Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Monitoring kyseliny askorbové v ovocných nápojích
Chytilová, Barbora
Diplomová práce se zabývá monitoringem kyseliny askorbové a dalších látek ve vybraných ovocných nápojích. Teoretická část začíná shrnutím poznatků o výskytu a významu kyseliny askorbové a jejich fyziologických účincích. Dále je porovnán obsah vitaminu C v jednotlivých druzích ovoce. Následující část se věnuje rozdělení nealkoholických nápojů a surovinám, které se využívají pro výrobu nealkoholických ovocných nápojů. Část diplomové práce je zaměřena na technologii výroby ovocných šťáv získávaných přímým lisováním ovocného materiálu a technologii výroby ovocných nápojů z ovocných koncentrátů. Praktická část je zejména zaměřena na stanovení koncentrace vitaminu C, ale také vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6) a organických kyselin (kyselina citramalová, citronová, jablečná, malonová, pyrohroznová a jantarová) ve vzorcích přímých ovocných šťáv a džusů z koncentrátu. K detekci vitaminu C a dalších látek byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie spojená s hmotnostním spektrometrem (HPLC-MS).
Faktory ovlivňující množství vitaminu C v zeleném koření
Průchová, Simona
Diplomová práce se zabývá vybranými druhy zeleného koření jako jsou Mentha longifolia L., Mentha spicata L., Mentha tomentosa Sm. 'Fíková', Mentha suaveolens Ehrt. 'Jablečná', Mentha piperita 'Persephone', Origanum vulgare L., Origanum heracleoticum L., Origanum vulgare L.'Aureum', Origanum vulgare L. 'Thumbles variety', Satureja montana L., Satureja hortensis L., Salvia glutinosa L., Salvia verbanaca L., Salvia verticilata L., Salvia lyrata L., Salvia przewalskii Maxim, Salvia officinalis L. 'Purpurascens', Allium nutans L., Allium stipitatum L.a Allium tuberosum Rottl. Ex Spreng. V literární části je popsaná botanická charakteristika, legislativa zabývající se zeleným kořením, nové informace o vitaminu C a faktory ovlivňující množství kyseliny askorbové v rostlinách. Poznatky byly získány z různých odborných článků. V praktické části se u rostlin stanovil obsah vitaminu C ve vegetativní a v generativní fázi. Výsledky byly hodnoceny a porovnány.
Zdravotní aspekty konzumace ovoce a ovocných šťáv
Stašková, Nicole
Literární část bakalářské práce zahrnuje obecnou charakteristiku ovoce, jeho vlivy na naše zdraví a obsah zdraví prospěšných látek (vitaminy, antioxidanty, minerální látky). Praktická část této bakalářské práce se zabývá analýzou ovoce (jablko, hruška, ananas, pomeranč, citron, grapefruit) a ovocných šťáv (100% pomerančová šťáva z koncentrátu, 100% pomerančová šťáva lisovaná za studena, Multivitaminová ovocná šťáva, Bio šťáva z černého rybízu (nefiltrovaná), 100% ananasová šťáva lisovaná za studena, 100% šťáva z růžového grapefruitu, Bio hrušková šťáva, Bio jablečná šťáva z koncentrátu). U všech vzorků byl analyzován obsah kyseliny askorbové metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Výsledky byly vyhodnoceny a sestaveny do tabulky i grafů a byly porovnány se zahraničními autory.
Alternativy k SO2
Měřínská, Iva
Bakalářská práce se zabývá problematikou oxidu siřičitého a látek navržených k jeho náhradě. Teoretická část vymezuje základní problémové oblasti – využití oxidu siřičitého ve vinařství, formy oxidu siřičitého ve víně, způsoby aplikace, dopady na lidské zdraví a metody ke snížení oxidu siřičitého ve víně. V praktické části je věnována pozornost pokusu, který byl proveden s vyloučením použití oxidu siřičitého během vinifikace. Výsledná vína jsou v práci sledována po analytické a senzorické stránce. Naměřené výsledky jsou v závěru práce přiměřeně zhodnoceny.
