Název:
Aktuální problematika zpracování krve do masných výrobků
Autoři:
Hubáčková, Monika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá o aktuální problematice zpracování krve do masných výrobků, která má původ v historii, ale podstata zůstává pořád stejná. Využití krve do masných výrobků má spíše snižující tendenci. Především kvůli její horší údržnosti a snižující se oblibě u konzumentů. Je zde popsáno porážení zvířete a zpracování krve pro potravinářské i jiné účely. Dále je v práci popsáno využití, složení a vlastnosti krve. Krev má na porovnání s masem podobný obsah bílkovin, hlavně má vysokou biologickou hodnotu a obsahuje železo i jiné minerální látky, které přispívají k lidskému zdraví. Je tu i riziko alimentárního onemocnění, které je součástí všech masných výrobků. V další části je rozvedena masná výroba, rozdělení masných výrobků, a především výčet krevních masných výrobků a jejich receptury. Také je zde popsaná problematika regionálních potravin ve vybraných zemích, tradiční masné výrobky a domácí porážka prasete.This bachelor thesis deals with the current issue of processing blood into meat products, which originates in history, but the essence remains the same. The use of blood in meat products tends to decrease. Mostly because of its poorer endurance and diminishing popularity with consumers. It describes the slaughter of the animal and the processing of blood for food and other purposes. Furthermore, the work describes the use, composition and properties of the blood. Blood has a similar protein content compared to meat, mainly has a high biological value and contains iron as well as other minerals that contribute to human health. There is also the risk of an alimentary risk, which is part of all meat products. In the next part, meat production, the distribution of meat products and, above all, the list of blood meat products and their recipes are distributed. Also described here is the issue of regional food in selected countries, traditional meat products and domestic slaughter of pigs.
Klíčová slova:
blood; blood meat product; krev; krevní masný výrobek; masná výroba; meat production; nutrition; porážka; processing; regional food; regionální potravina; slaughter; výživa; zpracování