Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 88 záznamů.  začátekpředchozí79 - 88  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Bezlepková dieta a možnosti obohacování jídelníčku celiaků
BLAŽKOVÁ, Klára
Diplomová práce se zabývá problematikou bezlepkové diety a jejího možného obohacování. Dělí se na dvě části. První zahrnuje kapitoly jako historie bezlepkové diety, základy bezlepkové diety, první kroky při zavedení bezlepkové diety, legislativu označování bezlepkových potravin a užívání alkoholu při bezlepkové dietě. V druhé praktické části jsem se zaměřila na obohacování jídelníčku celiaků. Specializovala jsem se na přípravu pečiva pro celiaky, navrhla jsem a prakticky vyzkoušela receptury bezlepkové pizzy, pohankového korpusu na dort, bezlepkových kynutých pletenek a bezlepkového koláče s domácím pudingem a karamelem. Hotové bezlepkové výrobky byly po upečení předloženy konzumentům, kteří ohodnotili jejich senzorickou jakost. V případě potřeby byla provedena úprava receptury a opětovné provedení senzorického hodnocení. Připravené výrobky byly hodnoceny kladně. Vybraní celiaci se rozhodli mnou navrhnuté výrobky zařadit do jejich jídelníčku.
Kvalita potravinářské pšenice v jižních Čechách
MACHOVCOVÁ, Dana
Kvalita potravinářské pšenice je ve zvoleném podniku hodnocena každoročně u všech dodávek ze zemědělské prvovýroby. V letech 2008 - 2012 byly stanoveny jednotlivé parametry u souborů o velikosti 42 - 222 vzorků, s výjimkou roku 2009, kdy byla do pšenice potravinářské technologicky zatříděna pouze jedna dodávka. Celostátní sledování kvality potravinářské pšenice je prováděno v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s. r. o. a Agrotestu fyto, s. r. o. Je spolufinancováno MZe v rámci funkčního úkolu, který navazuje na projekt MZe ČR č. QG50041 Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin (2005 - 2010). Sklizňové vzorky získané od pěstitelů ve sledovaném období 2008 - 2012 představovaly soubory o velikosti 500 - 1035 vzorků. Byly popsány faktory, které ovlivňují kvalitu zrna. Dále kritéria a metody hodnocení kvality zrna pšenice potravinářské. Jejich aplikace v Agrotestu fyto, s. r. o. a v provozních podmínkách ZZN Pelhřimov a. s. Z výsledků jednotlivých zkoušek laboratoře střediska Záhoří byly vypočteny průměrné hodnoty sledovaných parametrů a následně porovnány s celorepublikovým průměrem a průměrem Jihočeského kraje. Kvalita zrna pšenice potravinářské vykázala v letech 2008 - 2012 velkou variabilitu v jednotlivých parametrech jak na úrovni celostátní, tak i v Jihočeském kraji a ve zvoleném podniku. Výslednou kvalitu každoročně nemalou měrou ovlivňoval průběh počasí.
Subjektivní názor osob trpících celiakií na dostupnost výrobků pro celiaky na českém trhu
NOVOTNÁ, Tereza
Tato bakalářská práce se zabývá subjektivním názorem osob trpících celiakií na dostupnost výrobků pro celiaky na českém trhu. Na začátku byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním hlavním cílem bylo zmapovat, zda výrobky dostupné na trhu v České republice pokryjí potřeby pacientů nemocných celiakií. Druhým hlavním cílem bylo zmapovat, zda jsou pacienti s těmito výrobky spokojeni. Výzkumné otázky byly stanoveny následovně: ?V jakých obchodech pacienti nejraději nakupují??, ?Jsou pacienti spokojeni s cenou výrobku v porovnání s jejich kvalitou?? a ?Jak pacienti hodnotí senzorické hledisko potravin?? Teoretická část mé bakalářské práce popisuje celiakii se všemi jejími úskalími. Je zde stručně zachycen vývoj jejího poznání a nynější výskyt v České republice i v některých cizích zemích. Dále popisuje klinický obraz a druhy forem celiakie u nemocného pacienta, složitý diagnostický postup při podezření na tuto závažnou nemoc, rizika malnutrice, asociované choroby a možné komplikace. V neposlední řadě se podrobněji zaměřuje na bezlepkovou