Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 44 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Elektrochemické studium rozkladu přírodních barviv používaných na uměleckých památkách
Ramešová, Šárka ; Schwarzová, Karolina (vedoucí práce) ; Navrátil, Tomáš (oponent)
V této práci byla studována oxidace quercetinu (3,3',4',5,7- pentahydroxyflavon) a luteolinu (3',4',5,7-tetrahydroxyflavon). Tyto intenzivně barevné polyfenolické látky patří do skupiny přirozeně vyskytujících se sloučenin flavonoidů. Studie se týká analýzy produktů rozkladu původních barev. Produkty rozkladu vzniklé během procesu stárnutí mohou být použity jako otisk prstu k určení původní barvy. Degradační procesy flavonoidů byly studovány pomocí elektrochemických metod a UV/Vis spektroskopie ve vodném prostředí. Oxidační mechanismus zahrnuje přenos elektronů spojený s chemickou reakcí a je ovlivněn acidobazickými vlastnostmi quercetinu. Disproporcionační konstanty pK1 a pK2 pro quercetin a pK1 a pK2 pro luteolin byly zjištěny kombinací dvou nezávislých metod: acidobazickou titrací a UV/Vis spektroskopií. Stabilita obou látek významně závisí na přítomnosti kyslíku. Distribuce oxidačních produktů quercetinu ve vodném prostředí v rámci působení kyslíku byla sledována pomocí LC-MS/MS a LC-DAD analýzy.
Studium vlivu požití kávy na antioxidační stav organismu
Prucková, Zdeňka
Teoretická část se zabývá charakterizací kávy, její výrobou, chemickým složením zrna a vlivem požití kávy na zdravotní stav organismu. Dále se zabývá antioxidanty, jejich dělením a působením na lidský organismus. Je zde popsán glutathion, jako jeden z nejdůležitějších antioxidantů v krvi. Praktická část se zabývá experimentem, skládajícím se z odběru kapilární krve a následném stanovení obsahu thiolových skupin Ellmanovou metodou, stanovení celkového obsahu redukovaného glutathionu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie) s elektrochemickou detekcí a stanovení celkového obsahu bílkovin v krvi Bradfordovou metodou. Všechny výsledky jsou znázorněny pomocí grafů. Obsah thiolových skupin a glutathionu se s pravidelnou konzumací kávy zvyšoval, obsah proteinů se neměnil. V poslední části experimentu byla provedena senzorická analýza testovaného vzorku instantní kávy. Káva byla hodnocena jako průměrná, jelikož její celkový dojem byl ohodnocen průměrně 52,7 body.
Studium vlivu požití zeleného čaje na antioxidační stav organismu
Papanová, Veronika
Tato bakalářská práce na téma Studium vlivu požití zeleného čaje na antioxidační stav organismu je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá surovinami pro výrobu zeleného čaje a samotnou výrobou. Dále pak chemickým složením, zdravotními účinky a vlivem na organismus člověka při jeho užívání. Praktická část pojednává o provedeném experimentu ze vzorků kapilární krve pomocí Ellmanovy metody, Bradfordovy metody a HPLC vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. V praktické části je zahrnut také orientační senzorický dotazník. Z výsledků vyplývá, že zelený čaj je schopen zvyšovat látky s antioxidačním účinkem v krvi. Hodnoty z Ellmanovy metody a HPLC ED analýzy jsou srovnatelné a je pozorován nárůst thiolových skupin a redukovaného glutathionu v průběhu užívání. Dle výsledků z Bradfordovy metody nemá zelený čaj zřejmě žádný účinek na obsah bílkovin v krvi. Celkový dojem čaje ze senzorické analýzy je uspokojivý 73,8 bodů.
Význam selénu vo výžive kôz
Bieleschová, Ela
V teoretickej časti diplomovej práce sú na základe dostupnej literatúry spracované poznatky o výžive kôz, anatómii tráviaceho traktu, voľných radikáloch, seléne a zložkách kozieho mlieka. V praktickej časti bolo cieľom experimentálne zistiť, aký vplyv má prídavok selénu do kŕmnej dávky kôz v ekologickom chove na kvalitatívne a kvantitatívne parametre mlieka a obsah selénu v kozom mlieku. Experiment bol vykonávaný na ekologickej farme na Prostějovsku v júni a júli 2016, pričom celkovo trval 30 dní. Na farme boli chované kozy plemena biela krátkosrstá a anglonubíjská. Do experimentu bolo zaradených 12 kôz, rozdelené do pokusnej skupiny (n = 6) a kontrolnej skupiny (n = 6). Na začiatku a na konci pokusu boli od každej kozy odobrané vzorky mlieka na analýzu. Vzorky boli analyzované v laboratóriu na rozbor mlieka v Brne - Tuřanoch, selén bol analyzovaný na ústave chémie a biochémie MENDELU. Výsledky boli vyhodnotené a porovnané medzi sebou. Z výsledkov experimentu vyplýva, že prídavok selénu mal vplyv na jeho koncentráciu v kozom mlieku ale nemal vplyv na zložky mlieka (tuk, bielkovina, laktóza, močovina, počet SB) a na dojivosť.
