Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv výživy na kazivost zubů u adolescentů
Lill, Adam ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce) ; Křížová, Petra (oponent)
Souhrn Téma bakalářské práce je vliv výživy na kazivost zubů u adolescentů. Výživa a její složky se významnou měrou podílejí na vzniku kariézních lézí a celkovém zdraví dutiny ústní. Studie byla provedena ve stomatologické ordinaci v Plané u Mariánských Lázní za pomoci zubního lékaře a dentálních hygienistů. Podmínkou pro zařazení do souboru byla věková hranice 10-19 let, která splňuje definici adolescence podle WHO. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření, celkem se zúčastnilo 52 pacientů (24 chlapců a 28 dívek). Byly zjištěny pacientovy postoje, znalosti o výživě, stravovací návyky a počet nových kazů od předchozí prohlídky. Získaná data byla statisticky vyhodnocena Chí kvadrát testem a Fischerovým exaktním testem pro čtyřpolní tabulky. Statistická významnost byla stanovena jako p ≤ 0,05 (5 %). Zubní kazivost při vyšetření byla 46 %, na předešlé prohlídce 52 %, 77 % pacientů provádí hygienu dutiny ústní dvakrát denně, 54 % konzumuje nejčastěji slazené nápoje, 23 % konzumuje sladké potraviny jednou denně. Každému respondentovi byl vyhodnocen stav hygieny dutiny ústní, vynikající stav mělo pouze 8 % respondentů. Statistická významnost nebyla prokázána ve skupinách se zubními kazy a bez zubních kazů v souvislosti s konzumací sladkých nápojů (p = 0,366), potravin (p = 0,7) nebo frekvencí čištění zubů (p...
Vliv stravy a dentální hygieny na vznik zubního kazu
MARKOVCOVÁ, Tereza
Příčinou vzniku zubního kazu jsou bakterie běžně přítomné v dutině ústní, cukry, zubní plak a špatná dentální hygiena. Jedná se o patologický proces mikrobiálního původu, který postihuje a ničí tvrdé zubní tkáně. Významnou roli k udržení orálního zdraví hraje zdravá a vyvážená strava včetně tekutin. Zároveň je důležité omezení nadměrného příjmu cukrů v nápojích i sladkostech, který má významný podíl na vzniku zubního kazu. V dnešní době je nejvíce kladen důraz na primární prevenci, která spočívá v preventivních stomatologických prohlídkách, motivaci a poradenství v oblasti správné ústní hygieny. Prvním cílem bylo zjistit souvislosti stravovacích návyků na kazivost zubů u adolescentů. S prvním bodem úzce souvisí i druhý stanovený cíl, kde bylo předmětem zjistit souvislosti konzumace různých nápojů na kazivost zubů u adolescentů. Posledním cílem bylo odhalit nejdůležitější oblasti ústní hygieny a stravování, v nichž je nutné adolescenta edukovat. Praktická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu za pomocí hloubkového a polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen čtyřmi sestrami z ordinace stomatologa, jednou dentální hygienistkou a pěti adolescenty. Všechny rozhovory probíhaly v únoru a březnu roku 2023. Jednotlivé rozhovory byly nahrávány na záznamové zařízení a následně byly doslovně přepsány do Microsoft Word. Poté byla provedena analýza a kategorizace dat v analytickém programu ATLAS.ti. Výsledky byly kategorizovány do pěti kategorií. Kategorizace: Edukace z pohledu sestry, Edukace adolescenta, Informovanost adolescenta, Prevence, Stravování adolescenta. Kategorie jsou dále rozdělené dle výsledných odpovědí respondentek do dalších podkategorií. Výsledky jsou přehledně rozdělené do schémat a následně podrobně popsané. Z výzkumu vyplynulo, že nejdůležitější pomůckou pro odstranění zubního plaku je zubní kartáček a mezizubní prostředky spolu s vhodně zvolenou technikou čištění zubů. Taktéž je velmi důležitá edukace adolescenta v oblasti stravování a pitného režimu, hlavně co se slazených nápojů týče. Dále z výzkumného šetření vyplynulo, že adolescenti dodržují pravidelnou dentální hygienu a absolvují preventivní stomatologické prohlídky jedenkrát za půl roku. Zároveň jsou si vědomi toho, které potraviny jsou pro vznik zubního kazu nepříznivé.
Komparace úrovně dentální hygieny na střední pedagogické škole a gymnáziu v Jihočeském kraji
LIŠKOVÁ, Veronika
Tato bakalářská práce se skládá z části teoretické, která se zabývá historií a součastností dentální hygieny. Definuje tento pojem a popisuje práci dentálního hygienika. Dále se zabývá anatomií a fyziologií dutiny ústní a v neposlední řadě onemocněním pardonu.Pozornost patřila také pomůckám, bez kterých se ústní hygiena neobejde. Součástí teoretické části je také primární a sekundární prevence, která má velký vliv na snížení výskytu onemocnění zubního aparátu. Praktická část byla zaměřena na informovanost žáků ve věku 15-16 let ohledně povědomí dentální hygieny pomocí dotazníkového šetření. Do výzkumu byl zapojen stejný počet žáků z jednotlivých škol v celkovém počtu 316 respondentů.Byl sestaven edukační program a metodické pokyny pro učitele středních škol.Vyhodnocené dotazníky byly zpracovány do grafů a tabulek se slovním komentářem, který vypovídá o povědomí týkající se primární prevence u mládeže.
