Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv množství a druhu použitých ořechů při výrobě paštiky na senzorickou kvalitu výrobku
Mejzlíková, Blanka ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá senzorickým hodnocením paštik obohacených o ořechy. K senzorickému hodnocení bylo vyrobeno 9 vzorků paštik, které obsahovaly různé množství a různé druhy ořechů. V teoretické části jsou paštiky charakterizovány, je popsána jejich historie, složení a technologie výroby. Součástí literární rešerše je popis a chemické složení použitých ořechů při výrobě paštiky. Dále jsou teoreticky zpracovány podmínky a metody senzorické analýzy a senzorické hodnocení masných výrobků. Experimentální část se zabývá výrobou zkušebních vzorků, vzorků pro senzorickou analýzu, hodnocením tepelné úpravy a samotnou senzorickou analýzou. Procentuální zastoupení lipidů a složení mastných kyselin bylo stanoveno metodou plynové chromatografie. Zpracováním výsledků senzorické a chemické analýzy vzorků paštik bylo zjištěno, že mezi nejlepší vzorky patřily paštiky s kešu ořechy a pistáciemi.
Obsah toxických a esenciálních prvků v biopotravinách a jejich porovnání s běžnými potravinami
Kohoutková, Nina ; Diviš, Pavel (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovit zastoupení toxických a esenciálních prvků přítomných ve vzorcích ořechů a semen z ekologického zemědělství a porovnat je s ořechy a semeny z konvenční zemědělské produkce. Tyto ořechy a semena lze (s výjimkou bio pinií, bio pekanových ořechů a bio pistácií) zakoupit na Českém trhu. Obsah prvků byl stanoven hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) po předchozí mineralizaci vzorků v mikrovlnné peci. Tato práce shrnuje hlavní fyziologické účinky toxických a esenciálních prvků. Výsledky byly porovnány také s ostatními studiemi. Z celkových naměřených obsahů všech esenciálních prvků nevyplývá, že by bio ořechy a semena měla vyšší obsah těchto prvků, celkový obsah toxických prvků je však v bio ořechách a semenech nižší než v nebio. Pro přesnější výsledky by bylo zapotřebí změřit větší množství vzorků.
Sušárny ovoce v přidružené lesní výrobě
Peterka, Lukáš
Cílem této závěrečné práce je zdůraznit výhody využití klasických sušáren v přidružené lesní výrobě, zjistit jaké typy sušáren existují, popsat je a navrhnout optimální řešení. Práce je zaměřena na konstrukce starých sušáren, které nepotřebují elektřinu či další fosilní energetické zdroje, můžeme je postavit na vlastním nebo pronajatém pozemku. Na základě získaných poznatků byl vytvořen alternativní návrh, který leze adaptovat dle časové, finanční a odborné náročnosti realizace. Práce obsahuje malou analýzu výkupu produktů přidružené lesní výroby. Zohledněná je i ekonomická stránka pro získání představy o nákladech a možném zisku. Cílem je tedy poskytnout inspiraci alternativního nebo dodatečného využiti sušáren pro majitele drobných i větších lesních pozemků. Hlavní přínos práce spočívá v alternativním návrhu sušárny, rozpočtu a plánu, který lze aplikovat pro lepší hospodaření.
Vliv množství a druhu použitých ořechů při výrobě paštiky na senzorickou kvalitu výrobku
Mejzlíková, Blanka ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá senzorickým hodnocením paštik obohacených o ořechy. K senzorickému hodnocení bylo vyrobeno 9 vzorků paštik, které obsahovaly různé množství a různé druhy ořechů. V teoretické části jsou paštiky charakterizovány, je popsána jejich historie, složení a technologie výroby. Součástí literární rešerše je popis a chemické složení použitých ořechů při výrobě paštiky. Dále jsou teoreticky zpracovány podmínky a metody senzorické analýzy a senzorické hodnocení masných výrobků. Experimentální část se zabývá výrobou zkušebních vzorků, vzorků pro senzorickou analýzu, hodnocením tepelné úpravy a samotnou senzorickou analýzou. Procentuální zastoupení lipidů a složení mastných kyselin bylo stanoveno metodou plynové chromatografie. Zpracováním výsledků senzorické a chemické analýzy vzorků paštik bylo zjištěno, že mezi nejlepší vzorky patřily paštiky s kešu ořechy a pistáciemi.
