|
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.) jako zdroj biochemicky aktivních látek
Blecha, Jan ; Hudeček, Jiří (vedoucí práce) ; Hodek, Petr (oponent)
Rakytník řešetlákový (Hippophae Rhamnoides L.) jako zdroj biochemicky aktivních látek ABSTRAKT Tato práce shrnuje dosavadní významné poznatky o chemickém složení plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.). Bylo zjištěno, že zastoupení a množství jednotlivých chemických komponent je v bobulích různých vyšlechtěných kultivarů velice variabilní a také závislý na podmínkách, kde rostlina vyrůstala. Rakytníkové produkty jsou bohaté zejména na antioxidanty, jako je vitamín C (v množství až 2500 mg/100g čerstvých bobulí) a tokoferoly (481 mg/100 g plodů), flavonoidy (až 1100 mg/100 g čerstvých plodů) a karotenoidy (až 2139 mg/100g oleje). Mastné kyseliny v oleji jsou převážně nenasycené (až 89% všech mastných kyselin), v dominantních množstvích jsou v semenném oleji zastoupeny kyseliny linolenová a linolová a v dužinovém oleji kyseliny palmitoolejová a nenasycená palmitová. Tato práce se zaměřuje hlavně na shrnutí informací o chemickém složení a vlastnostech rakytníkového oleje. Dále je také poukázáno na obsah a účinky významných flavonoidů vyskytujících se v rostlině. Mezi významné biologické účinky rakytníku patří antioxidační působení, stejně jako vliv na správnou funkci kardiovaskulárního systému, hepatoprotektivní vlastnosti a u některých substancí i prokázaný protinádorový účinek. Díky tomu má...
|
|
Studium vlivu arbuskulárních mykorhizních hub na jakostní, hospodářské a nutriční parametry kultury póru pravého (Allium porrum L.)
Kučová, Lucie
Disertační práce se věnuje tématu využití arbuskulárních mykorhizních hub při produkci zeleniny. Ucelení poznatků a potvrzení vědeckých podkladů v praxi u jednotlivých zeleninových druhů je nezbytné. Z těchto důvodů se disertační práce věnuje celému procesu pěstování póru pravého (Allium porrum L.) a sleduje vliv arbuskulárních mykorhizních hub na morfologické, nutriční a výnosové parametry této plodiny. Literární část přibližuje mykorhizní symbiózu jako celek, blíže popisuje arbuskulární mykorhizní symbiózu její základní funkci, využití a vliv na rostliny. V několika sekcích jsou zmíněny pohyby prvků z půdního prostředí ke kořenům rostlin s pomocí arbuskulárních mykorhizních hub, u kterých je uvedena současně platná nomenklatura. Experimentální část práce se zaměřuje na pokus s několika druhy arbuskulárních mykorhizních hub a jejich kombinacemi. Hodnocení morfologie sadby póru a polně pěstovaných rostlin se zaměřilo na porovnání délky a hmotnosti rostlin. Při hodnocení nutričních vlastností polně pěstovaných rostlin se práce zaměřila především na hodnocení vitaminu C, celkovou antioxidační kapacitu, obsah celkového fosforu a dusíku v pletivech a obsah nežádoucích dusičnanů. Na základě dosažených výsledků je možné konstatovat, že určité kombinace arbuskulárních mykorhizních hub pozitivně ovlivnily výšku předpěstované sadby póru, pozitivní trend byl potvrzen i u obsahu celkových antioxidantů. Kombinace hub R. intraradices a C. claroideum snížila množství těžkých kovů v rostlinných pletivech. Pozitivní trend inokulace byl potvrzen v roce 2014 při snížení obsahu dusičnanů v rostlinách. Celkově lze konstatovat, že použití arbuskulárních mykorhizních hub při pěstování póru pravého (Allium porrum L.) může vést k pozitivnímu ovlivnění rostlin a výnosu, a to především v letech s extrémními povětrnostními podmínkami v rámci vegetačního období.
|
|
Nutričně cenné látky hrachu a jejich změny při zpracování
Stávková, Kristýna
Bakalářská práce byla vypracována na téma Nutričně cenné látky hrachu a jejich změny při zpracování. V úvodu je hrách definován z hlediska složení a jeho účinků na lidský organismus. V první části se práce zabývá produkcí, sklizní, spotřebou, výživovým doporučením a požadavky na jakost hrachu. Druhá část pojednává o charakteristice jednotlivých druhů hrachu. Další část se zabývá nutričním složením hrachu, možnostem jeho zpracování a rozboru obsahových látek, které podléhají změnám při zpracování hrachu. V praktické části byl sestaven dotazník, který byl zaměřen na konzumaci a nákup hrachu. Nejvíce oblíbený mezi konzumenty je čerstvý hrách, z důvodu zachování vitaminů a dalších cenných složek.
|
|
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.) jako zdroj biochemicky aktivních látek
Blecha, Jan ; Hudeček, Jiří (vedoucí práce) ; Hodek, Petr (oponent)
Rakytník řešetlákový (Hippophae Rhamnoides L.) jako zdroj biochemicky aktivních látek ABSTRAKT Tato práce shrnuje dosavadní významné poznatky o chemickém složení plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.). Bylo zjištěno, že zastoupení a množství jednotlivých chemických komponent je v bobulích různých vyšlechtěných kultivarů velice variabilní a také závislý na podmínkách, kde rostlina vyrůstala. Rakytníkové produkty jsou bohaté zejména na antioxidanty, jako je vitamín C (v množství až 2500 mg/100g čerstvých bobulí) a tokoferoly (481 mg/100 g plodů), flavonoidy (až 1100 mg/100 g čerstvých plodů) a karotenoidy (až 2139 mg/100g oleje). Mastné kyseliny v oleji jsou převážně nenasycené (až 89% všech mastných kyselin), v dominantních množstvích jsou v semenném oleji zastoupeny kyseliny linolenová a linolová a v dužinovém oleji kyseliny palmitoolejová a nenasycená palmitová. Tato práce se zaměřuje hlavně na shrnutí informací o chemickém složení a vlastnostech rakytníkového oleje. Dále je také poukázáno na obsah a účinky významných flavonoidů vyskytujících se v rostlině. Mezi významné biologické účinky rakytníku patří antioxidační působení, stejně jako vliv na správnou funkci kardiovaskulárního systému, hepatoprotektivní vlastnosti a u některých substancí i prokázaný protinádorový účinek. Díky tomu má...
|
|
Nutričně významné látky bramborové hlízy
Habrová, Stanislava
Brambory jsou důležitým zdrojem nutričních látek, díky nimž jsou důležité pro lidskou výživu. Mají významný obsah vitaminu C, a proto byly v minulosti používány jako prevence před kurdějemi. Cílem práce bylo vytvořit přehled nutričně významných látek obsažených v hlíze brambory. V práci jsou uvedeny informace o nutričním významu brambor, látkovém složení a o významných látkách v bramborách. Mezi významné látky patří v bramborách antioxidanty, vitaminy, škrob a plnohodnotné proteiny.
|