Každý z dobrovolníků, který se účastnil studie, byl v náhodném pořadí podroben dvěma zátěžovým testům, přičemž mu bylo v jednom případu podáno placebo (maltodextrin) a v druhém případu beta-alanin (50 mg/kg). Byl zaznamenáván čas potřebný pro překonání tratě a měřena koncentrace laktátu v kapilární krvi před zátěží a následně v 5. a 10. minutě po ukončení zátěžového testu. Účastníci také vyplnili krátký dotazník týkající se subjektivního vnímání náročnosti, pociťovaných vedlejších účinků a odhadu, zda užili beta-alanin (BA) či placebo (PLA). K ověření normálního rozložení byl použit graf normálního rozložení a ke zjištění statistické významnosti (p < 0,05) studentův t-test. Výsledky:...
Využití výživových doplňků u vrcholových sportovců
Teclová, Julie ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Jandová, Tereza (oponent)
Název: Využití výživových doplňků u vrcholových sportovců Cíle: Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit charakter a současné trendy užití výživových doplňků u vrcholových sportovců v různých sportovních odvětvích. Dílčím cílem bylo porovnání výsledků užívání výživových doplňků a vypracování zpětné vazby pro jednotlivé firmy prodávající sportovní suplementaci. Metody: Ke sběru dat bylo použito anketní šetření, obsahující otevřené i uzavřené otázky týkající se užívání doplňků výživy. Dále obsahovalo otázky, v jaké formě sportovci doplňky užívají, hlavní důvody užívání, při jaké četnosti a jaké jsou preferované značky suplementů. Anketa byla v elektronické podobě zaslána 33 respondentům, kteří se v České republice věnují sportu na vrcholové úrovni. Výsledky: Z průzkumu vyplynulo, že všichni z dotazovaných jedinců užívají výživové doplňky. U vytrvalostních sportovců se potvrdilo tvrzení, že preferují suplementace s excitačním účinkem v kombinaci s doplňky vedoucí k redukci hmotnosti. Taktéž bylo prokázáno, že více než 50 % dotázaných respondentů preferuje určitou firemní značku výživových doplňků a neplánuje změnu a více jak 50 % z dotazovaných sportovců využívá suplementace denně. Dále bylo zjištěno, že vrcholový sportovci kladou důraz na kvalitu a ověřený účinek výživových doplňků. Klíčová slova:...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 25 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.