Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Signaling Pathway for Butanol Production in Solventogenic Clostridium Bacteria
Musilová, Jana ; Škutková, Helena (oponent) ; Sedlář, Karel (vedoucí práce)
The diploma thesis is dedicated to studying signaling pathway for butanol production in Clostridium bacteria. The first part addresses the signaling pathways modeling by means of systems biology. The thesis follows the description of the data acquisition for signaling pathways modeling and modifying with the main focus on techniques for the detection of gene expression, products and phenotype. The third section is to obtain a basic model of a signaling pathway involved in butanol production in solventogenic clostridia. The final point and main goal is to create a dynamic model of butanol production signaling pathway in the Clostridium beijerinckii NRRL B-598 strain, its evaluation by static and dynamic analysis and comparison with biological data.
Vliv biologického a chemického ošetření na výskyt biogenních aminů u vojtěškových siláží
Remerová, Pavla
V experimentu byl sledován vliv dvou různých silážních aditiv biologického (Lactococcus lactis (NCIMB 30117), Lactobacillus plantarum (DSM 16568), Enterococcus faecium (DSM 22502/NCIMB 11181), enzym xylanáza EC 3.2.1.8.) a chemického (43 % kyseliny mravenčí, 30 % mravenčanu amonného, 10 % kyseliny propionové a 2 % kyseliny benzoové) na koncentraci biogenních aminů, obsah živin, zhodnocení kvality fermentačního procesu a mikrobiologických ukazatelů u vojtěškových siláží (Medicago sativa). Doba fermentace siláží byla 90 dní. Biologické silážní aditivum průkazně zvýšilo výskyt putrescinu (o 51 %; P<0,05), kyseliny mléčné (o 11 %; P<0,05), proteinu (o 11 %; P<0,05). Naopak došlo k signifikantnímu snížení kadaverinu (o 29 %; P<0,05), histaminu (o 57 %; P<0,05), spermidinu (o 15 %; P<0,05), sperminu (o 55 %; P<0,05), kyseliny octové (o 40 %; P<0,05), ethanolu (o 55 %; P<0,05), amoniaku (o 25 %; P<0,05) a popelovin (o 9 %; P<0,05). U skupiny ošetřené chemickým silážním aditivem se statisticky průkazně zvýšil obsah histaminu (o 63 %; P<0,05) a tyraminu (o 34 %; P<0,05). Snížila se koncentrace putrescinu (o 18 %; P<0,05), kadaverinu (o 55 %; P<0,05), spermidinu (o 47 %, P<0,05), sperminu (o 45 %; P<0,05), kyseliny mléčné (o 16 %; P<0,05) kyseliny octové (o 46 %; P<0,05), amoniaku (o 59 %, P<0,05), popelovin (o 13 %, P<0,05) a tuku (o 24 %, P<0,05). Z mikrobiologického hlediska byly ovlivněny bakterie mléčného kvašení, plísně, kvasinky, enterobakterie a celkový počet mikroorganismů. Z výsledků je patrné, že pro udržení hygienické a zdravotně nezávadné siláže je výhodné používat biologické i chemické silážní aditiva. U vojtěškových siláží má chemický inokulant vyšší účinnost na zachování zdravotní bezpečnosti siláže v porovnání s biologickým inokulantem.
Riziko výskytu klostridií v silážích a ve výkalech dojnic
Mlejnková, Veronika
Předkládaná disertační práce se zabývá rizikem výskytu klostridií v krmivech, zejména v silážích, ve výkalech dojnic a v podestýlce (separovaná kejda skotu). Současně byl sledován jejich výskyt v bachorové tekutině a v mléce. Hlavním cílem práce bylo posouzení vlivu přídavku povrchové vrstvy půdy s různou úrovní kontaminace (0, 20, 40 g/kg sušiny hmoty) a silážních aditiv na hygienickou kvalitu siláží, zejména na výskyt klostridií a sporulujících mikroorganismů v pokusných modelových silážích a v provozních podmínkách. Sporulující mikroorganismy byly analyzovány ve všech vzorcích a s přídavkem povrchové vrstvy půdy se jejich počet zvyšoval. Clostridium perfringens bylo pomocí PCR potvrzeno v siláži ze zavadlé píce jetele lučního, v bachorové tekutině z provozu A, ve výkalech v obou provozních podmínkách (A, B) a v podestýlce (separátu kejdy) z provozu B. Současně byl potvrzen pozitivní vliv biologického a chemického silážního aditiva na snížení počtu nežádoucích mikroorganismů v silážích.
