Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Vliv typu matrice na stanovení autenticity potravin obsahujících ovocnou složku
Kopková, Pavlína ; Strečanská, Paulína (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Některé druhy potravin, převážně ty dražší, bývají často falšovány za účelem snížení jejich výrobní ceny. Tím se snižuje jejich kvalita a mohou mít i negativní vliv na zdraví konzumenta. Terčem podvodných výrobců jsou i dětské ovocné výrobky, kde je nejčastěji nahrazováno deklarované ovoce levnější variantou. Tato práce je zaměřená na odhalování falšovaných potravin pomocí různých analytických metod, zejména metodou PCR. Teoretická část je zaměřena na problematiku falšování potravin, na analytické metody, které jsou pro odhalování falšování používané a také na mango a banán, které jsou v této práci stanovovány [1]. Cílem práce bylo stanovit vliv typu matrice na stanovení ovocné složky v potravinách metodou PCR. Pro tento účel byly použity tři typy matrice – ovocné pyré, smoothie a tyčinky. Důležitým úkolem bylo optimalizovat izolaci DNA, aby bylo dosaženo odpovídající čistoty a koncentrace DNA. Poté byla stanovena amplifikovatelnost získané DNA. Tato DNA byla následně analyzována pomocí duplex PCR s primery specifickými pro banán a mango. Výsledky byly ověřovány agarózovou gelovou elektroforézou. Následně bylo možné určit, že nejlépe se stanovuje ovocná složka v tyčinkách a čerstvém smoothie, a naopak problematické stanovení je u pyré. Instrumentální část byla zaměřena na stanovení fenolických látek ve výrobcích metodou HPLC. Pro tento účel byla nutná optimalizace extrakce fenolických látek. Touto metodou se podařilo detekovat přítomnost manga ve všech vzorcích.
Development and optimization of methods for detection of selected fruit species in foodstuffs
Šlosárová, Katarína ; Wikarská, Monika (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Various types of adulteration of food products are becoming more frequent in the food industry than ever. That is no different for fruit products. This bachelor thesis deals with the detection of mango in fruit purées for infants through the use of qPCR and HPLC in three selected commercial products and their prepared replicas. Within the framework of molecular biology, different primers specific for mango were tested. Several primers, which were the most suitable for the demonstration of mango in fruit purées, were selected based on the course of the qPCR reaction, the size of the amplified product, specificity, and sensitivity. Using these primers, the presence of mango was proven in all six analysed samples. Regarding the instrumental part of the work, a rapid and simple method of extraction of phenolic compounds for their analysis by HPLC was tested, which has been previously successfully used on another plant matrix. This method was proved to be unsuitable for the extraction of phenolic compounds from fruit purées for the purpose of their authenticity verification using HPLC [1].
Vliv polysacharidové kontaminace na molekulárně-biologickou analýzu
Žylková, Kateřina ; Strečanská, Paulína (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Přítomnost polysacharidů při izolaci DNA a její následné analýze přináší často nežádoucí účinky. Polysacharidy spolu s dalšími metabolity (fenolické látky, proteiny) mohou působit jako inhibitory PCR. V této práci byl zkoumán právě vliv polysacharidové kontaminace na analyzovanou DNA. V experimentální části byly ze dvou druhů exotického ovoce (mango, banán) izolovány vzorky DNA, ze kterých byla následně stanovena koncentrace polysacharidů. Analýza prokázala, že přidáním CaCl2, byl obsah polysacharidů ve vzorcích výrazně nižší. Po ověření amplifikovatelnosti vzorků DNA s přidaným CaCl2 bylo zjištěno, že CaCl2 sám PCR inhiboval, a proto ho bylo nutné ze vzorků odstranit. Po přečištění byla znovu ověřena amplifikovatelnost DNA a bylo zjištěno, že právě DNA s CaCl2 po přečištění dosahuje nejlepších výsledků. Tyto výsledky byly dále ověřeny agarózovou gelovou elektroforézou, která potvrdila, že snížení obsahu polysacharidů ve vzorcích napomáhá amplifikaci DNA. Rovněž bylo vypozorováno, že záleží na typu polysacharidů vyskytujících se v zdrojovém rostlinném materiálu. DNA banánu vykazovala lepší amplifikační výsledky než DNA manga. Je to způsobeno jiným chemickým složením těchto druhů ovoce. Banán na rozdíl od manga, neobsahuje polysacharidy, které by výrazně kontaminovaly izolovanou DNA.
