Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení dusičnanů v kořenové zelenině
Fiala, Petr ; Štursa, Václav (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá studiem koncentrace dusičnanů v různých druzích kořenové zeleniny. Cílem je porovnání těchto koncentrací v zelenině běžné kvality oproti zelenině bio kvality. Teoretická část bakalářské práce se věnuje obecnému popisu kořenové zeleniny a dusičnanů a rovněž jejich vlivu na lidské zdraví a přírodu. V dalších kapitolách teoretická část rozebírá problematiku používání různých druhů hnojiv a také způsoby organického zemědělství. V poslední kapitole je popsána použitá analytická metoda. Měření v experimentální části je prováděno metodou iontové chromatografie. Naměřené koncentrace dusičnanů v obou typech zeleniny jsou porovnány a diskutovány. Výsledné hodnoty ukazují na vyšší koncentraci dusičnanů v zelenině bio-kvality.
Vývoj receptury bílé klobásy s podílem rostlinných bílkovin a vlákniny
Blahutová, Petra ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřená na vývoj receptury bíle klobásy s náhražkou rostlinného původu. Jako náhražka byla vybrána červená čočka a kořenová zelenina zastoupena mrkví, petrželí a celerem. Podle optimalizované receptury byly připraveny tři sady vzorků klobás o čtyřech různých koncentracích. Takto připravené vzorky byly podrobeny senzorické analýze, aby byla zjištěna optimální koncentrace náhražky v klobásách. Dále byly u připravených vzorků stanoveny obsahy vybraných nutričních charakteristik, konkrétně bílkovin, tuků a mastných kyselin, sacharidů a vody, a jejich trendy. Až na pár abnormalit byly zjištěny v závislosti na zvyšující se koncentraci náhražky postupně rostoucí nebo klesající trendy obsahů nutričních parametrů. Dále byla data ze senzorického a nutričního testování podrobena statistickému vyhodnocení. U senzorických parametrů se ukázalo, že vzorky s nízkým a vysokým obsahem náhražky se od sebe napříč senzorickými parametry signifikantně liší. Statistická korelace senzorického a nutričního hodnocení ukázala, že vzorky klobás s vyšším obsahem tuků a nízkým obsahem náhražky byly hodnoceny jako chutné, tzn. že existuje přímá souvislost mezi obsahem tuků a celkovým hodnocením klobásy. Jako nejlepší vzorek byl vybrán vzorek s 36 % náhražky sestávající se ze směsi červené čočky a kořenové zeleniny v poměru 1:1. Byl spotřebitelům senzoricky nejvíce příjemný a zároveň obohacen o rostlinnou složku.
Stanovení dusičnanů v kořenové zelenině
Fiala, Petr ; Štursa, Václav (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá studiem koncentrace dusičnanů v různých druzích kořenové zeleniny. Cílem je porovnání těchto koncentrací v zelenině běžné kvality oproti zelenině bio kvality. Teoretická část bakalářské práce se věnuje obecnému popisu kořenové zeleniny a dusičnanů a rovněž jejich vlivu na lidské zdraví a přírodu. V dalších kapitolách teoretická část rozebírá problematiku používání různých druhů hnojiv a také způsoby organického zemědělství. V poslední kapitole je popsána použitá analytická metoda. Měření v experimentální části je prováděno metodou iontové chromatografie. Naměřené koncentrace dusičnanů v obou typech zeleniny jsou porovnány a diskutovány. Výsledné hodnoty ukazují na vyšší koncentraci dusičnanů v zelenině bio-kvality.
Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy vybrané kořenové zeleniny
Krondlová, Marie ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Jakub, Jakub (oponent)
V současné době je kladen důraz na vysokou úroveň zpracování zemědělských produktů, speciálně na jejich lepší uchování. Zároveň je zde snaha o jejich ošetřování bez umělých chemických látek. Mezi často konzumovanou zeleninu patří kořenová, která díky různým rizikovým faktorům, jako je například poměrně dlouhé vegetační období, čelí mnoha možnostem poškození a znehodnocení. Zde tak vzniká příležitost využít vlastnosti přírodních látek, konkrétně silic. Jejich účinky se využívají v různých oborech, protože jsou považovány za bezpečné jak pro životní prostředí, tak pro lidské zdraví či v rámci ošetřování potravinářských komodit. Tato práce se zaměřuje na testování antibakteriální aktivity několika z nich. Práce se věnovala především silici saturejkové, skořicové, hřebíčkové, tymiánové a silici z dobromyslu obecného. Jako zástupci kořenové zeleniny byly do práce vybrány petržel zahradní kořenová, mrkev obecná a celer miřík. Antibakteriální aktivita silic byla měřena pomocí bujonové mikrodiluční metody. Zelenina byla naočkována patogenními bakteriemi, hniloba se však nerozvinula na daných místech. Proto byl následně odebrán izolát z petržele a celeru, ze kterých bylo identifikováno pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI TOF několik dalších mikroorganismů. Vůči kterým byla opět testována v podmínkách in vitro minimální inhibiční koncentrace daných silic. Prokazatelným pozitivním výsledkem bylo nalezení nejčastější minimální inhibiční koncentrace, a to 0,128 mg/ml, u skořicové silice. Silice se takto osvědčila proti osmi ze sedmnácti testovaných mikroorganismů. Ostatní testované silice prokázaly určitou inhibiční aktivitu proti alespoň jedné bakterii v in vitro podmínkách.
Sklizeň kořenových zelenin a používané mechanizační prostředky
Zikmundová, Ludmila
V práci jsou zpracovány požadavky na sklizňové postupy a stroje používané při sklizni kořenové zeleniny, jsou popsány sklizňové postupy pro kořenové zeleniny a principy sklízecích strojů s uvedením vybraného sortimentu strojů. Práce se také zabývá návrhem technického zajištění sklizně u 2 typů modelových podniků. První modelový podnik pěstuje mrkev na ploše 8 ha a je pro něj navržen jednořádkový sklízeč CM 1000E od firmy ASA -- LIFT. Druhý modelový podnik pěstuje mrkev na ploše 80 ha. Pro tuto linku byl navržen třířádkový sklízeč T 300. Návrh je doložen potřebným výpočtem.
Jakost mléčně kvašené kořenové zeleniny
Simandl, Tomáš
Bakalářská práce se zabývá mléčným kvašením kořenové zeleniny a dalším hodnocením výsledného produktu v průběhu kvašení i po ukončení fermentace. Cílem bylo zhodnotit látkové složení třech druhů zeleniny a jeho změnu během kvašení. Dalším sledovaným faktorem byl vliv na jakost a hodnocení závislosti u různých druhů zeleniny, při dvou způsobech kvašení. Následně pak zhodnocení mikrobiálních změn na prokvašených druzích a změn v jakosti (textuře, chuti, vůni a barvě) v průběhu kvašení a následného dokvašování.
Sledování a vyhodnocení obsahu nitrátů v kořenových a košťálových druzích zeleniny distribuovaných v obchodní síti.
NOVÁKOVÁ, Jana
Cílem práce bylo sledování kumulace dusičnanů v jednotlivých druzích zeleniny.Celkem bylo analyzováno 240 vzorků kořenové a košťálové zeleniny a brambor distribuované v obchodní síti města Humpolec v letech 2008 ? 2010. Z výsledků pokusu vyplývá, že u každého druhu zeleniny byl překročen povolený limit dusičnanů daný vyhláškou č. 53/2002 Sb. Nejčastější překročení limitu vykazovaly brambory (50 % vzorků). Dále mrkev (27 %), kedlubny (25 %), brokolice (24 %) a celer (17 %). Z hlediska kumulace dusičnanů se petržel jeví jako bezproblémový druh zeleniny, povolený limit byl přesažen v 10 % ,a to o necelé 1 %. Byl zjišťován i původ analyzované zeleniny. Z hlediska zastoupení nevyhovujících vzorků dle země původu byla na prvním místě Česká Republika (52,5 %) díky nadlimitním nálezům u brambor pocházejících od tuzemských pěstitelů. Španělsko bylo zastoupeno 20 % brokolicí a kedlubnami dováženými na náš trh. I přes zvýšený obsah dusičnanů v některých vzorcích zeleniny nepředstavuje její konzumace zdravotní riziko a převažuje její pozitivní vliv na lidský organismus.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.