Signaling Pathway for Butanol Production in Solventogenic Clostridium Bacteria
Musilová, Jana ; Škutková, Helena (oponent) ; Sedlář, Karel (vedoucí práce)
The diploma thesis is dedicated to studying signaling pathway for butanol production in Clostridium bacteria. The first part addresses the signaling pathways modeling by means of systems biology. The thesis follows the description of the data acquisition for signaling pathways modeling and modifying with the main focus on techniques for the detection of gene expression, products and phenotype. The third section is to obtain a basic model of a signaling pathway involved in butanol production in solventogenic clostridia. The final point and main goal is to create a dynamic model of butanol production signaling pathway in the Clostridium beijerinckii NRRL B-598 strain, its evaluation by static and dynamic analysis and comparison with biological data.
Biogenní aminy v silážích
Jandeková, Nela
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté látky, které vznikají působením mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou. Takovéto mikroorganismy obsahují dekarboxylační enzymy, které katalyzují dekarboxylaci volných aminokyselin. Pro organismus jsou biogenní aminy nepostradatelné, protože zastávají mnoho důležitých funkcí např. růst buněk, regulace činnosti srdce atd. Ovšem při vyšších koncentracích ( > 100 mg/kg-1) může docházet k bolestem hlavy, hypotenzi, nevolnosti, závratím a skotu může docházet k laminitidám což jsou záněty paznehtní škáry. Cílem této práce bylo vytvořit ucelený přehled o vzniku, eliminaci a stanovení biogenních aminů v bílkovinných silážích. Vznik biogenních aminů je zapříčiněn zejména špatnými podmínkami silážování a skladování. Zkrmování takto znehodnocené siláže je pro skot zdravotně závadné a může docházet k přechodu biogenních aminů do živočišných produktů a tak ohrozit i konzumenty. Vznik biogenních aminů můžeme eliminovat dodržováním správných podmínek silážování a skladování a přidáním správných inokulantů. Stanovení biogenních aminů je poté prováděn chromatografickými metodami.
Clostridium butyricum jako probiotikum
Veselá, Jana ; Rada, Vojtěch (vedoucí práce) ; Pechar, Radko (oponent)
Probiotika jsou dnes definovaná jako živé mikroorganizmy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Důkazy pozitivních účinků probiotik se velice rychle rozšiřují v oblasti gastroenterologie. Nalézají využití při léčbě průjmů souvisejících s používáním antibiotik, gastroenteritid a intolerance laktózy. Existuje celá řada různých organismů, které mohou být klasifikovány jako probiotické. Mezi nejčastěji používané patří rody Lactobacillus a Bifidobacterium. Probiotické vlastnosti však vykazují i klostridie. Stále četnější jsou zprávy o probiotickém potenciálu Clostridium butyricum. Cílem této studie bylo tedy zhodnotit účinnost Miya-Gold (doplňkové krmivo, které obsahuje životaschopné spory probiotického kmene Clostridium butyricum MIYAIRI 588 jako účinnou látku) v oblastech zlepšení konverze krmiva, zvýšení průměrného denního přírůstku a finální tělesné hmotnosti u kuřat na výkrm. Dále se také sledovalo zlepšení stability střevní mikrobioty a mikrobioty volete. Zjistili jsme, že průměrná hmotnost jedinců ve skupině s přídavkem Miya- Gold, byla statisticky významně vyšší (P <0,05), než v kontrolní skupině ve dnech 7, 10, 20 a 49. Podle analýzy mikrobioty ve 42. dnu byla zjištěna statisticky významně nižší (P >0,05) množství Escherichia coli ve slepém střevě a rovněž nižší množství Escherichia coli a koliformních bakterií ve voleti. Analýza také prokázala nižší hodnotu pH ve voleti v Miya-Gold skupině. Dále byla provedena analýza mastných kyselin s krátkým řetězcem a bylo zjištěno statisticky významně vyšší (P <0,05) množství kyseliny máselné ve slepém střevě u Miya-Gold skupiny. Výsledky naznačují schopnost Miya-Gold pozitivně ovlivnit výkonnost i střevní mikrobiotu brojlerových kuřat.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.