|
Výroba ovocných vín z méně známých druhů
Fojt, Robin
Diplomová práce s názvem Výroba ovocných vín z méně známých druhů, byla zhotovena na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. V práci byly popsány méně známé ovocné druhy se zaměřením na vybrané druhy pro praktický pokus, dále byla popsána technologie výroby ovocných vína. V experimentální části byly vyrobeny mikrovzorky ovocných vín z pěti druhů a celkem v šesti variantách. Z vyrobených vín byly stanoveny vybrané jakostní parametry (obsah polyfenolů, antioxidační kapacita, titrační kyseliny, alkohol a zbytkěový cukr) a senzorické hodnocení. Veškeré získané výsledky byly statisticky vyhodnoceny.
|
|
Štúdium antioxidačných vlastností čajov
Džuppa, Mikuláš
Diplomová práce je zaměřena na řešení antioxidačních vlastností různých druhů čaje při rozličném způsobu přípravy. V literárním přehledu je objasněna historie, technologie zpracování, rozdělení, nejčastější způsoby přípravy čaje i jeho obsahové látky. V práci byl zjišťován celkový obsah polyfenolů a antioxidační kapacita metodou FRAP a DPPH a obsah vitamínu C ve vzorcích připraveného čaje. Rovněž byla provedena i senzorická analýza vybraných vzorků. Práce se zabývá zkoumáním obsahových látek v čaji při jeho tradiční přípravě tak při způsobech, které nejsou pro daný čaj běžně používané.
|
|
Bylinné nápoje na bázi piva
Doležalová, Vanda
V teoretické části diplomové práce je stručně popsána historie piva, suroviny sloužící k jeho výrobě a postup výroby. Dále jsou zde uvedeny metody, pomocí kterých lze pivo analyzovat (instrumentální, senzorické) a legislativní požadavky pro bylinná piva a bylinné nápoje na bázi piva. V praktické části jsou podrobně popsány postupy výroby bylinných piv a surovin k jejich výrobě. Byla vyrobena piva, obsahující extrakty z meduňky lékařské (Melissa officinalis L.) a řebříčku obecného (Achillea millefolium agg.). U těchto piv byla stanovena jejich antioxidační kapacita metodami DPPH a FRAP. Také u nich byla provedena senzorická analýza pro zjištění senzorické přijatelnosti vyrobených bylinných piv.
|
|
Využití méně známých druhů ovoce pro výrobu nápojů
Oherová, Kristýna
Diplomová práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty v Lednici. V literární části práce jsou definovány netradiční ovocné druhy a jejich zdravotní význam. V ostatních kapitolách je popsáno několik druhů netradičního ovoce a možnosti jejich zpracování. V experimentální části jsou výsledky vyhodnocení plodů zimolezu, aronie a hlohu peřenoklaného v čerstvém stavu, hodnoty antioxidační kapacity, je popsána samotná výroba nápojů, vyhodnocení hotových nápojů a výsledky senzorické analýzy. Antioxidační kapacita se stanovovala pomocí metod FRAP a DPPH.
|
|
Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování
Němcová, Monika
Diplomová práce "Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování" se zabývá charakteristikou jednotlivých druhů drobného ovoce a méně známých druhů drobného ovoce, jejich látkovým složením, možnostmi hodnocení kvality a skladováním těchto ovocných druhů. V praktické části byly sledovány v průběhu skladování plody dřínu, odrůd 'Vydubecký', 'Lukjanovský' a 'Fruchtal' a plody jeřábu, odrůd 'Discolor' a 'Businka'. Plody dřínu i jeřábu byly uskladněny ve dvou teplotních variantách (18 °C; 4,5 °C). Byl hodnocen zdravotní stav, kvalita plodů a kontrola úbytku hmotnosti. Laboratorně byl stanoven obsah rozpustné sušiny, veškerých kyselin a antioxidační kapacita plodů.
|
|
Výroba a hodnocení ovocných vín
Hrubá, Monika
Diplomová práce na téma " Výroba a hodnocení ovocných vín" byla vypracována v letech 2016/2017 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Práce pojednává o výrobě ovocných vín se zaměřením na látkové složení. V praktické části byly na základě analytických a senzorických analýz vyhodnoceny vzorky vín, laboratorně vyrobených se vzorky vín komerčních pocházející z vinařství a maloobchodní sítě. Získaná data byla statisticky srovnána a vhodně interpretována. Rybízová vína a višňová vína byla po senzorické stránce hodnocena výše než jablečná.Zároveň rybízová a višňová vína prokázala vyšší antioxidační kapacitu.