Stanovení aflatoxinu ve vybraných výrobcích
Musilová, Martina
Diplomová práce „Stanovení aflatoxinu ve vybraných výrobcích“ se zabývá především aflatoxinem, jeho výskytem v surovinách rostlinného původu a jeho dekontaminací. Zkoumaný toxin patří mezi sekundární metabolit produkovaný vláknitými mikromycetami především z rodu Aspergillus. Je hojně rozšířený a je častou příčinou zadržení surovin na hranicích. Veličiny, ovlivňující tvorbu aflatoxinu, jsou mimo jiné vodní aktivita a pH, které se u vzorků také stanovovaly, a je jim věnována část teoretické části. Na obsah aflatoxinu B1 bylo testováno celkem 30 vzorků a to: 1 šarže meruňkového džemu, 2 šarže Svatojánských ořechů a 2 šarže Jarních hustopečských mandlí. Pro analýzu byla využita heterogenní kompetitivní enzymová imunoanalýza (ELISA). Detekovatelné množství AFB1 vykazovalo 26,67 % vzorků v rozsahu 1,26 - 1,66 µg∙kg-1. Tyto hodnoty byly stanoveny ve vzorcích Svatojánských ořechů a Jarních hustopečských mandlí, meruňkový džem neobsahoval zjistitelné množství AFB1.
Mikrobiologické parametry výroby, skladování a distribuce raw potravin
Vávra, Jaroslav
Bakalářská práce Mikrobiologické parametry výroby, skladování a distribuce raw potravin zahrnuje teoretickou a praktickou část. Literární rešerše je kompilací postoje veřejnosti i odborníků k raw potravinám, legislativních předpisů pro používané suroviny a potraviny určené k přímé spotřebě, základů technologie výroby, poznatků o mikrobech, produktech jejich metabolismu a možných zdravotních rizicích s nimi spojených. Experimentem byl základní mikrobiologický rozbor vzorků raw tyčinek pro stanovení celkového počtu mikroorganismů, plísní a kvasinek, koliformních bakterií a přítomnosti Eschericia coli. Získané výsledky experimentu byly následně porovnány s legislativními předpisy, především pak s normou ČSN 56 9609. Poslední částí experimentu bylo krátké orientační senzorické hodnocení. Ačkoliv bylo v produktech nalezeno mnoho mikroorganismů, k překročení předpisů nedošlo.
Analýza vybraných nutrientů ve skořápkových plodech
Popelková, Vendula
Diplomová práce se zabývá stanovením vybraných nutrientů (měď, železo, zinek) ve skořápkových plodech. Analyzováno bylo celkem 33 vzorků zakoupených v tržní síti České republiky. Teoretická část diplomové práce je zaměřená na charakteristiku jednotlivých skořápkových plodů a byla rozšířena také o další plody, které jsou konzumovány jako oříšky. Praktická část se zabývá samotným stanovením mědi, zinku a železa za pomoci atomové absorpční spektrometrie. Z výsledků je patrné, že nejvyšší množství mědi obsahují para ořechy. Naopak nejnižší množství mědi bylo stanoveno u makadamových ořechů. Obsah zinku ve skořápkových plodech je nejvyšší v případě piniových oříšků. Naopak nejnižší množství zinku bylo zjištěno u kokosu a jedlých kaštanů. Železa bylo nejvíce obsaženo v alaburkách, kešu a piniových oříšcích. Nejméně bylo tohoto stopového prvku zjištěno u jedlých kaštanů.
Obsah toxických a esenciálních prvků v biopotravinách a jejich porovnání s běžnými potravinami
Kohoutková, Nina ; Diviš, Pavel (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovit zastoupení toxických a esenciálních prvků přítomných ve vzorcích ořechů a semen z ekologického zemědělství a porovnat je s ořechy a semeny z konvenční zemědělské produkce. Tyto ořechy a semena lze (s výjimkou bio pinií, bio pekanových ořechů a bio pistácií) zakoupit na Českém trhu. Obsah prvků byl stanoven hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) po předchozí mineralizaci vzorků v mikrovlnné peci. Tato práce shrnuje hlavní fyziologické účinky toxických a esenciálních prvků. Výsledky byly porovnány také s ostatními studiemi. Z celkových naměřených obsahů všech esenciálních prvků nevyplývá, že by bio ořechy a semena měla vyšší obsah těchto prvků, celkový obsah toxických prvků je však v bio ořechách a semenech nižší než v nebio. Pro přesnější výsledky by bylo zapotřebí změřit větší množství vzorků.
Determining the reasons to buy and online marketing of nuts
Horáková, Monika
Tato bakalářská práce se zaměřuje na trh s ořechy, konkrétně na jejich internetový prodej. Hlavní cíle jsou zjistit důvody, které vedou ke koupi ořechů, analyzovat ochotu populace nakupovat potraviny na internetu a navrhnout efektivní online marketingový komunikační mix. Jako příklad byl použit bývalý e-shop autorky www.zdrave-mlsani.net. Teoretický základ této práce se zaměřuje na marketing a jeho použití v internetovém prostředí. Doporučení jsou výsledkem kvantitativního internetového šetření a kvalitativních rozhovorů. Mimoto byla provedena i analýza webových stránek za použití aplikace Google Analytics.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.