Studium interakce mezi borem a vybranými cukry
Vejvodová, Tereza ; Jelínek, Ivan (vedoucí práce) ; Coufal, Pavel (oponent)
Interakce boru s cukry je důležitá pro pochopení úlohy boru jakožto přenašeče pro nukleotidy a karbohydráty. Arylboronové kyseliny mají taktéž široké uplatnění jako cukerné senzory, jelikož jsou to malé a flexibilní molekuly. Komplexy boru hrají klíčovou roli u borové neutronové záchytové terapie. Tato radiochemoterapie je významná při léčbě melanomů, maligních gliomů a jiných druhů rakoviny. V této práci byly připraveny komplexy boru s kyselinou askorbovou a glukosou, které byly charakterizovány pomocí hmotnostní spektrometrie s vysokou rozlišovací schopností (HRMS). Připravené komplexy byly studovány pomocí kolizí indukované disociace (CID), což vedlo k objasnění mechanismu jejich fragmentace. Klíčová slova Komplexy boru, kyselina askorbová, glukosa, sacharidy, hmotnostní spektrometrie, ionizace elektrosprejem, ESI-MS, kolizí indukovaná disociace, CID
Analytická studie redukce rhenistanu amonného vybranými redukčními činidly
Lišková, Jana ; Jelínek, Ivan (vedoucí práce) ; Dian, Juraj (oponent)
Tato práce je zaměřena na studium redukce rhenistanu amonného méně častými re- dukčními činidly. Jako méně častá redukční činidla byla zvolena kyselina askorbová a acetylhydrazin. Redukce byly sledovány pomocí metody kapilární zónové elektroforézy a UV-VIS spektrometrie. Měření proběhla v kyselém i bazickém prostředí. V případě metody kapilární zónové elektroforézy byl sledován úbytek plochy píku rhenistanu amonného po přidání redukčního činidla. U metody UV-VIS spektrometrie byla sledována míra absorpce rhenistanu amon- ného. Dále byla sledována možnost posunu rovnováhy reakce ve prospěch produktů redukce vlivem přídavku komplexotvorného činidla. Jako ligand byl použit pyrogallol (benzen- 1,2,3-triol). Jako redukční činidlo byl zvolen acetylhydrazin. Redukce byla sledována me- todou kapilární zónové elektroforézy. Identita vzniklého komplexu byla potvrzena s po- mocí ESI/MS. Klíčová slova rhenium, komplexní sloučeniny rhenia, kyselina askorbová, acetylhydrazin, kapilární zóno- vá elektroforéza, UV-VIS spektrometrie, hmotnostní spektrometrie
Sledování kvalitativního a kvantitativního zastoupení vitaminů v masozeleninových přesnídávkách určených pro dětskou vyživu
Solčány, Veronika
Tato diplomová práce se zabývá kvalitativním a kvantitativním zastoupením vitaminů v masozeleninových přesnídávkách určených pro dětskou výživu. Práce je rozdělena na část teoretickou a část experimentální. V části teoretické jsou popsány vitaminy a zásady výživy dětí. V kapitolách zabývajících se vitaminy, jak vitaminy rozpustnými v tucích (vitamin A, D, E a K), tak vitaminy rozpustnými ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C), jsou u jednotlivých vitaminů popsány jejich biologické funkce v organismu, doporučené denní dávky a jejich stabilita v průběhu zpracování potravin. Práce se zabývá výživou dětí v kojeneckém, batolecím věku a výživou malých dětí do 10 let věku. Pro jednotlivé věkové skupiny jsou zde uvedeny denní potřeby vitaminů. Část experimentální se zabývá kvantifikací vitaminů (retinol, kyselina askorbová, A-tokoferol a B-karoten) metodou HPLC analýzy ve vzorcích masozeleninových přesnídávek. Sledoval se vliv délky skladování a způsobu skladování (na denním světle x ve tmě) na koncentraci sledovaných vitaminů ve vzorcích. Výsledky byly poté statisticky vyhodnoceny v programu Statistica 12 lineární regresí a Wilcoxonovým testem (p<0,05) a ukazují, že všechny sledované vitaminy podléhají degradaci v průběhu skladování a na jejich koncentraci ve výrobku má také vliv typ skladování (k rychlejší degradaci vitaminů docházelo u vzorků skladovaných na denním světle).
Stanovení obsahových látek u vybraných druhů a odrůd růží.