Znalost žáků druhého stupně vybrané ZŠ o dentální hygieně
Prchalová, Kateřina ; Thorovská, Alena (vedoucí práce) ; Zvírotský, Michal (oponent)
Bakalářská práce se zabývá znalostmi žáků druhého stupně vybrané základní školy o dentální hygieně. Teoretická část je zaměřena převážně na prevenci zubního kazu a dentální pomůcky. Je zde popsána i anatomie ústní dutiny, morfologie zubů, stavba zubů, stavba chrupu jako celku a nejčastější onemocnění způsobené nedostatečnou či nesprávně prováděnou ústní hygienou. Praktická část je zprostředkována pomocí dotazníkového šetření, které se uskutečnilo v 9. ročníku základní školy v Havlíkově Brodě. Cílem bylo zjistit jakou znalost mají žáci o dentální hygieně, dentálních pomůckách a chrupu v návaznosti na vyučované předměty výchovu ke zdraví a přírodopis. Druhým dílčím cílem bylo zjistit, jaký je jejich nejčastější zdroj informací o dentální hygieně. Výsledky dotazníkové šetření ukázaly, že žáci této základní školy mají vyhovující znalosti o dentální hygieně, ale anatomické znalosti ohledně chrupu a problémů vzniklých důsledkem nedostatečné hygieny dutiny ústní jsou již méně vyhovující. Bylo zjištěno, že žáci nejčastěji získávají informace od rodičů, zubního lékaře či dentálních hygienistek. Naopak nejméně informací získávají z reklam a od influencerů. Minimálně třetina žáků v posledním ročníku základní školy by chtěla získat více informací o dentální hygieně ve škole. Ať už v rámci vyučovaných předmětů,...
Soudobé možnosti ošetření zubního kazu v dočasném chrupu
Šváchová, Anna ; Merglová, Vlasta (vedoucí práce) ; Nováková, Květoslava (oponent) ; Kukletová, Martina (oponent)
Práce se zabývá terapií zubního kazu dočasných zubů plastickými výplňovými materiály. Cílem bylo zjistit, které faktory se nejčastěji podílejí na selhání léčby, porovnat výsledky preparací nejčastěji používaných v dočasném chrupu a zaměřit se na soudobé materiály.
Dental health as a reflection of population lifestyle
Rybárová, Zuzana ; Bejdová, Šárka (vedoucí práce) ; Zazvonilová, Eliška (oponent)
Ľudský chrup je jedným z kľúčových zdrojov informácií o živote minulých ale i súčasných populácií. Vďaka vysokému podielu anorganickej zložky sú zuby dobre zachovalé. Na základe stavu dentície na kostrových pozostatkoch je možná rekonštrukcia stravy a životných podmienok archeologických populácií a ich porovnanie s modernými populáciami. Kým zubný kaz poskytuje informácie o type a zložení stravy, hypoplázia zubnej skloviny môže odrážať stresové faktory pôsobiace na jedinca počas raného detstva. Pre analýzu chrupu je však potrebné pochopenie príčin vzniku jednotlivých ochorení zubu. Väčšina týchto ochorení má multifaktoriálny pôvod, sú ovplyvnené vonkajšími aj vnútornými faktormi. Táto práca popisuje najrozšírenejšie ochorenia zubu a ich súvis so zdravotným stavom a životným štýlom jedinca, vplyv stravy a iných vonkajších faktorov na chrup a zmeny v týchto faktoroch v priebehu histórie. Kľúčové slová: dentícia človeka, zubné kazy, periodontálne ochorenia, vývojové poruchy skloviny, subsistencie, strava, fajčenie, alkohol, socioekonomický status, zdravotný stav
Prevence zubního kazu u dětí mladšího školního věku v okrese Tábor
VLČKOVÁ, Aneta
Bakalářská práce zpracovává téma Prevence zubního kazu u dětí mladšího školního věku v okrese Tábor. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části mé bakalářské práce bude poskytnuta všeobecná informativnost o vzniku zubního kazu a anatomii zubu. Dále budou uvedena opatření k prevenci zubního kazu a seznámení s preventivními programy pro děti. Cílem praktické části bude analyzovat úroveň prevence vzniku zubního a zjistit informovanost rodičů o příčinách vzniku zubního kazu a o možnostech preventivního opatření. Informace získávám pomocí dotazníkového šetření. Z provedeného šetření vyplynulo, že by rodiče měli více dbát na dentální hygienu svých dětí.
Vytvoření edukačního programu dentální hygieny formou výukového DVD pro žáky na 2. stupni ZŠ
KONFRŠT, Miroslav
Cílem předložené bakalářské práce je vytvoření edukačního programu formou výukového DVD, které bude mít pozitivní vliv na úroveň vědomostí sledovaného vzorku žáků druhého stupně základní školy v oblasti dentální hygieny. Zároveň zvýšit motivaci žáků k dodržování správné a pravidelné péče o dutinu ústní a tím zajistit zachování jejich zdravého chrupu, ale i zdraví celého organismu.V teoretické části práce je věnována pozornost anatomii dutiny ústní, zejména pak stavbě a typům zubů. Dále je popisována problematika vzniku zubního kazu a vliv zubního plaku na vznik závažnějších onemocnění dutiny ústní, jakými jsou zánět dásní a parodontitida. Pozornost je také věnovaná mechanickým a chemickým prostředkům vhodným k čištění zubů, současně i technikám čištění, které jsou základem domácí péče o dutinu ústní. Praktická část práce sestává z vyhodnocení vstupního a výstupního testu sledovaného výzkumného vzorku, který měl za úkol zmapovat vědomosti v oblasti dentální hygieny a ověřit účinnost předem vytvořeného edukačního programu ve formě DVD.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.