Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční chování žáků vybraných základních škol na Vlašimsku
Dymák, Petr ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Název: Nutriční chování žáků vybraných základních škol na Vlašimsku Abstrakt: Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám shrnutím poznatků o vlivech výživy na duševní a tělesný vývoj dětí školního věku, na vytváření jejich výživových zvyklostí, tvoření averzí a preferencí k jídlu, sociální facilitací v přítomnosti vrstevníků a jaký vliv na příjem potravy má změna vnějších nebo vnitřních podmínek. Cílem praktické části práce je zmapovat metodou kvantitativního výzkumu (dotazníkovým šetřením), do jaké míry využívají děti stravování ve školní jídelně a jak tyto děti vnímají prostředí školní jídelny. K dalším tématům patří sledování spokojenosti dětí s nabídkou ve školních jídelnách, jaké mají žáci preference při výběru jídel a jaké jsou jejich stravovací návyky. Jako cílovou skupinu jsem určil žáky 1. a 2. stupně vybraných základních škol na Vlašimsku. V závěru práce se pokouším doporučit a nastínit poměr použití fast food, comfort food a klasických potravin ve stravování školních dětí. Výběr a regulace potravy školních dětí mají přímý vliv na zdraví nejen z pohledu jednotlivce, ale i celé společnosti.
The role of stable analogs of prolactin-releasing peptide in obesity and hypertension.
Neprašová, Barbora ; Maletínská, Lenka (vedoucí práce) ; Poledne, Rudolf (oponent) ; Rossmeisl, Martin (oponent)
Peptidy snižující příjem potravy neboli anorexigenní peptidy mají velký potenciál v léčbě obezity a jejích komplikací, jako jsou například vysoké hladiny glukózy nebo vysoký krevní tlak. Nevýhodou těchto látek je neschopnost prostoupit hematoencefalickou bariérou do mozku po periferním podání. V naší laboratoři byly navrženy a syntetizovány lipidizované analogy peptidu uvolňujícího prolaktin (PrRP), u kterých byla prokázána vyšší stabilita v krevní plazmě a centrální biologický účinek po periferním podání. Tento centrální účinek byl navíc potvrzen zvýšenou aktivitou proteinu c-Fos v příslušných hypotalamických jádrech. Cílem této disertační práce bylo zjistit efektivní dávku palmitovaných PrRP31 analogů v akutních experimentech na příjem potravy a charakterizovat jejich dlouhodobý efekt v myších a potkaních modelech obezity a diabetu. Pro tyto studie byly použity následující modely: dietou indukované obézní (DIO) myši (C57Bl/6J), DIO potkani Sprague Dawley a dva modely s nefunkčním leptinovým receptorem: ZDF (Zucker diabetic fatty) potkani a spontánně hypertenzní obézní (SHROB) potkani. Příjem vysokotukové diety zvýšil u myší i potkanů tělesnou hmotnost a krevní tlak. Dvoutýdenní intraperitoneální léčba palmitovaným analogem PrRP31 významně snížila příjem potravy i tělesnou hmotnost. Tato léčba...
Nutriční chování žáků vybraných základních škol na Vlašimsku
Dymák, Petr ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Název: Nutriční chování žáků vybraných základních škol na Vlašimsku Abstrakt: Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám shrnutím poznatků o vlivech výživy na duševní a tělesný vývoj dětí školního věku, na vytváření jejich výživových zvyklostí, tvoření averzí a preferencí k jídlu, sociální facilitací v přítomnosti vrstevníků a jaký vliv na příjem potravy má změna vnějších nebo vnitřních podmínek. Cílem praktické části práce je zmapovat metodou kvantitativního výzkumu (dotazníkovým šetřením), do jaké míry využívají děti stravování ve školní jídelně a jak tyto děti vnímají prostředí školní jídelny. K dalším tématům patří sledování spokojenosti dětí s nabídkou ve školních jídelnách, jaké mají žáci preference při výběru jídel a jaké jsou jejich stravovací návyky. Jako cílovou skupinu jsem určil žáky 1. a 2. stupně vybraných základních škol na Vlašimsku. V závěru práce se pokouším doporučit a nastínit poměr použití fast food, comfort food a klasických potravin ve stravování školních dětí. Výběr a regulace potravy školních dětí mají přímý vliv na zdraví nejen z pohledu jednotlivce, ale i celé společnosti.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.