dietu, což je jediná současná kauzální léčba celiakie. Spolu s tím se věnuje surovinám a potravinám pro celiaky: jejich dostupnosti, velké finanční náročnosti pokrytí bezlepkové diety, značení výrobků a legislativě. Pro účely vypracování výzkumné části práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, konkrétněji tedy polostrukturovaný rozhovor. Tento rozhovor obsahoval třináct otázek tak, aby byl dosažen cíl bakalářské práce a byly zodpovězeny výzkumné otázky. Výzkumný soubor obsahoval celkem pět celiaků, muže i ženy ve věkovém rozpětí od 18 do 49 let. Sběr dat probíhal od ledna 2013 do dubna 2013. Z výsledků práce vyplývá, že pacienti nejraději kombinují nakupování v tzv. ?zdravých výživách?, kde jsou prodavači problematiky více znalí a dokážou s výběrem pomoci a nakupování ve velkých obchodních domech a ?bezlepkových koutcích? v nich. Respondenti též tvrdí, že naopak v supermarketech prodavači problematiky znalí nejsou a často ani netuší, co celiakie je. Všichni dotazovaní též nakupují v místě svého bydliště, což svědčí o stále se zvětšující dostupnosti bezlepkových výrobků, která dostatečně pokrývá běžné potřeby celiaků. Situace na trhu v České republice se za posledních deset let výrazně změnila k lepšímu a neexistuje konkrétní potravina, která by respondentům vyloženě chyběla. Při nakupování hledají spíše konkrétní, předem vyzkoušené výrobky. Naopak pacienti nejsou příliš nakloněni nakupování přes internet. Podstatnou roli při výběru bezlepkových potravin hraje také cena. Velká finanční náročnost bezlepkové diety je velkým problémem, neboť bezlepkové suroviny a potraviny jsou 4 - 10krát dražší než stejné komodity s obsahem lepku. Pacienti jsou proto často nuceni dietu porušovat, neboť na bezlepkové výrobky zkrátka nemají finanční prostředky. Senzorické hledisko bezlepkových výrobků pacienti nehodnotili příliš kladně. Problém spatřují hlavně u běžného pečiva, jako je chléb, rohlíky a housky. Nevyhovuje jim strukturou, neboť se drobí a láme nebo je naopak mazlavé. Uvítali by též rozšíření sortimentu tohoto pečiva, aby se vyhnuli stereotypu ve svém jídelníčku. Ani další senzorické hledisko běžného pečiva - chuť také nehodnotili pozitivně. Rozdíl však nepozorují u teplého jídla a převážně ani u domácího sladkého pečiva, jako jsou buchty či koláče.
Porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice
UHLÍKOVÁ, Jindřiška
Tématem bakalářské práce je porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice. Bylo vybráno celkem 16 odrůd, z toho 12 ozimých a 4 jarní. Pokus byl proveden na pozemku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V teoretické části této práce je popsána botanická charakteristika pšenice, chemické složení pšeničného zrna a jakostní ukazatele potravinářské pšenice zkoumané v praktické části.. První část pokusu je zaměřena na kontrolu během vegetace, druhá část práce popisuje rozbor odebraných vzorků (objemová hmotnost, obsah N-látek, gluten index, Zelenyho test, číslo poklesu).
Kvalita potravinářské a krmné pšenice
MACHOVCOVÁ, Dana
Kvalita pšenice potravinářské a krmné je každoročně hodnocena u všech dodávek od zemědělských družstev, podniků a soukromých zemědělců. Byly popsány faktory, které mohou kvalitu zrna ovlivnit, kritéria hodnocení kvality zrna pšenice, jejich praktické použití v provozních podmínkách podniku ZZN Pelhřimov (dříve Grana, a.s) středisko Záhoří, výsledky provedených zkoušek a porovnání s celorepublikovým průměrem. Průměrné hodnoty pšenice krmné a potravinářské v letech 2007 - 2010 ukázaly variabilitu v jednotlivých parametrech jak ve zvoleném podniku, tak v celostátním průměru. Průběh počasí ovlivnil kvalitu většiny parametrů. Značnou rozdílnost v kvalitě zrna bylo možné vysledovat i u jednotlivých dodavatelů. Správná agrotechnika a zdravé osivo je základním předpokladem kvalitní produkce.
