Název:
Netradiční druhy masa a jejich využití pro potravinářské účely
Autoři:
Veselá, Romana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá netradičními druhy masa a jejich využitím pro potravinářské účely. Konkrétně pojednává o pěti druzích, a to krokodýl, pštros, buvol, lama a kapybara. Tyto druhy masa jsou vhodné jako alternativa k masům běžně konzumovaným, ale i jako zpestření jídelníčku. V některých případech jsou zdravější, nutričně hodnotnější, dieteticky vhodnější a chuťově atraktivnější. Jejich nevýhodou je malá dostupnost a často vysoká cena. V potravinářském průmyslu se využívají stejně jako běžně dostupná masa pro výrobu konzerv, tepelně opracovaných salámů, polotovarů, uzených masných výrobků, sušeného masa ale i přímo v restauracích na steaky.This thesis deals with non-traditional meats and their use for food purposes. Specifically, there are 5 species, namely crocodile, ostrich, buffalo, llama and capybara. These meats are suitable as an alternative to commonly consumed meats, but also as a dietary diversification. In some cases, they are healthier, more nutritious, more dietetically appropriate and more appealing in terms of taste. Their disadvantage is their low availability and often high price. In the food industry, they are used in the same way as commercially available meats for the production of canned meat, sausages, semi-finished products, smoked meat products, dried meat and also directly in restaurants for steaks.
Klíčová slova:
breeding; buffalo; buvol; capybara; chov; crocodile; jatečné zpracování; kapybara; krokodýl; lama; llama; masný výrobek; meat product; ostrich; pštros; slaughter