Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 41 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výroba ovocných vín z méně známých druhů
Fojt, Robin
Diplomová práce s názvem Výroba ovocných vín z méně známých druhů, byla zhotovena na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. V práci byly popsány méně známé ovocné druhy se zaměřením na vybrané druhy pro praktický pokus, dále byla popsána technologie výroby ovocných vína. V experimentální části byly vyrobeny mikrovzorky ovocných vín z pěti druhů a celkem v šesti variantách. Z vyrobených vín byly stanoveny vybrané jakostní parametry (obsah polyfenolů, antioxidační kapacita, titrační kyseliny, alkohol a zbytkěový cukr) a senzorické hodnocení. Veškeré získané výsledky byly statisticky vyhodnoceny.
Štúdium antioxidačných vlastností čajov
Džuppa, Mikuláš
Diplomová práce je zaměřena na řešení antioxidačních vlastností různých druhů čaje při rozličném způsobu přípravy. V literárním přehledu je objasněna historie, technologie zpracování, rozdělení, nejčastější způsoby přípravy čaje i jeho obsahové látky. V práci byl zjišťován celkový obsah polyfenolů a antioxidační kapacita metodou FRAP a DPPH a obsah vitamínu C ve vzorcích připraveného čaje. Rovněž byla provedena i senzorická analýza vybraných vzorků. Práce se zabývá zkoumáním obsahových látek v čaji při jeho tradiční přípravě tak při způsobech, které nejsou pro daný čaj běžně používané.
Bylinné nápoje na bázi piva
Doležalová, Vanda
V teoretické části diplomové práce je stručně popsána historie piva, suroviny sloužící k jeho výrobě a postup výroby. Dále jsou zde uvedeny metody, pomocí kterých lze pivo analyzovat (instrumentální, senzorické) a legislativní požadavky pro bylinná piva a bylinné nápoje na bázi piva. V praktické části jsou podrobně popsány postupy výroby bylinných piv a surovin k jejich výrobě. Byla vyrobena piva, obsahující extrakty z meduňky lékařské (Melissa officinalis L.) a řebříčku obecného (Achillea millefolium agg.). U těchto piv byla stanovena jejich antioxidační kapacita metodami DPPH a FRAP. Také u nich byla provedena senzorická analýza pro zjištění senzorické přijatelnosti vyrobených bylinných piv.
Využití méně známých druhů ovoce pro výrobu nápojů
Oherová, Kristýna
Diplomová práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty v Lednici. V literární části práce jsou definovány netradiční ovocné druhy a jejich zdravotní význam. V ostatních kapitolách je popsáno několik druhů netradičního ovoce a možnosti jejich zpracování. V experimentální části jsou výsledky vyhodnocení plodů zimolezu, aronie a hlohu peřenoklaného v čerstvém stavu, hodnoty antioxidační kapacity, je popsána samotná výroba nápojů, vyhodnocení hotových nápojů a výsledky senzorické analýzy. Antioxidační kapacita se stanovovala pomocí metod FRAP a DPPH.
Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování
Němcová, Monika
Diplomová práce "Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování" se zabývá charakteristikou jednotlivých druhů drobného ovoce a méně známých druhů drobného ovoce, jejich látkovým složením, možnostmi hodnocení kvality a skladováním těchto ovocných druhů. V praktické části byly sledovány v průběhu skladování plody dřínu, odrůd 'Vydubecký', 'Lukjanovský' a 'Fruchtal' a plody jeřábu, odrůd 'Discolor' a 'Businka'. Plody dřínu i jeřábu byly uskladněny ve dvou teplotních variantách (18 °C; 4,5 °C). Byl hodnocen zdravotní stav, kvalita plodů a kontrola úbytku hmotnosti. Laboratorně byl stanoven obsah rozpustné sušiny, veškerých kyselin a antioxidační kapacita plodů.
Výroba a hodnocení ovocných vín
Hrubá, Monika
Diplomová práce na téma " Výroba a hodnocení ovocných vín" byla vypracována v letech 2016/2017 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Práce pojednává o výrobě ovocných vín se zaměřením na látkové složení. V praktické části byly na základě analytických a senzorických analýz vyhodnoceny vzorky vín, laboratorně vyrobených se vzorky vín komerčních pocházející z vinařství a maloobchodní sítě. Získaná data byla statisticky srovnána a vhodně interpretována. Rybízová vína a višňová vína byla po senzorické stránce hodnocena výše než jablečná.Zároveň rybízová a višňová vína prokázala vyšší antioxidační kapacitu.