Vliv zinkových nanokomplexů na zdravotní stav organismu modelových zvířat
Jeník, David
Zinek je široce používán jako alternativa k antibiotikům u selat. Nedávné studie prokázaly antibakteriální účinek nanočástic zinku. Předpokládá se, že nanočástice zinku budou vykazovat lepší antibiotické účinky než globálně rozšířen oxid zinečnatý. Je třeba definovat účinek ZnNPs na organismus. Tato práce porovnává vliv podávání nanočástic oxidu zinečnatého a standardních forem zinku v dávce 2000 mg Zn/kg diety v organismu potkanů. Byl sledován antioxidační status potkanů a toxicita ZnNPs a zinku. Hladina akumulovaného zinku pro krev byla v průměru 12 mg / kg ± 6 mg / kg, pro játra 74 mg / kg ± 50 mg / kg, pro ledviny 37 mg / kg ± 30 mg / kg pro nanočástice i normální zinek. ZnNPs a oxid zinečnatý neovlivňovaly extrémně antioxidační stav vzorků krve, jater a ledvin. Významný efekt byl pozorován u hladin GSH. Histologická studie jater a duodena ukázala mírné poškození tkáně po podání zinku i nanočástic. Nanočástice zinku vykazovaly příznivé účinky i standardní formu.
Monitoring kyseliny askorbové v ovocných nápojích
Chytilová, Barbora
Diplomová práce se zabývá monitoringem kyseliny askorbové a dalších látek ve vybraných ovocných nápojích. Teoretická část začíná shrnutím poznatků o výskytu a významu kyseliny askorbové a jejich fyziologických účincích. Dále je porovnán obsah vitaminu C v jednotlivých druzích ovoce. Následující část se věnuje rozdělení nealkoholických nápojů a surovinám, které se využívají pro výrobu nealkoholických ovocných nápojů. Část diplomové práce je zaměřena na technologii výroby ovocných šťáv získávaných přímým lisováním ovocného materiálu a technologii výroby ovocných nápojů z ovocných koncentrátů. Praktická část je zejména zaměřena na stanovení koncentrace vitaminu C, ale také vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6) a organických kyselin (kyselina citramalová, citronová, jablečná, malonová, pyrohroznová a jantarová) ve vzorcích přímých ovocných šťáv a džusů z koncentrátu. K detekci vitaminu C a dalších látek byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie spojená s hmotnostním spektrometrem (HPLC-MS).
Funkční potraviny z pohledu biologicky aktivních látek
Holasová, Denisa
Bakalářská práce je věnována tématu funkčních potravin a bioaktivním látkám v nich obsažených. V samém úvodu se zabývá pojmem funkční potravina, jejími charakterovými vlastnostmi a členěním. Dále se práce zaměřuje na samotné biologicky aktivní látky, díky nimž lze potravině přidat přívlastek funkční. V práci prezentované biologicky aktivní látky jsou rozmanité svou chemickou strukturou, původem a fyziologickými účinky v těle. V závěrečné části předkládané práce je demonstrován vztah protektivních vlastností funkčních potravin a civilizačních nemocí jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus a gastrointestinální choroby. Práce dospívá k závěru, že dlouhodobá konzumace funkčních potravin přináší díky jejich výživové nadhodnotě mnoho zdravotních benefitů, a tak působí i jako prevence analyzovaných civilizačních nemocí.
Konverze biologicky aktivních látek při přípravě zelených a černých čajů
Procházková, Anna
Diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na pěstování, zpracování, přípravu čaje a chemickým složením čajových lístků. Dále se zabývá syntézou biologicky aktivních látek v rostlinných materiálech a jejich konverzi v rozmezí od přípravy čaje až po přeměnu v lidském organismu po jeho konzumaci. Také se zabývá stručným shrnutím a definováním problematiky volných radikálů a antioxidantů v rámci jejich fungování v organismu člověka, následována snahou objektivně shrnout jejich hlavní farmakologickými účinky. Praktická část práce, zaměřena na stanovení fenolických látek a celkové antioxidační kapacity vybraných zelených a černých čajů, je doplněna jejich senzorickou analýzou.
Bylinné čaje a jejich antioxidanty
Ilčíková, Ladislava
Tato bakalářská práce s názvem „Bylinné čaje a jejich antioxidanty“ ve své první části definuje pojem volný radikál a oxidační stres. Dále se zabývá antioxidanty, které se nacházejí v rostlinných materiálech. Rozděluje je do skupin dle původu, dle struktury a na ostatní významné antioxidanty a zkoumá jejich léčivé vlastnosti ve vztahu k různým skupinám onemocnění. Vysvětluje také následky nadměrného příjmu antioxidačních látek. Ve své druhé části se zabývá přípravou bylinných čajů a jejich správným užíváním. Charakterizuje dvacet známých i méně známých bylin, které se nejvíce využívají k přípravě bylinného čaje a popisuje jejich účinky na zdraví člověka.
Isolation of active compounds from algae and their application in cosmetic products
Nováková, Laura ; Byrtusová, Dana (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
The bachelor thesis is dedicated to the study of active substances and antioxidant effects of cultivated microalgae. We compared the results with a commercial alga that is freely available. In the theoretical part we focused on description of algal metabolites in cosmetics and a brief description of the methods used in their testing. In the experimental part there were analyzed three types of extracts (aqueous, alcohol and oil) from 4 species of algae. It is mainly the content of polyphenols, flavonoids and antioxidant activity that is determined. According to the results, the highest content of active substances was found in oil extracts. All extracts were encapsulated into liposomes. The average size of the nanoparticles was in range of 200 nm to 300 nm. The particles were stable enough also for long-term stability. The largest decrease was observed in the oil extract of the cultivated algae Chlorella vulgaris. The cytotoxicity of oil extracts was realized by MTT test on human cell cultures HaCaT. Finally, we concluded that the prepared liposomal particles could be used for anti-aging cosmetics.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 44 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.