Název:
Technologie výroby ochucených ciderů
Autoři:
Jarešová, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá technologií výroby ciderů, ochucených ciderů a především ledových ciderů založených na kryokoncentraci. Vyrobeny byly tři druhy cideru: klasický cider – fermentací jablečné šťávy, cider inspirovaný Quebeckým „cidre de glance“ ledovým ciderem – metodou kryokoncentrace a cider vymražený zpětně tzv. „applejack“ – vyrobený z části klasického cideru pomocí následné kryokoncentrace. První ročník byl z moštu odrůdy Idared, druhý ročník byl z moštu odrůdy Golden Delicious. Analyticky byl hodnocen obsah antioxidantů, alkoholu, zbytkového cukru, titrovatelných kyselin a hodnota pH.The thesis describes the technology of cider making and also making flavoured ciders and ice ciders made by cryoconcentration. Three kinds types of cider were made: classical cider – by fermenting apple juice, cider inspired by Quebeck’s ice cider „cidere de glance“ - by using method of cryoconcentration and cider cryoconcentrated after fermentation „applejack.“ First year was used an apple juice from Idared variety, second year was used Golden Delicious variety. Analytical evaluation contained measurement of antioxidants, alcohol, residual sugar, titrable acidity a pH value.
Klíčová slova:
analýza potravin; cider; ledový cider; technologie potravin; výrobní proces