Zhodnocení možností zpracování přebytků manga na malých farmách v Ghaně
Ohnheiser, Michal
Ohnheiser, Michal. Zhodnocení možností zpracování přebytků manga na malých farmách v Ghaně. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2021. Předkládaná bakalářská práce se věnuje problematice plýtvání manga na konkrétní farmě v regionu Greater Accra v rozvojové zemi, Ghaně. V teoretické části závěrečné práce autor vymezuje základní témata úzce související s danou problematikou. Čtenář je seznámen se sektorem zemědělství a jeho základními funkcemi, agrárními trhy, přidanou hodnotou zemědělským plodinám a deskripcí zemědělské komodity mango. Praktická část obsahuje základní ekonomické, demografické a klimatické charakteristiky Ghanské republiky. Stěžejní pro tuto část je návrh podnikatelského plánu, jež předkládá možnosti zpracování nevyužitých přebytků manga v podobě výroby mangového džemu a možné socioekonomické dopady v oblasti jeho výroby.
The impact of value addition to fresh mangoes on the Socio-economic development of small scale mango farmers in Ghana
Jašková, Ivana
Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat možnost zpracování manga, které běžně farmáři nezpracují a vyhodí. Dále demonstruje, že pomocí přidané hodnoty by bylo možné markantně zvýšit příjem farmáře v Ghaně a zlepšit jeho životní úroveň. Praktickou část práce, která se opírá o východiska z literární rešerše, tvoří podnikatelský záměr na výrobu mangového džemu v oblasti Eastern Region za pomoci jednoduchých a technologicky zcela nenáročných výrobních postupů. Studie je doplněna ekonomickými kalkulacemi a celkovým zhodnocením záměru. V závěru práce jsou odhadovány socioekonomické dopady realizace zpracování přebytečného manga na vybraného farmáře.
Sociálně ekologické aspekty dovozu manga do České republiky
Havlíková, Denisa
Bakalářská práce popisuje stručně čeleď Anacardiaceae a rod Mangifera. Dále se zaměřuje na pěstované odrůdy a jejich způsoby využití. Konkrétně se práce dále zaměřuje na druh Mangifera indica. Jsou uvedeny potřebné podmínky k pěstování, nejčastější choroby a škůdci mangovníkových stromů a plodů. Následující kapitola je zaměřena na způsob ochrany mangovníků před škodlivými činiteli. Další část popisuje světovou produkci, největší světové vývozce a dovozce manga. Je popsáno pěstování mangovníků v zemi s největším exportem manga do České republiky a následující kapitola je věnovaná dovozu manga do České republiky. V poslední části práce je charakterizován vliv pěstování manga na přírodu a místní obyvatele. Na tuto kapitolu je navázáno s informacemi o certifikaci Fairtrade u manga.
