Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Moštárna a konzervárna Víchov - Černošín
Lovětinský, Tomáš ; Landa, Karel (oponent) ; Pavlovský, Tomáš (vedoucí práce)
Předmětem bakalářské práce je návrh objektu na výrobu moštu a cideru na okraji malé obce v Plzeňském kraji. Víchov čítá zhruba 120 obyvatel a leží nedaleko města Stříbra. Hlavním cílem návrhu je vytvořit spíše příjemné místo v malé obci spojené s kvalitním moštem, než strohou průmyslovou halu. Mírně svažitý pozemek umožňuje částečné zapuštění výrobní haly pod úroveň terénu ze strany obce. Tím nenarušuje tradiční zástavbu vesnického charakteru. Pochozí střecha a orientace objektu umožňuje výhled na blízký Víchovský rybník. Krátkodobé ubytování, kavárna s čerstvým moštem a návaznost na síť cyklostezek upoutá nejen místní obyvatele.
Moštárna a konzervárna Víchov
Gulárová, Aneta ; Muroň, Ivo (oponent) ; Ležatka, Lukáš (vedoucí práce)
Táto bakalárska práca sa zaoberá novostavbou primárne slúžiacou k výrobe a skladovaniu a sekundárne k administratívnym priestorom. Objekt je navrhnutý v oblasti Tachov v časti Víchov mesta Černošín v Plzeňskom kraji. Prístup k pozemku je z južnej strany z hlavnej cesty 230 v smere zo Stříbra do Černošína a druhý prístup je zo západnej strany poľnou cestou cez obec Víchov (komunikácia je v súčasnosti nevyužívaná). Obe komunikácie sú prepojené novo navrhnutou komunikáciou v rámci pozemku. Väčšiu časť novo navrhnutej komunikácie tvorí zásobovanie a odvážanie tovaru. Celý koncept je navrhnutý vzhľadom k lokálnym podmienkam a odkazujúc na charakter územia a taktiež na požiadavky investora. Vzhľadom na mierku obce, je prispôsobená výška objektu. Konštrukcia objektu je tvorená stenovým nosným systémom, kde v časti administratívy a skladov nesie sedlovú strechu, ktorú tvoria drevené lepené väzníky. Strešný plášť je tvorený falcovaným plechom, ktorý tvorí aj časť fasády. Vonkajšia fasáda je tvorená dreveným obkladom a obkladom z falcovaného plechu. Pre objekt bolo navrhnuté aj samostatné logo vrámci štúdie, ktoré sa nachádza na čelnej fasáde administratívnej budovy. Navrhnutý objekt SO.01 bude slúžiť ako administratívna budova pre zamestnancov Moštárne a konzervárne, ktorí sú súčasťou aj výroby ale aj administratívy a vedenia. Súčasťou objektu sú taktiež jedálenské priestory pre všetkých zamestnancov, šatne a kancelárie, taktiež showroom pre návštevníkov a jednacie priestory pre prípadné obchodné stretnutia majiteľa. Objekt slúži taktiež ako reprezentatívny objekt celého návrhu. V navrhnutom objekte SO.02 bude umiestnená výhradne iba výroba prípadne sklad odpadov, alebo sklad nespracovaného ovocia. Suchý sklad a sklad výrobkov nie je súčasťou riešeného projektu.
Moštárna a konzervárna Víchov
Zeinerová, Eliška ; Muroň, Ivo (oponent) ; Ležatka, Lukáš (vedoucí práce)
Předmětem bakalářské práce je návrh novostavby výrobního areálu moštárny a konzervárny ve Víchově, místní části obce Černošín v Plzeňském kraji České republiky. Řešené území se nachází v okrajové části obce, na místě bývalého zemědělského areálu. Pozemek lemuje na jihovýchodní straně místní komunikace, ze které je areál přístupný hlavním vjezdem. Místo stavby je mírně svažité směrem k jihu. Kapacitně je areál dimenzovaný pro dvacet zaměstnanců ve výrobě a deset zaměstnanců v administrativě. Součástí návrhu je vlastní výrobní hala doplněná dvěma skladovými objekty, dále objektem administrativy a objektem prodejního showroomu. Výrobní proces počítá s výrobou jablečného moštu, cideru a sezónním konzervováním ovoce. Hlavní myšlenkou konceptu je v co největší míře respektovat a reagovat na venkovský typ okolní zástavby. Ta je zastoupená převážně samostatně stojícími rodinnými domy a malými hospodářskými objekty, které jsou často řazeny kolem hospodářských dvorů. Záměr proto sestává z pěti jednopodlažních objektů se sedlovou střechou, které jsou situovány kolem centrálního dvora, klíčového prostoru areálu. Měřítko areálu a archetypální tvar objektů, který reaguje na okolní charakter zástavby se stal stěžejním bodem návrhu.
