Název:
Vliv biologického a chemického ošetření na výskyt biogenních aminů u vojtěškových siláží
Autoři:
Remerová, Pavla Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V experimentu byl sledován vliv dvou různých silážních aditiv biologického (Lactococcus lactis (NCIMB 30117), Lactobacillus plantarum (DSM 16568), Enterococcus faecium (DSM 22502/NCIMB 11181), enzym xylanáza EC 3.2.1.8.) a chemického (43 % kyseliny mravenčí, 30 % mravenčanu amonného, 10 % kyseliny propionové a 2 % kyseliny benzoové) na koncentraci biogenních aminů, obsah živin, zhodnocení kvality fermentačního procesu a mikrobiologických ukazatelů u vojtěškových siláží (Medicago sativa). Doba fermentace siláží byla 90 dní. Biologické silážní aditivum průkazně zvýšilo výskyt putrescinu (o 51 %; P<0,05), kyseliny mléčné (o 11 %; P<0,05), proteinu (o 11 %; P<0,05). Naopak došlo k signifikantnímu snížení kadaverinu (o 29 %; P<0,05), histaminu (o 57 %; P<0,05), spermidinu (o 15 %; P<0,05), sperminu (o 55 %; P<0,05), kyseliny octové (o 40 %; P<0,05), ethanolu (o 55 %; P<0,05), amoniaku (o 25 %; P<0,05) a popelovin (o 9 %; P<0,05). U skupiny ošetřené chemickým silážním aditivem se statisticky průkazně zvýšil obsah histaminu (o 63 %; P<0,05) a tyraminu (o 34 %; P<0,05). Snížila se koncentrace putrescinu (o 18 %; P<0,05), kadaverinu (o 55 %; P<0,05), spermidinu (o 47 %, P<0,05), sperminu (o 45 %; P<0,05), kyseliny mléčné (o 16 %; P<0,05) kyseliny octové (o 46 %; P<0,05), amoniaku (o 59 %, P<0,05), popelovin (o 13 %, P<0,05) a tuku (o 24 %, P<0,05). Z mikrobiologického hlediska byly ovlivněny bakterie mléčného kvašení, plísně, kvasinky, enterobakterie a celkový počet mikroorganismů. Z výsledků je patrné, že pro udržení hygienické a zdravotně nezávadné siláže je výhodné používat biologické i chemické silážní aditiva. U vojtěškových siláží má chemický inokulant vyšší účinnost na zachování zdravotní bezpečnosti siláže v porovnání s biologickým inokulantem.In the experiment, the influence of two different biological silage additives (Lactococcus lactis (NCIMB 30117), Lactobacillus plantarum (DSM 16568), Enterococcus faecium (DSM 22 502 / NCIMB 11181), the enzyme xylanase EC 3.2.1.8.) And chemical (43% formic acid 30% ammonium formate and 10% propionic acid and 2% benzoic acid) at a concentration of biogenic amines, nutrient content, evaluation of the quality of the fermentation process and microbiological parameters for alfalfa silage (Medicago sativa). Silage fermentation time was 90 days. Biological silage additive significantly increased incidence of putrescine (51%; P <0.05), lactic acid (11%; P <0.05), protein (11%; P <0.05). Conversely, there was a significant reduction cadaverine (29%; P <0.05), histamine (57%; P <0.05), spermidine (15%; P <0.05), spermine (55%; P <0.05), acid acid (40%; P <0.05), ethanol (55%; P <0.05) ammonia (25%; P <0.05), and ash (9%; P <0.05). In the group treated by chemical silage additive is statistically significantly increased histamine content (63%; P <0.05) and tyramine (34%; P <0.05). Decreases in the concentration of putrescine (18%; P <0.05), cadaverine (55%; P <0.05), spermidine (47%, P <0.05), spermine (45%; P <0.05), lactic acid ( 16%; P <0.05), acetic acid (46%; P <0.05) ammonia (59%, P <0.05), ash (13%, P <0.05) and fat (24%, P < 0.05). From a microbiological point of view have been affected by the lactic acid bacteria, molds, yeasts, enterobacteria and total number of microorganisms. The results show that to maintain hygiene and healthy silage is preferable to use biological and chemical silage additives. For alfalfa silage inoculant chemical has higher efficiency in maintaining health security silage compared with biological inoculant
Klíčová slova:
bakterie mléčného kvašení; biologické aditivum; chemické aditivum; klostridie; siláž; vojtěška