Název:
Sledování a vyhodnocení obsahu nitrátů v kořenových a košťálových druzích zeleniny distribuovaných v obchodní síti.
Překlad názvu:
Monitoring and evaluation of nitrate content in root crops and cole crops distributed at retail outlets.
Autoři:
NOVÁKOVÁ, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo sledování kumulace dusičnanů v jednotlivých druzích zeleniny.Celkem bylo analyzováno 240 vzorků kořenové a košťálové zeleniny a brambor distribuované v obchodní síti města Humpolec v letech 2008 ? 2010. Z výsledků pokusu vyplývá, že u každého druhu zeleniny byl překročen povolený limit dusičnanů daný vyhláškou č. 53/2002 Sb. Nejčastější překročení limitu vykazovaly brambory (50 % vzorků). Dále mrkev (27 %), kedlubny (25 %), brokolice (24 %) a celer (17 %). Z hlediska kumulace dusičnanů se petržel jeví jako bezproblémový druh zeleniny, povolený limit byl přesažen v 10 % ,a to o necelé 1 %. Byl zjišťován i původ analyzované zeleniny. Z hlediska zastoupení nevyhovujících vzorků dle země původu byla na prvním místě Česká Republika (52,5 %) díky nadlimitním nálezům u brambor pocházejících od tuzemských pěstitelů. Španělsko bylo zastoupeno 20 % brokolicí a kedlubnami dováženými na náš trh. I přes zvýšený obsah dusičnanů v některých vzorcích zeleniny nepředstavuje její konzumace zdravotní riziko a převažuje její pozitivní vliv na lidský organismus. The object of this research was follow up the cumulation of nitrates in individual kinds of vegetables. Analysed was 240 samples of root crops, cole crops and potatoes distributed in the trade network in Humpolec in the years 2008 - 2010. The measurement results show that all the vegetables went beyond the nitrate permitted limit, according to a law n. 53/2002. The most frequently it was in potatoe samples (50 % samples). The next was a carrot (27 %), kohlrabi (25 %), broccoli (24 %) and celery (17 %). From aspect cumulation of nitrates is parsley unchallenged kind of vegetable. Permitted limit was transcendent in 10 % about less than 1 %. The origin of the vegetables was detected as well. Czech republic had the worst results (52,5 %) because of the high nitrate concentration in potatoes. It is grown by a domestic growers. Spain had 20 % in broccoli and kohlrabi. It is imported to our market. Although the high nitrate concentration in some vegetable samples the vegetable influence the human health in a positive way and it doesn?t make health hazard.
Klíčová slova:
brambory; dusičnany; dusík; kořenová zelenina; košťálová zelenina; cole crops; nitrates; nitrogen; potatoes; root crops Citace: NOVÁKOVÁ, Jana. Sledování a vyhodnocení obsahu nitrátů v kořenových a košťálových druzích zeleniny distribuovaných v obchodní síti.. České Budějovice, 2010. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/11407