Název:
Zdravotní aspekty konzumace ovoce a ovocných šťáv
Autoři:
Stašková, Nicole Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Literární část bakalářské práce zahrnuje obecnou charakteristiku ovoce, jeho vlivy na naše zdraví a obsah zdraví prospěšných látek (vitaminy, antioxidanty, minerální látky). Praktická část této bakalářské práce se zabývá analýzou ovoce (jablko, hruška, ananas, pomeranč, citron, grapefruit) a ovocných šťáv (100% pomerančová šťáva z koncentrátu, 100% pomerančová šťáva lisovaná za studena, Multivitaminová ovocná šťáva, Bio šťáva z černého rybízu (nefiltrovaná), 100% ananasová šťáva lisovaná za studena, 100% šťáva z růžového grapefruitu, Bio hrušková šťáva, Bio jablečná šťáva z koncentrátu). U všech vzorků byl analyzován obsah kyseliny askorbové metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Výsledky byly vyhodnoceny a sestaveny do tabulky i grafů a byly porovnány se zahraničními autory.The literary part of The Bachelor thesis covers the general characteristics of the fruit, its influences on our health and the content of healthy substances (vitamins, antioxidants, minerals). The practical part of this bachelor thesis deals with the analysis of fruit (apple, pear, pineapple, orange, lemon, grapefruit) and fruit juices (100% orange juice from concentrate, 100% cold pressed orange juice, multivitamin fruit juice, Bio juice from black currant (unfiltered), 100% cold pressed pineapple juice, 100% juice of pink grapefruit, Bio pear juice, Bio apple juice from concentrate). Content of the ascorbic acid was analyzed for all samples by the high-performance liquid chromatography method. The results were evaluated and compiled into tables and graphs and were compared with foreign authors.
Klíčová slova:
antioxidanty; kyselina askorbová; ovoce; ovocné šťávy