Vliv typu matrice na stanovení autenticity potravin obsahujících ovocnou složku
Kopková, Pavlína ; Strečanská, Paulína (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Některé druhy potravin, převážně ty dražší, bývají často falšovány za účelem snížení jejich výrobní ceny. Tím se snižuje jejich kvalita a mohou mít i negativní vliv na zdraví konzumenta. Terčem podvodných výrobců jsou i dětské ovocné výrobky, kde je nejčastěji nahrazováno deklarované ovoce levnější variantou. Tato práce je zaměřená na odhalování falšovaných potravin pomocí různých analytických metod, zejména metodou PCR. Teoretická část je zaměřena na problematiku falšování potravin, na analytické metody, které jsou pro odhalování falšování používané a také na mango a banán, které jsou v této práci stanovovány [1]. Cílem práce bylo stanovit vliv typu matrice na stanovení ovocné složky v potravinách metodou PCR. Pro tento účel byly použity tři typy matrice – ovocné pyré, smoothie a tyčinky. Důležitým úkolem bylo optimalizovat izolaci DNA, aby bylo dosaženo odpovídající čistoty a koncentrace DNA. Poté byla stanovena amplifikovatelnost získané DNA. Tato DNA byla následně analyzována pomocí duplex PCR s primery specifickými pro banán a mango. Výsledky byly ověřovány agarózovou gelovou elektroforézou. Následně bylo možné určit, že nejlépe se stanovuje ovocná složka v tyčinkách a čerstvém smoothie, a naopak problematické stanovení je u pyré. Instrumentální část byla zaměřena na stanovení fenolických látek ve výrobcích metodou HPLC. Pro tento účel byla nutná optimalizace extrakce fenolických látek. Touto metodou se podařilo detekovat přítomnost manga ve všech vzorcích.
Development and optimization of methods for detection of selected fruit species in foodstuffs
Šlosárová, Katarína ; Wikarská, Monika (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Various types of adulteration of food products are becoming more frequent in the food industry than ever. That is no different for fruit products. This bachelor thesis deals with the detection of mango in fruit purées for infants through the use of qPCR and HPLC in three selected commercial products and their prepared replicas. Within the framework of molecular biology, different primers specific for mango were tested. Several primers, which were the most suitable for the demonstration of mango in fruit purées, were selected based on the course of the qPCR reaction, the size of the amplified product, specificity, and sensitivity. Using these primers, the presence of mango was proven in all six analysed samples. Regarding the instrumental part of the work, a rapid and simple method of extraction of phenolic compounds for their analysis by HPLC was tested, which has been previously successfully used on another plant matrix. This method was proved to be unsuitable for the extraction of phenolic compounds from fruit purées for the purpose of their authenticity verification using HPLC [1].
Roubování mangovníku indického v jižní Etiopii
Kalinová, Nela
Práce se zaměřuje na roubování mangovníku indického (Mangifera indica) ve školícím středisku Chano Mile, nacházejícím se v blízkosti města Arba Minch v jižní Etiopii. V této oblasti byl proveden experiment týkající se roubování různých variet mangovníku. Dílo se zabývá porovnáním metody roubování kopulace často užívané v ČR s metodou roubování do rozštěpu užívané v Etiopii a následně vyhodnocuje úspěšnost těchto metod. Také se zabývá úspěšností roubování jednotlivých odrůd manga. Podstatou této práce je navrhnout zkvalitnění postupů a způsobů roubování používaných v jižní Etiopii. Provedeným výzkumem byly zjištěny značné rozdíly mezi různými metodami roubování.
Inventarizace a návrh managementu mangové plantáže na ostrově Guimaras, Filipíny
Hrbek, Šimon
Cílem této práce bylo zpracovat inventarizaci mangové plantáže manželů Brázdilových na filipínském ostrově Guimaras, provést výpočet pravděpodobné produkce a výnosu na základě naměřených dat a navrhnout plán managementu dané plantáže pomocí jednoduchých zásahů. Sběr dat v terénu probíhal na Filipínách v říjnu 2016, přičemž byly zaměřeny GPS pozice jednotlivých stromů, změřena jejich výška, výška nasazení koruny a obvod. Pro výpočet produkce a výnosu z ní byly mangovníky rozděleny do tří referenčních tříd podle jejich pravděpodobné produkce. Výsledek práce naplňuje zadaný cíl, tedy inventarizace plantáže byla zpracována do mapové přílohy spolu s jednotlivými naměřenými údaji, produkce a výnos byly vypočítány a v diskusi jsou navrženy kroky k následnému managementu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.