Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sledování jakostních ukazatelů při zrání hovězího masa
Zelinková, Kateřina
Tato diplomová práce se zabývala sledováním senzorických ukazatelů při zrání hovězího masa. Práce byla rozdělena na literární rešerši a praktickou část. V literární rešerši bylo popsáno, jak zrání hovězího masa probíhá a jaké enzymy jsou při staření uplatňovány. Dále tu byly popsány rozdíly mezi suchým a mokrým zráním. Větší část se věnovala senzorické analýze a instrumentálním metodám používaných pro zjištění barvy a textury masa. Praktická část se zabývala instrumentální analýzou syrových steaků, barvou a texturou, a senzorickou analýzou tepelně opracovaného hovězího rumpsteaku. Sledovaly se různé senzorické parametry v závislosti různé zralosti masa. Maso bylo zralé od 0 týdne po 8 týden. Během zrání došlo ke změnám barvy masa o 18 %,kdy déle stařené steaky byly tmavší. Dále se lehce snížila křehkost masa a zvýšila jeho pevnosti. Nejlepších výsledků vzhledem k intenzitě chuti a vůně dosáhlo maso stařené 7 týdnů. A vzhledem ke šťavnatosti a textuře maso stařené 4 týdny. Délka staření měla významný statistický dopad na světlost rumpsteaku a na texturní vlastnosti rumpsteaku měřené instrumentálními metodami.
Arabština jako minoritní jazyk v Izraeli
Sedláková, Martina ; Zemánek, Petr (vedoucí práce) ; Oliverius, Jaroslav (oponent)
Arabština jako minoritní jazyk v Izraeli Tématem této diplomové práce je analýza postavení arabštiny jako minoritního jazyka ve specifických podmínkách kontaktu arabštiny a hebrejštiny v Izraeli. Jazyk je v tomto kontextu nositelem symbolických hodnot, které se podílí na formování identity rodilých mluvčí arabštiny. Jejich jazyk je vystaven neustálému vlivu hebrejštiny a tato práce zkoumá, jak se tento jev projevuje v praxi. Teoretická část se zabývá sociolingvistickými východisky výzkumu a podává charakteristiku zkoumané oblasti. Jádrem praktické části je analýza dat získaných během terénního výzkumu v izraelském městě Tira.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.