Chemical and sensory characterization of cider made from apple cultivars ordinarily grown in Czech republic
Strapcová, Zuzana ; Vítová, Eva (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
This master thesis deals with the investigation of selected chemical and sensory characteristics of ciders, which were made from four selected apple varieties. The theoretical part describes the chemical composition of apples, cider, the technology of production and production in the world. The next section describes the analytical methods used to determine chemical characteristics not only in ciders but also in other alcoholic beverages. The experimental part focuses on the determination of chemical characteristics such as the content of organic acids, carbohydrates, total phenolic content, alcohol antioxidant activity and elemental composition. The purpose of the work was to find out how different varieties differ in chemical composition. The produced ciders were subjected to sensory analysis to evaluate the selected cider sensory parameters, which were in the natural state and with the addition of carbon dioxide. The results show that ciders of different varieties differ in chemical composition. Malic acid was the most cider's abundant of the organic acids in the range of 2759 – 4411 mg·l-1. Another acid represented was lactic acid in the range of 166,2 – 288,1 mg·l-1. The glucose content of each cider was determined between 845,3 – 1159,8 mg·l-1and fructose 32,6 – 406,7 mg·l-1. Potassium 944,29 – 1073,98 mg·l-1 was the most represented of all elements. The total phenolic content was determined to be in the range of 164,2 – 214,1 mg of GAE·l-1and the antioxidant activity of 0,192 – 0,318 mg·l-1. These differences in chemical composition were also reflected in sensory evaluation. According to the overall assessment, the best cider was made from the Granny Smith variety, which contained the most organic acids and carbohydrates. It has been found that by adding carbon dioxide, sensory parameters such as colour, taste and smell are altered.
Podnikatelský záměr
Miholová, Barbora ; Ing.Karel Freiberger (oponent) ; Hanušová, Helena (vedoucí práce)
Hlavní náplní této diplomové práce je návrh podnikatelského záměru pro další rozvoj firmu zabývající se distribucí cideru do České republiky. Tato práce zohledňuje teoretická východiska jako jsou aktuální právní předpisy související s přípravou a realizací podnikatelského záměru, SLEPTE analýza, SWOT analýza, Porterův model. Dále pomocí těchto analýz podrobně analyzuji interní i externí prostředí, ve kterém bude společnost působit. V poslední části se věnuji vlastnímu návrhu provedení realizace podnikatelského záměru a to včetně zhodnocení náročnosti a rizik jeho realizace.
Mykotoxiny v kvašených nápojích
Martiník, Jan ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Běláková,, Sylvie (vedoucí práce)
Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity plísní a hub, které napadají obiloviny, hrozny vína nebo jablka, které se používají na přípravu kvašených nápojů. Tato práce se zaměřuje na mykotoxin patulin, který se primárně nachází v ciderech. V teoretické části jsou popsány vybrané mykotoxiny, legislativa týkající se těchto mykotoxinů a jejich výskyt v kvašených nápojích. Část teoretické části je také věnována popisu kvašených nápojů a analytickým metodám sloužícím ke stanovení mykotoxinů v nápojích. Experimentální část se zabývá validačními parametry metody na stanovení patulinu a 5-HMF. Dále se také zabývá extrakcí těchto látek a jejím stanovením. Pro stanovení mykotoxinu patulinu byla použita extrakce pomocí kolonky EASIMIPTM PATULIN a koncentrace patulinu byla změřena pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie s detekcí fotodiodového pole (UPLC/PDA). Stanovení patulinu a 5-HMF bylo provedeno v celkem 33 vzorcích ciderů, 9 vzorcích jablečných šťáv, 2 vzorcích vína a 2 vzorcích radlerů. Patulin byl nalezen u 6,1 % vzorků ciderů a u 44,4 % vzorků jablečných šťáv. 5-HMF byl nalezen u obou vín a radlerů, u 78,8 % ciderů a u 77,8 % jablečných šťáv. Ve výsledcích a diskuzi jsou zpracovány všechny výsledky měření. Výsledky měření byly porovnány se zahraničními studiemi.
