Název:
Výroba ovocných vín z méně známých druhů
Autoři:
Fojt, Robin Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce s názvem Výroba ovocných vín z méně známých druhů, byla zhotovena na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. V práci byly popsány méně známé ovocné druhy se zaměřením na vybrané druhy pro praktický pokus, dále byla popsána technologie výroby ovocných vína. V experimentální části byly vyrobeny mikrovzorky ovocných vín z pěti druhů a celkem v šesti variantách. Z vyrobených vín byly stanoveny vybrané jakostní parametry (obsah polyfenolů, antioxidační kapacita, titrační kyseliny, alkohol a zbytkěový cukr) a senzorické hodnocení. Veškeré získané výsledky byly statisticky vyhodnoceny.Diploma thesis called Production of fruit wines from less known species was made at the Institute of Post-Harvest Technology of Horticultural Products. Lesser known fruit species with a focus on selected species for a practical experiment were described in the thesis, as well as the technology of fruit wine production. In the experimental part were made micro-samples of fruit wines from five species and in total in six variants. Selected quality parameters (polyphenol content, antioxidant capacity, titration acid, alcohol and residual sugar) and sensory evaluation were determined from the wines produced. All results were statistically evaluated.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; méně známé ovocné druhy; ovocná vína; polyfenoly; vitamín C