|
Možnosti využití aromatických bylin při výrobě bílých klobás
Havlíková, Michaela ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Hlavním cílem bakalářské práce je porovnat senzorické vlastnosti bílých klobás s přídavkem různých druhů aromatických bylin v různých koncentracích. Byly vybrány bazalka, tymián a levandule. Dalším cílem bylo posoudit mikrobiální aktivitu zvolených bylin. V teoretické části je popsána česká legislativa, která kontroluje výrobu a složení bílých klobás, charakteristika surovin, které jsou při výrobě bílých klobás používány a také technologický postup výroby. Teoretická část se dále věnuje teorii senzorické analýzy a mikrobiologického stanovení antimikrobiálních vlastností použitých bylin. V experimentální části je popsána příprava vzorků, provedení senzorické analýzy a mikrobiologického testu. Při senzorické analýze hodnotitelé posuzovali různé vlastnosti předložených vzorků, tak že porovnávali pouze různé koncentrace jedné byliny mezi sebou. Nakonec následoval pořadový test pro srovnání jedné koncentrace všech bylin vůči sobě. Pro mikrobiální test byly připraveny vodné a organické extrakty bylin a v nich byly následně změřeny hodnoty absorbancí na mikrotitrační destičce.
|
|
Kvantifikace perfuze pomocí MRI metod ASL
Kolajová, Martina ; Mézl, Martin (oponent) ; Jiřík, Radovan (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá kvantifikací perfúze pomocí bezkontrastní MRI techniky „Arterial Spin Labeling“ (ASL). Pro lepší pochopení problematiky je popsán fyzikální princip magnetické rezonance a význam perfúze. Následující kapitoly se zabývají metodou ASL a kvantifikací perfúze pomocí matematických modelů, konkrétně T1 perfúzního a standardního. Analýza je provedena pomocí dodaných skriptů v programovacím prostředí MATLAB, které byly doplněny o načítání, předzpracování a uložení dat. Pro další zpracování byl používán program BASIL. Na závěr jsou vyhodnoceny výstupy zpracování v podobě perfúzních a ATT map a průběhů prokládání dat modelem pomocí různých modelů z obou programových prostředí.
|
| |
|
Možnosti využití aromatických bylin při výrobě bílých klobás
Havlíková, Michaela ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Hlavním cílem bakalářské práce je porovnat senzorické vlastnosti bílých klobás s přídavkem různých druhů aromatických bylin v různých koncentracích. Byly vybrány bazalka, tymián a levandule. Dalším cílem bylo posoudit mikrobiální aktivitu zvolených bylin. V teoretické části je popsána česká legislativa, která kontroluje výrobu a složení bílých klobás, charakteristika surovin, které jsou při výrobě bílých klobás používány a také technologický postup výroby. Teoretická část se dále věnuje teorii senzorické analýzy a mikrobiologického stanovení antimikrobiálních vlastností použitých bylin. V experimentální části je popsána příprava vzorků, provedení senzorické analýzy a mikrobiologického testu. Při senzorické analýze hodnotitelé posuzovali různé vlastnosti předložených vzorků, tak že porovnávali pouze různé koncentrace jedné byliny mezi sebou. Nakonec následoval pořadový test pro srovnání jedné koncentrace všech bylin vůči sobě. Pro mikrobiální test byly připraveny vodné a organické extrakty bylin a v nich byly následně změřeny hodnoty absorbancí na mikrotitrační destičce.
|
|
Kvantifikace perfuze pomocí MRI metod ASL
Kolajová, Martina ; Mézl, Martin (oponent) ; Jiřík, Radovan (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá kvantifikací perfúze pomocí bezkontrastní MRI techniky „Arterial Spin Labeling“ (ASL). Pro lepší pochopení problematiky je popsán fyzikální princip magnetické rezonance a význam perfúze. Následující kapitoly se zabývají metodou ASL a kvantifikací perfúze pomocí matematických modelů, konkrétně T1 perfúzního a standardního. Analýza je provedena pomocí dodaných skriptů v programovacím prostředí MATLAB, které byly doplněny o načítání, předzpracování a uložení dat. Pro další zpracování byl používán program BASIL. Na závěr jsou vyhodnoceny výstupy zpracování v podobě perfúzních a ATT map a průběhů prokládání dat modelem pomocí různých modelů z obou programových prostředí.
|
|
Chov ryb v akvaponickém systému
DOVALIL, Bohumír
Cílem této práce byl vývoj modelů třech různých akvaponických systémů pro chov tilápie nilské Oreochromis niloticus a pěstování zeleniny a ověření jejich funkčnosti v praxi. Vytvořeny byly tyto systémy: Médium systém, který využíval jako substrát pro rostliny štěrk a keramzit (modifikovaná verze Barrelponics podle Hughey, 2005); NFT (trubkový) systém, který využíval tenkého filmu živinami obohacené vody tekoucí pod květináčky s rostlinami; Raft systém, který využíval polystyrenové rafty udržující květináčky s rostlinami na hladině vody (modifikovaná verze UVI systému podle Rakocyho a kol., 2004a).
|