Podnikatelský plán - výroba a prodej cideru
Klimecký, Filip ; Bartošek, Vladimír (oponent) ; Veselý, Josef (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vytvoření podnikatelského plánu pro založení podniku zaměřeného na výrobu a prodej cideru v Jihomoravském kraji. Cílem práce je vypracovat návrhy, které mohou sloužit jako podklady pro reálné založení podniku. Práce je rozdělena na tři části, kdy první část se zaobírá vymezením teoretických východisek pro podnikání, podnikatelský plán a vybrané metody strategické analýzy. Druhá část je věnována analýze současné situace, tzn. analýzy vnějšího a vnitřního prostředí podniku a provedení marketingového výzkumu. Ve třetí části jsou vypracovány návrhy na základě poznatků z provedené analýzy. Mezi návrhy je vypracována formulace činnosti podniku, strategie podniku, procesy podniku, marketingový plán a finanční plán.
Mykotoxiny v kvašených nápojích
Martiník, Jan ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Běláková,, Sylvie (vedoucí práce)
Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity plísní a hub, které napadají obiloviny, hrozny vína nebo jablka, které se používají na přípravu kvašených nápojů. Tato práce se zaměřuje na mykotoxin patulin, který se primárně nachází v ciderech. V teoretické části jsou popsány vybrané mykotoxiny, legislativa týkající se těchto mykotoxinů a jejich výskyt v kvašených nápojích. Část teoretické části je také věnována popisu kvašených nápojů a analytickým metodám sloužícím ke stanovení mykotoxinů v nápojích. Experimentální část se zabývá validačními parametry metody na stanovení patulinu a 5-HMF. Dále se také zabývá extrakcí těchto látek a jejím stanovením. Pro stanovení mykotoxinu patulinu byla použita extrakce pomocí kolonky EASIMIPTM PATULIN a koncentrace patulinu byla změřena pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie s detekcí fotodiodového pole (UPLC/PDA). Stanovení patulinu a 5-HMF bylo provedeno v celkem 33 vzorcích ciderů, 9 vzorcích jablečných šťáv, 2 vzorcích vína a 2 vzorcích radlerů. Patulin byl nalezen u 6,1 % vzorků ciderů a u 44,4 % vzorků jablečných šťáv. 5-HMF byl nalezen u obou vín a radlerů, u 78,8 % ciderů a u 77,8 % jablečných šťáv. Ve výsledcích a diskuzi jsou zpracovány všechny výsledky měření. Výsledky měření byly porovnány se zahraničními studiemi.
Technologické možnosti výroby ciderů a sladinových kvašených nápojů
Sojka, Jakub
Tato práce je věnována především výrobě ciderů, která v České republice v posledních letech nabírá značný rozmach. Je zde kladen důraz na výběr vhodných odrůd jablek a dále na celý technologický proces výroby od moštování, přes fermentaci a zrání až po lahvování produktů. Proces výroby je obohacen o poznatky z vinařské praxe, které by mohly být užitečným pomocníkem k dosažení prvotřídní kvality a odlišnosti produktu, jedná se především o poznatky při maceraci a zrání za použití dřeva. Část práce je také věnována kvašeným nápojům ze sladiny. Je zde popsán proces výroby sladiny a fermentace za pomoci pivovarských kvasinek. Následné možnosti ošetření po fermentaci a zrání jsou stejné jako u ciderů a tak jsou pofermentační úpravy spojeny v jeden celek, který je platný pro oba druhy nápojů. Praktická část se věnuje výrobě vzorků ciderů a sladinových kvašených nápojů. Je zde zkoumána vhodnost odrůd jablek k výrobě cideru a dále je zkoumán vliv pivovarských a vinných kvasinek na finální kvalitu cideru. Poslední část je věnována možnostem dochucení sladinových kvašených nápojů. Na všech vzorcích byla provedena senzorická analýza a u vybraných vzorků byl proveden rozbor metodou HPLC.
Technologie výroby ochucených ciderů
Jarešová, Jana
Tato práce se zabývá technologií výroby ciderů, ochucených ciderů a především ledových ciderů založených na kryokoncentraci. Vyrobeny byly tři druhy cideru: klasický cider – fermentací jablečné šťávy, cider inspirovaný Quebeckým „cidre de glance“ ledovým ciderem – metodou kryokoncentrace a cider vymražený zpětně tzv. „applejack“ – vyrobený z části klasického cideru pomocí následné kryokoncentrace. První ročník byl z moštu odrůdy Idared, druhý ročník byl z moštu odrůdy Golden Delicious. Analyticky byl hodnocen obsah antioxidantů, alkoholu, zbytkového cukru, titrovatelných kyselin a hodnota pH.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.