Název:
Porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice
Překlad názvu:
The comparison of winter and spring wheat quality
Autoři:
UHLÍKOVÁ, Jindřiška Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem bakalářské práce je porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice. Bylo vybráno celkem 16 odrůd, z toho 12 ozimých a 4 jarní. Pokus byl proveden na pozemku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V teoretické části této práce je popsána botanická charakteristika pšenice, chemické složení pšeničného zrna a jakostní ukazatele potravinářské pšenice zkoumané v praktické části.. První část pokusu je zaměřena na kontrolu během vegetace, druhá část práce popisuje rozbor odebraných vzorků (objemová hmotnost, obsah N-látek, gluten index, Zelenyho test, číslo poklesu).The theme of this Bachelor's thesis is to compare the grain quality of winter and spring wheat varieties. There were a total of 16 selected varieties, 12 of winter- and 4 of spring. The experiment was conducted on the grounds of the South Bohemian University in Ceske Budejovice. The botanic characterization of wheat, the chemist of wheat grain and the quality parameters used for examination are mentioned in the introductury part . The first part of the experiment was focused on the control during the growth, the second part documents the analysis of examined samples (mass per hectolitre, N-substances, gluten, Zeleny test, falling number).
Klíčová slova:
hodnocení kvality; jarní pšenice; lepek; N-látky; objemová hmotnost; ozimá pšenice; Zelenyho test; číslo poklesu; evaluation of quality; falling number; gluten; mass per hectolitre; moisture; N-substances; spring wheat; winter wheat; Zeleny test Citace: UHLÍKOVÁ, Jindřiška. Porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/24246