Název:
Subjektivní názor osob trpících celiakií na dostupnost výrobků pro celiaky na českém trhu
Překlad názvu:
Subjective opinion of people suffering from coeliac on availability of products for people with coeliac on the Czech market
Autoři:
NOVOTNÁ, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá subjektivním názorem osob trpících celiakií na dostupnost výrobků pro celiaky na českém trhu. Na začátku byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním hlavním cílem bylo zmapovat, zda výrobky dostupné na trhu v České republice pokryjí potřeby pacientů nemocných celiakií. Druhým hlavním cílem bylo zmapovat, zda jsou pacienti s těmito výrobky spokojeni. Výzkumné otázky byly stanoveny následovně: ?V jakých obchodech pacienti nejraději nakupují??, ?Jsou pacienti spokojeni s cenou výrobku v porovnání s jejich kvalitou?? a ?Jak pacienti hodnotí senzorické hledisko potravin?? Teoretická část mé bakalářské práce popisuje celiakii se všemi jejími úskalími. Je zde stručně zachycen vývoj jejího poznání a nynější výskyt v České republice i v některých cizích zemích. Dále popisuje klinický obraz a druhy forem celiakie u nemocného pacienta, složitý diagnostický postup při podezření na tuto závažnou nemoc, rizika malnutrice, asociované choroby a možné komplikace. V neposlední řadě se podrobněji zaměřuje na bezlepkovou dietu, což je jediná současná kauzální léčba celiakie. Spolu s tím se věnuje surovinám a potravinám pro celiaky: jejich dostupnosti, velké finanční náročnosti pokrytí bezlepkové diety, značení výrobků a legislativě. Pro účely vypracování výzkumné části práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, konkrétněji tedy polostrukturovaný rozhovor. Tento rozhovor obsahoval třináct otázek tak, aby byl dosažen cíl bakalářské práce a byly zodpovězeny výzkumné otázky. Výzkumný soubor obsahoval celkem pět celiaků, muže i ženy ve věkovém rozpětí od 18 do 49 let. Sběr dat probíhal od ledna 2013 do dubna 2013. Z výsledků práce vyplývá, že pacienti nejraději kombinují nakupování v tzv. ?zdravých výživách?, kde jsou prodavači problematiky více znalí a dokážou s výběrem pomoci a nakupování ve velkých obchodních domech a ?bezlepkových koutcích? v nich. Respondenti též tvrdí, že naopak v supermarketech prodavači problematiky znalí nejsou a často ani netuší, co celiakie je. Všichni dotazovaní též nakupují v místě svého bydliště, což svědčí o stále se zvětšující dostupnosti bezlepkových výrobků, která dostatečně pokrývá běžné potřeby celiaků. Situace na trhu v České republice se za posledních deset let výrazně změnila k lepšímu a neexistuje konkrétní potravina, která by respondentům vyloženě chyběla. Při nakupování hledají spíše konkrétní, předem vyzkoušené výrobky. Naopak pacienti nejsou příliš nakloněni nakupování přes internet. Podstatnou roli při výběru bezlepkových potravin hraje také cena. Velká finanční náročnost bezlepkové diety je velkým problémem, neboť bezlepkové suroviny a potraviny jsou 4 - 10krát dražší než stejné komodity s obsahem lepku. Pacienti jsou proto často nuceni dietu porušovat, neboť na bezlepkové výrobky zkrátka nemají finanční prostředky. Senzorické hledisko bezlepkových výrobků pacienti nehodnotili příliš kladně. Problém spatřují hlavně u běžného pečiva, jako je chléb, rohlíky a housky. Nevyhovuje jim strukturou, neboť se drobí a láme nebo je naopak mazlavé. Uvítali by též rozšíření sortimentu tohoto pečiva, aby se vyhnuli stereotypu ve svém jídelníčku. Ani další senzorické hledisko běžného pečiva - chuť také nehodnotili pozitivně. Rozdíl však nepozorují u teplého jídla a převážně ani u domácího sladkého pečiva, jako jsou buchty či koláče.This bachelor thesis deals with subjective opinion of the people suffering from celiac disease on the availability of products for celiacs on Czech market. At the beginning, there were two main objectives. The first main objective was to explore whether the products available on the market in the Czech Republic cover the needs of celiac patients. The second objective was to explore whether the patients are satisfied with these products. The research questions were set as follows: "In which stores patients prefer to do their shopping?", "Are patients satisfied with the price of products compared to their quality?" and "How patients evaluate the sensory aspects of food?" The theoretical part of my thesis describes celiac disease with all its difficulties. It briefly describes the process of its recognition and its current occurrence in the Czech Republic and some foreign countries. It also describes the clinical picture and the types of forms of celiac disease at a patient, complex diagnostic procedures when there is a suspicion of this fatal disease, malnutrition risk, associated diseases and possible complications. Last but not least, it is concerned with the gluten-free diet, which is the only current treatment for celiac disease. Along with that, the thesis is dedicated to raw materials and food for celiacs: accessibility, large financial cost coverage of gluten-free diet, product labelling and legislation. In order to develop the research part, the method of qualitative research was chosen, specifically, a semi-structured interview. The interview contained thirteen questions, so as to achieve the objective of the thesis and so that the research questions given in advance were answered. The research sample included five celiac patients, both men and women in the age range of 18 to 49 years. Data were being collected from January 2013 to April 2013. The results of this work show that patients prefer to combine shopping in the so-called "healthy food stores" where the shop assistants have more knowledge on the issue and are able to help them to choose the most suitable products, and shopping in large stores and the "gluten-free" departments there. Respondents also claim that in supermarkets, the shop assistants are not able to help and often do not even know what the celiac disease is. All respondents also shop in their area of living, which proves the increasing availability of gluten-free products, which is sufficient to cover the common needs of celiac patients. The market situation in the Czech Republic in the last ten years has changed dramatically to the better and there is no specific food that respondents would completely miss in the stores. When shopping, the respondents look for specific, pre-tested products. On the contrary, patients are less inclined to on-line shopping. Another significant criterion for selecting gluten-free food is also its price. The financial demands of a gluten-free diet are a big problem, because gluten-free raw materials and food are from 4 to 10 times more expensive than the same commodity containing gluten. Patients are therefore often forced to break the rules of their diet, because they simply do not have the finances for the gluten-free products. Sensory aspect of gluten-free products is also not evaluated very positively by the patients. The problem is seen mainly in bakery products such as bread, rolls and buns. The structure of these products is not suitable, as it often crumbles and breaks, or, on the other hand, is sticky. They would also like to extend the range of pastries to avoid stereotypes in their diet. Another sensory aspect of bakery products-taste was not evaluated positively as well. However, they do not see the difference in warm food and mostly in home-made sweet pastries such as cakes or pies.
Klíčová slova:
bezlepková dieta; celiak; Celiakie; lepek; Coeliac disease; gluten; gluten-free diet; patients with coeliac disease Citace: NOVOTNÁ, Tereza. Subjektivní názor osob trpících celiakií na dostupnost výrobků pro celiaky na českém trhu. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/34156