|
|
Stanovení flavonoidů ve vybraném sortimentu rodu Iris L. a možnosti jejich použití jako rostlinných barviv
Valešová, Barbora
Práce se zabývá problematikou stanovení obsahových látek v oddencích a květech vybraného sortimentu rodu Iris L. a možnostmi použití kosatce jako rostliny barvířské. Literární část diplomové práce se věnuje charakteristice vybraného druhu a jeho kultivarů sortimentu rodu Iris L., popisu druhů, významných ve fytoterapii. Dále se uvádí popis fenolických látek, flavonoidních látek, anthokyanů, antioxidační kapacity a metod stanovení těchto obsahových látek. V praktické části jsou aplikovány popsané metody, porovnány výsledky a vyhodnoceny pomocí statistických údajů. V květech kosatců byly stanoveny fenoly, flavonoidy, antioxidační kapacita a anthokyany. V oddencích se stanovovaly fenoly, flavonoidy a antioxidační kapacita. Diplomová práce také částečně navazuje na práci bakalářskou, s níž srovnává výsledky barevné škály u jednotlivých vzorků látek. V diplomové práci bylo užito ke stabilizaci mořidlo charakteru kovových solí (tyto soli v bakalářské práci nebyly užity). Při barvení bylo použito několik variant barvící lázně. Filtrátem výluhu z květů v kombinaci s octem, Savem, solí, jedlou sodou a modrou skalicí byly barveny vzorky látky za studena a varem oba způsoby po dobu 30 a 60 minut. Vzorky byly namáčeny v máčecím roztoku č. 1, který zahrnoval 5 různých látek (soda, Savo, sůl, ocet a modrá skalice) a č. 2 (modrá skalice, ocet a voda). Jako kontrola byly použity vzorky, které prošly pouze barevnou lázní bez přídavných látek či mořidla.
|
|
Hodnocení antioxidační kapacity u vybraných ovocných nápojů
Richterová, Bára
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání antioxidační kapacity u vybraných jablečných nápojů. V literární části jsou charakterizovány jednotlivé druhy ovocných šťáv dle platné legislativy. Další část je věnována popisu vybraných odrůd, vhodných na výrobu ovocných šťáv a jejich chemickému složení se zaměřením na látky s antioxidační kapacitou. V praktické části bylo sledováno celkem 12 vzorků jablečných šťáv. Tři šťávy byly vyrobeny na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů a experimentálně byly porovnány s vybranými, komerčně vyrobenými produkty z obchodních řetězců. Ve sledovaných vzorcích byly analyzovány vybrané jakostní parametry a provedena senzorická analýza. Výsledky byly vyhodnoceny formou grafů a vhodných statistických analýz.
|
|
Možnosti využití méně známých druhů zelenin
Fojt, Robin
V bakalářské práci byly popsány druhy zelenin a podrobně ředkev setá, kterou jsem si pro práci vybral. V praktické části se sledovala skladovatelnost, obsahové látky a senzorické hodnocení. Z hlediska skladovatelnosti a senzorického hodnocení byla nejlepší odrůda Miyashige a z hlediska obsahových látek byla nejlepší odrůda Mantanghong, i když ne statisticky potvrzená. Z variant skladování měl nejlepší výsledek obal XTend, který výrazně prodloužil skladovatelnost ředkví což bylo statisticky potvrzeno. Běžné skladování má význam spíše na kratší uchování. Z celkového hodnocení byla nejlepší odrůda Miyashige, která je nejvíce podobná naší ředkvičce, na kterou je evropský konzument zvyklý.
|
|
Kvalitativní parametry vybraných sirupů v maloobchodní síti
Červinková, Veronika
Bakalářská práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem práce bylo stanovit kvalitativní parametry sirupů v maloobchodní síti. Práce obsahuje technologické zpracování a jakostní požadavky na sirupy. Praktická část se zabývá hodnocením vybraných parametrů. Jako nejlepší byl senzoricky i prakticky vyhodnocen sirup značky YO, který vykazoval nejvyšší hodnoty antioxidační kapacity a veškerých polyfenolů. Nejhorší parametry vykazoval sirup značky Neli, který neobsahoval žádnou ovocnou složku.
|