Analýza edukačních materiálů pro pacienty s celiakií
ZIMMELOVÁ, Hana
Práce se zabývá edukačními materiály pro pacienty s celiakií. Popisuje obecné požadavky na výukové materiály a didaktické zásady vhodné pro edukační materiály pro pacienty s celiakií. Předkládá návrh kritérií pro hodnocení internetových stránek určených celiakům. Je vybráno pět českých i zahraničních internetových zdrojů, posouzeno, jak vyhovují kritériím technických vlastností, obsahu, struktury stránek, kritériím posuzujícím důvěryhodnost stránek a edukačním kritériím. Všechny posuzované stránky lze použít k edukaci pacientů s celiakií, ale jedná se spíše o informační stránky s nízkým obsahem edukačních charakteristik.
Ošetřovatelská péče u klienta s celiakií
KAŠPAROVÁ, Marie
Téma bakalářské práce {\clq}qOšetřovatelská péče u klienta s celiakií`` jsem si vybrala na základě snahy nastínit tento problém a poukázat na to s jakými nepříjemnostmi se lidé setkávají. Celiakie je dědičné autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je vyvoláno nesnášenlivostí bílkovin obsažených v obilném lepku. Na sliznici tenkého střeva dochází k vymizení slizničních klků. Bývá porušeno trávení složených cukrů, nedostatečné vstřebávání bílkovin i tuků, vitamínů a železa. Celiakii nelze vyléčit, ale lze ji úspěšně léčit. Jediným a dostatečným léčebným opatřením je úplné vynechání lepku ze stravy {--} bezlepková dieta. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická, kde se zabývám podstatou nemoci, diagnostikou a léčbou. Výzkumná část je zpracována kvalitativní metodou. Cílem práce bylo zhodnotit možnosti a způsob života lidí s tímto onemocněním. Při rozhovoru jsem se zaměřila na nemocné všech věkových kategorií. Pro účely této práce jsem použila kazuistiky jednotlivých celiaků, kde se zaměřuji na průběh nemoci, na potíže před a po stanovení diagnózy, na jejich zkušenosti se stravováním mimo domov. Dále hodnotím způsob edukace {--} jakou formou a kým byla podána, i finanční stránku rodiny. Další část výzkumu je zaměřená na všeobecné sestry. Cílem výzkumu bylo zmapovat úlohu sestry v péči o klienta s celiakií. Péče o nemocné s celiakií v gastroenterologických poradnách zahrnuje komplexní postup. Tento postup umožňuje časnou diagnostiku, terapii a dispenzarizaci. Vede ke zlepšení zdravotního stavu a kvality života nemocných celiaků. Povědomí lidí o celiakie je velmi nízké. Problematice celiakie se v současné době věnuje stále větší pozornost jak z hlediska léčby a výzkumu, tak i ze strany výrobců a prodejců bezlepkových potravin.
Celiakální sprue jako zdravotní, výživový a sociální problém.
ZIMMELOVÁ, Hana
Celiakie je závažné, život ohrožující onemocnění dětí i dospělých. K diagnostice stačí provést odběr krve a při pozitivitě krevních testů biopsii tenkého střeva. Přes jednoduchost diagnostiky zůstává většina pacientů z různých důvodů nediagnostikována. Léčba tohoto onemocnění je relativně snadná {--} 100% vyloučení lepku z potravy. V naší společnosti není však takové vyloučení lepku ze stravy jednoduché. Lepek se používá v řadě průmyslově zpracovaných potravin. Dieta je finančně náročná, stát na speciální dietní potraviny ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie téměř nepřispívá. Tento přístup vede k tomu, že k zátěži časové {--} nutnost domácí přípravy stravy, psychické {--} závažnost onemocnění, jsou pacienti nuceni se potýkat i se zátěží sociální {--} finanční náročnost diety. Cílem bakalářské práce bylo vzhledem k nízké informovanosti gastronomických pracovníků o onemocnění a nutnosti speciální kuchyňské úpravy stravy prostudovat dostupnou odbornou literaturu a vypracovat jednoduchý výukový materiál pro tyto pracovníky. Materiál je vhodnou pomůckou i pro nově diagnostikované celiaky a nutriční terapeuty.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 88 záznamů.   začátekpředchozí79 - 88  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.