Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
ZOO Park Dvůr Králové - generel
Havlík, Darina ; Kokeš, Václav (oponent) ; Boháč, Ivo (vedoucí práce)
Diplomová práce řeší návrh generelu rozvoje stávajícího areálu zoologické zahrady akciové společnosti ZOO Dvůr Králové nad Labem. Součástí návrhu je dále architektonické řešení nových pavilónů expozic lvů, hyen, dravců (ptačí svět), africké pouště včetně terárií a dále návrh objektu občerstvení pro návštěvníky. U expozičních pavilonů jsou nově navrženy venkovní expoziční výběhy v modelované krajině. Řešení uvedených objektů je dokumentováno ve formě a podrobnostech architektonické studie. V rámci generelu je navržena nejen koncepce venkovních výběhů u jednotlivých pavilonů, ale současně i navazující výběhy kopytníků africké pouště a další sezónní výběhy na sousedících plochách. Řešení zohledňuje komplexní vztahy a interakce mezi jednotlivými expozicemi v zadaném území nejen z hlediska architektonického a estetického pojetí areálu, ale i z pohledu zoologického a provozního. Navržené řešení chápe prostor ZOO jako místo pro chov široké druhové skladby zvířat, vzdělávání návštěvníků, jako místo setkávání, odpočinku a relaxace. Zoologická zahrada je park se specifickou živou expozicí, s vyváženými nároky člověka - návštěvníka na straně jedné a chovaného zvířete na straně druhé. Navržené řešení ZOO citlivě reaguje na okolní krajinu, stávající urbanistické a architektonické řešení místa i na veškeré požadavky zadání. Z provozního hlediska byly při návrhu akceptovány všechny požadavky budoucího uživatele. Plochy a prostory určené veřejnosti, servisní prostory, výběhy a ubikace zvířat jsou navzájem přesně vymezeny a důsledně prostorově i provozně odděleny. Jsou respektovány optimální podmínky pro pohyb zvířat mezi ubikacemi i výběhy. Navržené řešení je velmi bohaté na pestrost prostorů, což se kromě cíleného všestranného využití zvířaty projeví i v bohatosti flóry i fauny a přispěje tak k ekologicky vyšší hodnotě místa. Všem prostorům je společná potřeba dostatečné míry denního světla a přímého oslunění. Celý prostor expozic i okolních přístupových cest je navržen zcela bezbariérově a umožní přístup osobám se sníženou mobilitou. Navržené řešení citlivě rozvíjí stávající místa, je docíleno lepší, snažší a přehlednější dostupnosti. Výraz navrženého řešení pavilonů, výběhů a přístupových cest vychází z motivů africké vesnice. Drobné architektonické měřítko a vzájemná prostorová kompozice jednotlivých hmot nových pavilonů do vzájemně provázaných celků reflektuje typické hmotové členění urbanistických struktur v původních lokalitách chovaných druhů. Pavilony i ubikace zvířat vhodně využívají a doplňují daný prostor v areálu zoologické zahrady a dotvářejí celkový ráz místa v souvislosti se současným urbanistickým řešením ZOO.
Velké sousto
Chromečková, Nikola ; González, Daniel (oponent) ; Tobola, Ondřej (vedoucí práce)
Při výběru tématu pro svou bakalářskou práci jsem začala zkoumat a objevovat nové polohy designu. Propojení gastronomie a designu vzniklo přirozeně na základě rodinného podnikání a mé dlouhodobé práce v gastronomických provozech různého typu. Toto vše vedlo v průběhu studia také k častým interpretacím v ateliérové tvorbě. Přístup k jídlu z pozice designérky mě baví díky určitému změkčení procesu, kdy je možné továrnu vyměnit za kuchyni a svou prací vstupovat do života uživatelů prostřednictvím jejich smyslového vnímání. Zároveň je pro mě jídlo jeden z nejdůležitějších prvků našeho sociálního života i osobního prožívání. Bakalářská práce tedy navazuje na dlouhodobou oblast mého zájmu a je postavena na důkladné rešerši řešeného tématu. Otázka, kterou jsem se zabývala, bylo hledání tradice v lokálním cukrářství. Co definuje místní dezerty a kulturu jejich vychutnávání? V prvotní fázi, jejíž shrnutí je součástí této teoretické části bakalářské práce, jsem se věnovala historii cukrářství na našem území, pojmu zákusek a co jej tvoří a řešila jsem jaké podoby a funkce měla cukrárna v historii. V následující fázi jsem tyto poznatky využila při tvorbě nového produktu pro cukrářskou výrobnu a mapování současné estetiky oboru.
