Název:
Funkční potraviny z pohledu biologicky aktivních látek
Autoři:
Holasová, Denisa Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je věnována tématu funkčních potravin a bioaktivním látkám v nich obsažených. V samém úvodu se zabývá pojmem funkční potravina, jejími charakterovými vlastnostmi a členěním. Dále se práce zaměřuje na samotné biologicky aktivní látky, díky nimž lze potravině přidat přívlastek funkční. V práci prezentované biologicky aktivní látky jsou rozmanité svou chemickou strukturou, původem a fyziologickými účinky v těle. V závěrečné části předkládané práce je demonstrován vztah protektivních vlastností funkčních potravin a civilizačních nemocí jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus a gastrointestinální choroby. Práce dospívá k závěru, že dlouhodobá konzumace funkčních potravin přináší díky jejich výživové nadhodnotě mnoho zdravotních benefitů, a tak působí i jako prevence analyzovaných civilizačních nemocí.The bachelor thesis describes functional foods and biologically active compounds with positive effects on human health. The introduction of the thesis is focused on definition, characteristics and classification of functional foods. The main part of the text is dedicated to biologically active substances that vary in the chemical structure, origin and physiological functions in our body. The final part of the bachelor thesis demonstrates protective effect of functional foods against lifestyle diseases such as cancer, cardiovascular disease, diabetes mellitus and gastrointestinal diseases. The long-time consumption of functional foods brings a lot of health benefits to the human organism.
Klíčová slova:
antioxidanty; funkční potraviny; probiotika; vláknina