Slavíková, Eva ; Sus, Josef (vedoucí práce) ; Súkeníková, Tereza (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na porovnání nejvýznamnější obsahové látky s významnými antioxidačními účinky, vitaminu C, v plodech vybraných druhů a odrůd růží. Bylinné přípravky jsou mnohdy lidmi vnímány jako prostředky "druhé volby" při neúspěchu alopatické léčby, která je zaměřena především na potlačování symptomů nemoci, pomíjí však zdraví celého člověka. Bylinné přípravky jsou proto častou alternativou pro terapii vleklých chronických onemocnění. Podkladem práce je rozsáhlá literární rešerše a výsledky měření provedených v laboratoři. Literární část práce obsahuje popis botanického zařazení rostlin růží, je zde uvedena základní charakteristika jednotlivých druhů růží a jejich morfologické znaky. V následujících kapitolách je zpracován přehled o účinných látkách obsažených v plodech růží a jejich vliv na zdraví člověka. V praktické části bakalářské práce obsahuje výsledky laboratorních testů pro zjištění obsahu kyseliny askorbové u jednotlivých druhů vzorků plodů růží, a dále obsahuje i výsledky vážení a měření jednotlivých druhů vybraných vzorků plodů růží. V úvodu praktické části jsou uvedeny i vybrané druhy růží a jejich stručný původ a popis. Pro účely praktické části byly vybrány vzorky druhů Rosa canina L. - růže šípková, Rosa davidii Crép. - růže Davidova, Rosa glauca POURR. - růže sivá, Rosa moyesii HEMSL. et WILS. - růže Moyesova, Rosa multibracteata HEMSL. et WILS. - růže mnoholistenová, Rosa nitida WILLD. - růže lesklá, Rosa pimpinellifolia L. - růže bedrníkolistá, Rosa rugosa THUNB. - růže svraskalá, Rosa 'Provins rose' a Rosa 'Sissinghurst Castle'. Výsledky praktické části jsou zpracovány do tabulek a grafů a potvrzují vysoký obsah vitaminu C v plodech růží. Tento obsah se pohybuje v rozmezí cca 300 - 900 mg.100 g-1. Vzhledem k rostoucímu zájmu o alternativní léčebné přístupy a "čisté" přírodní produkty lze předpokládat, že řada rostlin z čeledi Rosaceae si i nadále zachová své místo v léčebné praxi. Díky svým rozmanitým účinkům a možnostem zpracování budou kromě léčby akutních i chronických onemocnění využívány i při výrobě kosmetických přípravků.
Stanovení obsahových látek u vybraných druhů a odrůd růží.
Slavíková, Eva ; Sus, Josef (vedoucí práce) ; Súkeníková, Tereza (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na porovnání nejvýznamnější obsahové látky s významnými antioxidačními účinky, vitaminu C, v plodech vybraných druhů a odrůd růží. Bylinné přípravky jsou mnohdy lidmi vnímány jako prostředky "druhé volby" při neúspěchu alopatické léčby, která je zaměřena především na potlačování symptomů nemoci, pomíjí však zdraví celého člověka. Bylinné přípravky jsou proto častou alternativou pro terapii vleklých chronických onemocnění. Podkladem práce je rozsáhlá literární rešerše a výsledky měření provedených v laboratoři. Literární část práce obsahuje popis botanického zařazení rostlin růží, je zde uvedena základní charakteristika jednotlivých druhů růží a jejich morfologické znaky. V následujících kapitolách je zpracován přehled o účinných látkách obsažených v plodech růží a jejich vliv na zdraví člověka. V praktické části bakalářské práce obsahuje výsledky laboratorních testů pro zjištění obsahu kyseliny askorbové u jednotlivých druhů vzorků plodů růží, a dále obsahuje i výsledky vážení a měření jednotlivých druhů vybraných vzorků plodů růží. V úvodu praktické části jsou uvedeny i vybrané druhy růží a jejich stručný původ a popis. Pro účely praktické části byly vybrány vzorky druhů Rosa canina L. - růže šípková, Rosa davidii Crép. - růže Davidova, Rosa glauca POURR. - růže sivá, Rosa moyesii HEMSL. et WILS. - růže Moyesova, Rosa multibracteata HEMSL. et WILS. - růže mnoholistenová, Rosa nitida WILLD. - růže lesklá, Rosa pimpinellifolia L. - růže bedrníkolistá, Rosa rugosa THUNB. - růže svraskalá, Rosa 'Provins rose' a Rosa 'Sissinghurst Castle'. Výsledky praktické části jsou zpracovány do tabulek a grafů a potvrzují vysoký obsah vitaminu C v plodech růží. Tento obsah se pohybuje v rozmezí cca 300 - 900 mg.100 g-1. Vzhledem k rostoucímu zájmu o alternativní léčebné přístupy a "čisté" přírodní produkty lze předpokládat, že řada rostlin z čeledi Rosaceae si i nadále zachová své místo v léčebné praxi. Díky svým rozmanitým účinkům a možnostem zpracování budou kromě léčby akutních i chronických onemocnění využívány i při výrobě kosmetických přípravků.
Význam glutathionu pro kvalitu hroznů a vína
Kandourova, Alexandra
Glutathion je důležitá složka hroznů, moštu a vína. Zvláštní důraz je kladen na jeho výskyt v hroznech, moštu a víně, na jeho funkci jako antioxidantu. Účinek na různé aromatické sloučeniny je také popsán. Objevují se informace o pozitivním účinku použití přípravku obohacených glutathionem ve vinařském průmyslu. Je ohodnocena jeho účinnost v kombinaci s kyselinou askorbovou proti vzniku oxidačního zbarvení.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.