Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Netradiční druhy masa a jejich využití pro potravinářské účely
Veselá, Romana
Tato práce se zabývá netradičními druhy masa a jejich využitím pro potravinářské účely. Konkrétně pojednává o pěti druzích, a to krokodýl, pštros, buvol, lama a kapybara. Tyto druhy masa jsou vhodné jako alternativa k masům běžně konzumovaným, ale i jako zpestření jídelníčku. V některých případech jsou zdravější, nutričně hodnotnější, dieteticky vhodnější a chuťově atraktivnější. Jejich nevýhodou je malá dostupnost a často vysoká cena. V potravinářském průmyslu se využívají stejně jako běžně dostupná masa pro výrobu konzerv, tepelně opracovaných salámů, polotovarů, uzených masných výrobků, sušeného masa ale i přímo v restauracích na steaky.
Aktuální problematika zpracování krve do masných výrobků
Hubáčková, Monika
Tato bakalářská práce se zabývá o aktuální problematice zpracování krve do masných výrobků, která má původ v historii, ale podstata zůstává pořád stejná. Využití krve do masných výrobků má spíše snižující tendenci. Především kvůli její horší údržnosti a snižující se oblibě u konzumentů. Je zde popsáno porážení zvířete a zpracování krve pro potravinářské i jiné účely. Dále je v práci popsáno využití, složení a vlastnosti krve. Krev má na porovnání s masem podobný obsah bílkovin, hlavně má vysokou biologickou hodnotu a obsahuje železo i jiné minerální látky, které přispívají k lidskému zdraví. Je tu i riziko alimentárního onemocnění, které je součástí všech masných výrobků. V další části je rozvedena masná výroba, rozdělení masných výrobků, a především výčet krevních masných výrobků a jejich receptury. Také je zde popsaná problematika regionálních potravin ve vybraných zemích, tradiční masné výrobky a domácí porážka prasete.
Zásady ekologického chovu prasat
SKYPALOVÁ, Michaela
Předmětem této práce bylo vyhledat a shromáždit dostupné informace o ekologickém zemědělství v podmínkách České republiky. V práci je uvedeno několik zajímavostí i ze světového hospodaření ekologickým způsobem. V úvodní kapitole byl nastíněn vývoj chovu prasat a spotřeba vepřového masa v ČR. V hlavní části práce bylo provedeno porovnání hlavních rozdílů mezi konvenčním a ekologickým způsobem hospodaření. Značná část práce je soustředěna welfare, popisu ustájení různých kategorií prasat s důrazem na dobré životní podmínky. Zmíněny jsou i principy skupinového ustájení prasnic a selat, stejně jako venkovní ustájení prasat (tzv. outdoorové ustájení prasat), které je v České republice stále jen okrajově používané. Součástí práce jsou i zásady výživy a krmení prasat v každé kategorii prasat podle ekologických zásad, které jsou velmi odlišné od běžného krmení na základě kompletních krmných směsí. Práce také popisuje zásady porážky zvířat v ekologickém zemědělství. Neopomenutelné je také to, že ekologický chov prasat není nikterak dotován, pouze přes ornou půdu, na které ekozemědělec produkuje krmiva. Otázkou je, jestli je tato dotace dostačující při vyšší náročnosti polní produkce a následně ekologickém chovu prasat.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.