Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 168 záznamů.  začátekpředchozí159 - 168  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení spektra mastných kyselin ve vybraných ztužených tucích
JANEŠÍKOVÁ, Kristina
Cílem této práce je seznámit se s metodou stanovení spektra mastných kyselin ve ztužených tucích pomocí plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. V teoretická části jsou uvedeny informace o druzích lipidů, jejich složení, vlastnostech mastných kyselin zejména v olejích a ve ztužených pokrmových tucích a o základních metodách ztužení olejů. Tato část je zaměřena na metodu stanovení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie s využitím kvalitativní identifikace pomocí hmotnostní spektrometrie. Mastné kyseliny byly stanoveny v některých komerčních tucích (Albert, Ceres Soft, Iva, Lando, Lira, Omega, Varoma). Ve všech tucích byla nejvíce zastoupena kyselina palmitová (kyselina hexadekanová), zaujímala 36-45,5%, dále byla hojně zastoupena kyselina olejová (cis-oktadek-9-enová) z 32,2-39%. Poslední více zastoupenou kyselinou je kyselina linolová (cis, cis-oktadeka-9,12-dienová). Je zastoupena od 7,7% do 10,5%. Nižší množství kyseliny linolové obsahuje tuk Albert. Tato kyselina zaujímá pouze 4,5%. Zajímavý je obsah kyselin typických pro mléčný tuk přežvýkavců, jedná se o kyselinu kaprylovou (oktanová), kaprinovou (dekanová) a laurovou (dodekanová), a obsah trans-kyselin. Ztužený tuk Albert má nejvyšší obsah trans-kyselin, ve výrobku zaujímají tyto kyseliny 23,4%. Z tohoto výsledku je možné usoudit, že tento výrobek má pravděpodobně nižší kvalitu, než výrobky ostatní. Obsah kyselin typických pro mléčný tuk je v porovnání s ostatními tuky vyšší u tuku Lando a Iva. Výsledky tímto naznačují, že do těchto výrobků byl mléčný tuk při výrobě pravděpodobně přidán. V úseku jednoho roku nebyly zaznamenány výrazné změny ve složení vybraných ztužených tuků, ale z dlouhodobého hlediska je patrná výrazná změna ve složení u ztuženého tuku Ceres Soft a Omega, při čemž zásadní byl velký pokles trans-kyselin.
Složení mléčného tuku skotu v závislosti na pořadí laktace
HANZLÍKOVÁ, Klára
Cílem této diplomové práce bylo posouzení spektra mastných kyselin mléčného tuku dojnic ve vybraném zemědělském podniku v závislosti na pořadí laktace a vysvětlení příčin rozdílů.
Vliv vybraných společenstev pastevního porostu na množství mléka se zaměřením na spektrum mastných kyselin v tuku mléka
BOHÁČOVÁ, Lucie
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv pastvy a složení pastevního porostu na množství a skladbu mléka a obsah mléčných složek u českého strakatého skotu v oblasti LFA v letech 2007 až 2009. Byla sledována kvalita pastevního porostu podle chemického složení skupin porostu, určení dominantních druhů trav, jetelovin a bylin a jejich procentuelního zastoupení a měření výšky pastevního porostu. Dále bylo analyzováno mléko na spektrum mastných kyselin a jejich zastoupení a na ověření přídavků objemných krmiv a jadrných komponentů na složení mléčného tuku.
Vliv bylinných přípravků na kvalitu kozího mléka
VAZDOVÁ, Pavlína
Práce se zabývá složením mléka (se zaměřením na kozí), jeho vlivem na zdraví člověka, využití mléka jako funkční potraviny a možností ovlivnění jeho složení (především obsahu mastných kyselin) pomocí výživy a krmných doplňků. Stěžejním cílem je shrnout doposud publikované poznatky a porovnat postoj jednotlivých autorů. Vlastní práce je zaměřena na utřídění poznatků získaných z informačních zdrojů a shrnutí prvotních informací probíhajícího pokusu s přídavky vybraných krmiv do krmné dávky koz na školním statku jako jsou rozbory krmiv a denní nádoje sledovaných zvířat. Pro potvrzení závěrů informací získaných z literatury je použito údajů z pokusu přídavku lněného semínka a následných rozborů mléka zaměřených na jednotlivé složka a obsah mastných kyselin v mléčném tuku, který proběhl na školním statku v roce 2008.
Analýza mastných kyselin v diglyceridech a triglyceridech tělních tekutin pomocí plynové chromatografie
SCHNEEDORFEROVÁ, Ivana
Adrenalin je známý stresový hormon savců. Adipokinetický hormon (AKH) má stejnou funkci u hmyzu. AKH je peptidický hormon; jeden druh hmyzu může mít jeden nebo více typů AKH. V podstatě je AKH zodpovědný za uvolnění DGs z tukového tělesa. Naše pokusné zvíře {--} saranče (Locusta migratoria) je běžným modelovým organismem. Tento hmyz syntetizuje tři druhy AKH {--} AKH I, II a III. Ty se liší v aminokyselině peptidu, ale mají velmi podobný vliv na organismus. V poslední době používaná rutinní sulfovanilinová metoda k detekci nenasycených mastných kyselin (FA) podává pouze odhady o množství dvojných vazeb v mastných kyselinách. Námi navržená metoda, perspektivní GC/FID (plynová chromatografie s plamenovým ionizačním detektorem) je schopná určit jednotlivé druhy mastných kyselin a také jejich relativní poměr. Cílem této práce je nalézt vhodnou metodu přípravy vzorku pro techniku GC/FID a zkoumat vliv jednotlivých AKH na organismus sarančete a statisticky dokázat rozdíly ve vlivu AKH. Vzorek hemolymfy sarančete byl podroben extrakci podle Folcha a rutinní metodě SPE (extrakce na tuhou fázi). Další úpravou vzorku byla snadná a rychlá derivatizace methanoátem sodným následovaná měřením GC/FID. Druhová data byla zpracována PCA (analýzou hlavních komponent). Získali jsme přehledný grafický výstup potvrzující naší hypotézu a to, že každý druh AKH má různý vliv na složení FA v hemolymfě sarančete; AKH II má největší vliv.
