|
Lokální gastronomie jako značka destinace na příkladu České republiky
Kunc, Martin ; Koudelková, Petra (vedoucí práce) ; Houdek, Petr (oponent)
Destinace v dnešní době bojují s nejrůznějšími výzvami, kdy jsou nuceny přicházet se zajímavými a inovativními komunikačními řešeními, které vedou k přilákání cestovatelů a budování celkové image. I v souvislosti s návratem oblasti cestovního ruchu do normálu po pandemii Covid-19 se jedná o obtížný úkol. Jednou z oblastí, kterou státy a regiony v komunikaci využívají, je místní gastronomie a nejinak je tomu u České republiky. Tato práce si klade za cíl zjistit, jak ČR obecně pracuje s tématem lokální gastronomie, jak je vnímána aktivními cestovateli a kde leží její komunikační příležitosti v této oblasti. Teoretická část práce postupně mapuje fungování místních značek, následně popisuje segment cestovního ruchu a marketingu tohoto odvětví. Postupně poté přechází k tématu gastronomie v kontextu národní značky a mapuje také komunikaci České republiky a její dlouhodobou vizi. Výzkumná část práce následně zkoumá, zda a jak ČR pracuje s tématem gastronomie k přilákání turistů, zda je gastronomie důležitým rozhodovacím faktorem při cestování a jaké jsou příležitosti, které by země mohla v komunikaci využívat. Pro toto zkoumání byla zvolena kombinace metod, kdy byly vedeny polostrukturované rozhovory se zástupci státní agentury CzechTourism a zároveň bylo provedeno dotazníkové šetření, které se zaměřovalo...
|
|
Využití potenciálu Pardubického kraje pro rozvoj cestovního ruchu
Horáková, Lucie ; Fialová, Dana (vedoucí práce) ; Bednářová, Hana (oponent)
Využití potenciálu Pardubického kraje pro rozvoj cestovního ruchu Abstrakt Bakalářská práce analyzuje cestovní ruch v Pardubickém kraji a hodnotí ho pomocí statistických dat a výsledků kvalitativního výzkumu v kraji. Statistická data jsou dána do souvislosti s ostatními ukazately v cestovním ruchu a jsou srovnána s ostatními kraji v Česku. Zároveň práce analyzuje práci destinačního managmentu v této oblasti. Poslední část je věnována návrhu produktu cestovního ruchu, který reaguje na současné trendy ve světovém i tuzemském cestovním ruchu. Tímto způsobem práce objasňuje mnoho pojmů z oblasti cestovního ruchu, destinačního managmentu, kvalitativního výzkumu a statistických ukazatelů. Cíl této práce je tak vyvrátit skutečnost, že by Pardubický kraj byl outsiderem českého cestovního ruchu, a využít gastroturistického potenciálu v destinaci. Klíčová slova: cestovní ruch, destinační managment, gastroturismus, kvalitativní výzkum, statistické údaje, Pardubický kraj
|
|
Gastroturismus v Evropě
KOZLYUK, Mariya
V současné době je jednou z hlavních části odvětví cestovního ruchu stravování hostů. Proto se gastronomie stala významnou součástí kultury každé země a zdrojem její identity. Je důležité udržovat a podporovat různé možnosti stravování, a tím i zachovávat regionální identitu území a zvyšovat její turistickou přitažlivost. Cíle bakalářské práce jsou: definovat pojem "gastronomický turismus",charakterizovat stav současného gastroturismu,popsat gastronomický cestovní ruch v Evropě, se zaměřením na gastroturismus v České republice a na Ukrajině,identifikovat perspektivy rozvoje gastronomického cestovního ruchu a stanovit, zda je Ukrajina přitažlivá z hlediska gastronomie pro obyvatele České republiky. Výsledkem práce stal gastronomický zájezd do Ukrajiny, který byl sestaven pomocí online služby ArcGIS StoryMaps.
|
|
Využití potenciálu Pardubického kraje pro rozvoj cestovního ruchu
Horáková, Lucie ; Fialová, Dana (vedoucí práce) ; Bednářová, Hana (oponent)
Využití potenciálu Pardubického kraje pro rozvoj cestovního ruchu Abstrakt Bakalářská práce analyzuje cestovní ruch v Pardubickém kraji a hodnotí ho pomocí statistických dat a výsledků kvalitativního výzkumu v kraji. Statistická data jsou dána do souvislosti s ostatními ukazately v cestovním ruchu a jsou srovnána s ostatními kraji v Česku. Zároveň práce analyzuje práci destinačního managmentu v této oblasti. Poslední část je věnována návrhu produktu cestovního ruchu, který reaguje na současné trendy ve světovém i tuzemském cestovním ruchu. Tímto způsobem práce objasňuje mnoho pojmů z oblasti cestovního ruchu, destinačního managmentu, kvalitativního výzkumu a statistických ukazatelů. Cíl této práce je tak vyvrátit skutečnost, že by Pardubický kraj byl outsiderem českého cestovního ruchu, a využít gastroturistického potenciálu v destinaci. Klíčová slova: cestovní ruch, destinační managment, gastroturismus, kvalitativní výzkum, statistické údaje, Pardubický kraj
|
|
Analysis of the importance of enoturism for viticulture and winemaking in Slovakia
Dobošová, Jana ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Vaško, Martin (oponent)
Diplomová práce se zabývá analýzou významu vinařské turistiky - enoturistiky pro vinohradnictví a vinařství Slovenska. Základním cílem práce je zjistit, jaký význam a důležitost má tato forma cestovního ruchu pro producenty a výrobce vína. Teoretická část práce uvádí východiska pro návrh výzkumného šetření a je úvodem do samotné vinařské turistiky. Přináší také bližší informace o současném stavu vinohradnictví a vinařství na Slovensku a jako i informace o odvětví cestovního ruchu a jeho výkonech na Slovensku. Výzkumná (analytická) část práce se zabývá hodnocením současného stavu vinařské turistiky na Slovensku a předpoklady jejího rozvoje. Jádrem analytické části práce je dotazníkové šetření, které mapuje postoje a názory na problematiku vinohradnictví, vinařství a vinařské turistiky z pohledu samotných producentů vína. Závěrečná část práce analyzuje vlastní dotazníkové šetření podložené teoretickými základy z první části práce a přináší vyhodnocení významu enoturistiky pro vinohradnictví a vinařství Slovenska. V závěru práce jsou zapracovány také návrhy pro zlepšení mezisektorového propojení turismu s vinohradnictvím a vinařstvím na Slovensku s cílem dalšího rozvoje této formy cestovního ruchu.
|
|
Wine in gastronomy and tourism in Slovakia
Dobošová, Jana ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Vaško, Martin (oponent)
Nosným tématem této bakalářské práce je víno jako jeden z motivů účasti na cestovním ruchu Slovenska a také pozice vína ve slovenské gastronomii. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část se zabývá vínem ve spojení s kulturou a jeho historií. Druhá část práce je věnována současnému stavu vinohradnictví a vinařství na Slovensku, třetí část pak popisuje současný stav vinařské turistiky - enoturistiky na Slovensku a analyzuje potenciál vína v cestovním ruchu a gastronomii této země.
|