Stanovení flavonoidů ve vybraném sortimentu rodu Iris L. a možnosti jejich použití jako rostlinných barviv
Valešová, Barbora
Práce se zabývá problematikou stanovení obsahových látek v oddencích a květech vybraného sortimentu rodu Iris L. a možnostmi použití kosatce jako rostliny barvířské. Literární část diplomové práce se věnuje charakteristice vybraného druhu a jeho kultivarů sortimentu rodu Iris L., popisu druhů, významných ve fytoterapii. Dále se uvádí popis fenolických látek, flavonoidních látek, anthokyanů, antioxidační kapacity a metod stanovení těchto obsahových látek. V praktické části jsou aplikovány popsané metody, porovnány výsledky a vyhodnoceny pomocí statistických údajů. V květech kosatců byly stanoveny fenoly, flavonoidy, antioxidační kapacita a anthokyany. V oddencích se stanovovaly fenoly, flavonoidy a antioxidační kapacita. Diplomová práce také částečně navazuje na práci bakalářskou, s níž srovnává výsledky barevné škály u jednotlivých vzorků látek. V diplomové práci bylo užito ke stabilizaci mořidlo charakteru kovových solí (tyto soli v bakalářské práci nebyly užity). Při barvení bylo použito několik variant barvící lázně. Filtrátem výluhu z květů v kombinaci s octem, Savem, solí, jedlou sodou a modrou skalicí byly barveny vzorky látky za studena a varem oba způsoby po dobu 30 a 60 minut. Vzorky byly namáčeny v máčecím roztoku č. 1, který zahrnoval 5 různých látek (soda, Savo, sůl, ocet a modrá skalice) a č. 2 (modrá skalice, ocet a voda). Jako kontrola byly použity vzorky, které prošly pouze barevnou lázní bez přídavných látek či mořidla.
Hodnocení antioxidační kapacity u vybraných ovocných nápojů
Richterová, Bára
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání antioxidační kapacity u vybraných jablečných nápojů. V literární části jsou charakterizovány jednotlivé druhy ovocných šťáv dle platné legislativy. Další část je věnována popisu vybraných odrůd, vhodných na výrobu ovocných šťáv a jejich chemickému složení se zaměřením na látky s antioxidační kapacitou. V praktické části bylo sledováno celkem 12 vzorků jablečných šťáv. Tři šťávy byly vyrobeny na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů a experimentálně byly porovnány s vybranými, komerčně vyrobenými produkty z obchodních řetězců. Ve sledovaných vzorcích byly analyzovány vybrané jakostní parametry a provedena senzorická analýza. Výsledky byly vyhodnoceny formou grafů a vhodných statistických analýz.
Možnosti využití méně známých druhů zelenin
Fojt, Robin
V bakalářské práci byly popsány druhy zelenin a podrobně ředkev setá, kterou jsem si pro práci vybral. V praktické části se sledovala skladovatelnost, obsahové látky a senzorické hodnocení. Z hlediska skladovatelnosti a senzorického hodnocení byla nejlepší odrůda Miyashige a z hlediska obsahových látek byla nejlepší odrůda Mantanghong, i když ne statisticky potvrzená. Z variant skladování měl nejlepší výsledek obal XTend, který výrazně prodloužil skladovatelnost ředkví což bylo statisticky potvrzeno. Běžné skladování má význam spíše na kratší uchování. Z celkového hodnocení byla nejlepší odrůda Miyashige, která je nejvíce podobná naší ředkvičce, na kterou je evropský konzument zvyklý.
Kvalitativní parametry vybraných sirupů v maloobchodní síti
Červinková, Veronika
Bakalářská práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem práce bylo stanovit kvalitativní parametry sirupů v maloobchodní síti. Práce obsahuje technologické zpracování a jakostní požadavky na sirupy. Praktická část se zabývá hodnocením vybraných parametrů. Jako nejlepší byl senzoricky i prakticky vyhodnocen sirup značky YO, který vykazoval nejvyšší hodnoty antioxidační kapacity a veškerých polyfenolů. Nejhorší parametry vykazoval sirup značky Neli, který neobsahoval žádnou ovocnou složku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 41 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.