Spektrum mastných kyselin mléčného tuku skotu při změnách krmné dávky
VOLŠICKÁ, Jolana
Tato diplomová práce se zabývá složením mléčného tuku a zastoupením mastných kyselin v mléčném tuku skotu. Dále se věnuje faktorům, které ovlivňují zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku - zejména vlivu krmné dávky. Ve výsledcích je zmíněn i jeden z biologických faktorů - vliv plemene.
Pokusy in vitro sledující bachorovou hydrogenaci nenasycených mastných kyselin u olejnin
KUBELKOVÁ, Petra
Práce je členěna na 2 části - pozorování vlivu 4 semen (amarantu, řepky, slunečnice a lnu) na parametry bachorové fermentace a složení mastných kyselin. Semena byla upravena šrotováním, drcením nebo tepelně působením mikrovlnného záření. Výsledky jejich vlivu na fermentaci v bachoru byly porovnány s kontrolní KD, která semena neobsahovala. Druhá část práce se zaměřila na vliv různého poměru jádra a objemu na parametry fermentace a obsah mastných kyselin. KD obsahovaly ječmen a luční seno v různém poměru a dále byly sledovány 3 KD pro dojený skot. Pokusy byly provedeny na přístroji RUSITEC, který simuluje prostředí bachoru přežvýkavců.
Posouzení vlivu výživy a technologie chovu na změny v kvalitě masa Lína obecného (Tinca tinca)
PŘÍBORSKÝ, Josef
Cílem této práce bylo určit dopad krmiva (přirozené potravy a komerčního krmiva) na chemické složení a profil mastných kyselin ulovených ryb. Obsah sušiny rybího masa vyplývající z komerčního krmiva byl vyšší oproti přirozené potravě (23.94?1.24 % oproti 19.66?0.82 %) ? v dusíkatých sloučeninách (60.24?2.82 % oproti 72.12?1.75 %), celkovém obsahu tuku (24.81?4.51 % oproti 6.14?2.85 %) a popelovinách (7.55?1.28 % oproti 10.54?1.53 %). Spektrum mastných kyselin bylo určené plynovou chromatografií za použití přístroje Varian 3800. Krmení líni v recirkulačním systému měli v mase průkazně vyšší zastoupení (P< 0.05) monoenových mastných kyselin (MUFA = 43.04?1.68 %) a n-6 polyenových mastných kyselin (PUFA = 15.47?1.07 %) ve srovnání s masem ryb pocházejících ze zemních rybníčků a využívající výhradně přirozenou potravu - MUFA (32?5.29 %) a n-6 PUFA (13.6?1.66 %). Líni živící se přirozenou potravou v zemních rybníčcích mají prokazatelně (P< 0.05) vyšší zastoupení n-3 PUFA (16.8?4.38 %) a ? PUFA (30.3?5.3 %) než maso línů chovaných v recirkulačním systému - PUFA n-3 (10.05?0.85 %) a ? PUFA (25.52?1.07%). U línů ze zemních rybníčků byl stanoven poměr n-3/n-6 PUFA 1.2; u ryb z recirkulačního systému 0.65. Tento poměr prokazatelně poukazuje na vyšší zastoupení n-3 PUFA v mase línů ze zemních rybníčků na přirozené potravě, oproti intenzivně přikrmovaným a chovaným línům v recirkulačním systému, mající vyšší zastoupení n-6 PUFA.
Podnikatelský plán firmy Oleochem, a.s. (jako výsledek restrukturalizace společnosti Setuza a.s.)
Zábranský, Petr ; Vojík, Vladimír (vedoucí práce) ; Vácha, Vilém (oponent)
Předmětem diplomové práce je vytvoření podnikatelského plánu nově vzniknuvší společnosti Oleochem, a.s.. První část se zabývá jednak podnikatelským plánem v teoretické rovině a postupem restrukturalizace společnosti. Praktickou část diplomové práce tvoří historický vývoje společnosti SETUZA a.s. včetně postupu její restrukturalizace. Poslední část práce představuje samotný podnikatelský plán společnosti Oleochem, a.s.. Podnikatelský plán se stává z kapitol, které se zabývají organizační strukturou, produkty, konkurenčním prostředím výrobou, nákupem surovin, jakostí a finančním plánem. V závěru diplomové práce jsou představeny silné stránky, rizika a příležitosti podnikatelského plánu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 168 záznamů.   začátekpředchozí159 - 168  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.