Sladká Francie - historie francouzského cukrářství
Šošolíková, Klára ; Nováková, Sylva (vedoucí práce) ; Klinka, Tomáš (oponent)
Bakalářská práce se zabývá cukrářským uměním jakožto francouzským kulturním fenoménem. První část práce je zaměřena na historický vývoj francouzského cukrářství a analýzu fundamentálních receptur, které tvoří základ mnoha francouzských dezertů. Práce dále pojednává o typických francouzských cukrářských výrobcích, a to jak o celosvětově známých dezertech, tak o některých ryze regionálních specialitách. Praktickou částí této práce bylo představení výukových aktivit a vytvoření pracovních listů zaměřených na francouzské cukrářství.
ZOO Park Dvůr Králové - generel
Havlík, Darina ; Kokeš, Václav (oponent) ; Boháč, Ivo (vedoucí práce)
Diplomová práce řeší návrh generelu rozvoje stávajícího areálu zoologické zahrady akciové společnosti ZOO Dvůr Králové nad Labem. Součástí návrhu je dále architektonické řešení nových pavilónů expozic lvů, hyen, dravců (ptačí svět), africké pouště včetně terárií a dále návrh objektu občerstvení pro návštěvníky. U expozičních pavilonů jsou nově navrženy venkovní expoziční výběhy v modelované krajině. Řešení uvedených objektů je dokumentováno ve formě a podrobnostech architektonické studie. V rámci generelu je navržena nejen koncepce venkovních výběhů u jednotlivých pavilonů, ale současně i navazující výběhy kopytníků africké pouště a další sezónní výběhy na sousedících plochách. Řešení zohledňuje komplexní vztahy a interakce mezi jednotlivými expozicemi v zadaném území nejen z hlediska architektonického a estetického pojetí areálu, ale i z pohledu zoologického a provozního. Navržené řešení chápe prostor ZOO jako místo pro chov široké druhové skladby zvířat, vzdělávání návštěvníků, jako místo setkávání, odpočinku a relaxace. Zoologická zahrada je park se specifickou živou expozicí, s vyváženými nároky člověka - návštěvníka na straně jedné a chovaného zvířete na straně druhé. Navržené řešení ZOO citlivě reaguje na okolní krajinu, stávající urbanistické a architektonické řešení místa i na veškeré požadavky zadání. Z provozního hlediska byly při návrhu akceptovány všechny požadavky budoucího uživatele. Plochy a prostory určené veřejnosti, servisní prostory, výběhy a ubikace zvířat jsou navzájem přesně vymezeny a důsledně prostorově i provozně odděleny. Jsou respektovány optimální podmínky pro pohyb zvířat mezi ubikacemi i výběhy. Navržené řešení je velmi bohaté na pestrost prostorů, což se kromě cíleného všestranného využití zvířaty projeví i v bohatosti flóry i fauny a přispěje tak k ekologicky vyšší hodnotě místa. Všem prostorům je společná potřeba dostatečné míry denního světla a přímého oslunění. Celý prostor expozic i okolních přístupových cest je navržen zcela bezbariérově a umožní přístup osobám se sníženou mobilitou. Navržené řešení citlivě rozvíjí stávající místa, je docíleno lepší, snažší a přehlednější dostupnosti. Výraz navrženého řešení pavilonů, výběhů a přístupových cest vychází z motivů africké vesnice. Drobné architektonické měřítko a vzájemná prostorová kompozice jednotlivých hmot nových pavilonů do vzájemně provázaných celků reflektuje typické hmotové členění urbanistických struktur v původních lokalitách chovaných druhů. Pavilony i ubikace zvířat vhodně využívají a doplňují daný prostor v areálu zoologické zahrady a dotvářejí celkový ráz místa v souvislosti se současným urbanistickým řešením ZOO.
Sladké cestování
Štefelová, Iveta ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Valentová, Jana (oponent)
Cílem práce je charakterizovat a porovnat typické dezerty a sladkosti ve vybraných zemích a zmapování různých gastronomických festivalů a událostí s tématikou sladkostí. Teoretická část práce se věnuje charakteristice sacharidů a zařazení cukru do této skupiny. Dále jsou zde uvedeny možné alternativy náhrady cukru, historický vývoj produkce a spotřeby cukru od starověku až po současnost, význam cukru ve výživě a nemoci spojené s jeho nadměrným užíváním. V praktické části je vymezena problematika charakteristiky dezertu a jeho postavení v gastronomii. Největší část práce se věnuje rozdílům a specifikům mezi dezerty a sladkostmi ve vybraných zemích a gastronomickými událostmi, které patří k aktivitám spojeným s gastronomickým cestovním ruchem a příznivě ovlivňují rozvoj cestovního ruchu v dané destinaci.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.