Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 48 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Healthy lifestyle of people interested in healthy diet
Ondrášiková, Michaela ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Zubrová, Julie (oponent)
Zdravý životný štýl záujemcov o zdravú výživu Katedra sociálnej a klinickej farmácie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova, Česká republika Študent: Michaela Ondrášiková Vedúca diplomovej práce: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Úvod: Problematika zdravého životného štýlu je v posledných rokoch veľmi diskutovanou témou. U záujemcov o zdravú výživu, ako konkrétnej skupiny ľudí, nebola doposiaľ v Českej republike skúmaná. Cieľ práce: Primárnym cieľom bola celková analýza životného štýlu záujemcov o zdravú výživu a porovnanie získaných dát s odporúčaniami zdravej výživy a zásadami zdravého životného štýlu. Sekundárnym cieľom bol rozbor kvality života a životnej spokojnosti u záujemcov o zdravú výživu, ich psychohygieny a niektorých oblastí ich fyzického zdravia. Metodika: Dáta na toto prospektívne prierezové dotazníkové šetrenie boli získavané v období od septembra 2012 do júna 2015. Respondenti z radov laickej verejnosti sa zdarma zúčastnili prednášok konaných v rámci vzdelávacieho cyklu zameraného na zdravý životný štýl v projekte Ebstyle na Farmaceutickej fakulte Univerzity Karlovej. Dáta boli vyhodnotené podľa kritérií zdravého životného štýlu a zdravej výživy a spracované v programoch Microsoft Excel a IBM SPSS 19. Výsledky: Záujemcovia o zdravú výživu mali v porovnaní s...
Zdravý životní styl v kurikulu dětí předškolního věku
Obstová, Lenka ; Fialová, Ludmila (vedoucí práce) ; Tilinger, Pavel (oponent)
Název práce: Zdravý životní styl v kurikulu předškolního věku Cíle práce: Cílem práce je zjistit, nakolik je v kurikulu předškolního vzdělávání věnována pozornost zdravému životnímu stylu u dětí předškolního věku. Dále jsme zjišťovali, jak se sledované mateřské školy staví k problematice zdravého životního stylu dětí. Metoda: Pro splnění cíle byla použita kombinace kvantitativní (nestandardizovaný dotazník) a kvalitativní (interview) metody. Výsledky: Výsledky bylo zjištěno, že mateřské školy se snaží v dostatečné míře věnovat problematice zdravého životního stylu. Věnují také dostatek pozornosti každé z podoblastí zdravého životního stylu. Mezi vybranými mateřskými školami jsme nalezli rozdíly především u Montessori mateřských škol vzhledem k ostatním mateřským školám. Klíčová slova: mateřská škola, kurikulum předškolního vzdělávání, zdravý životní styl, pohybová aktivita, zdravá výživa, vnitřní pohoda, zdravé prostředí
Zdravý životní styl studentů farmacie v roce 2016
Machová, Markéta ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Kostřiba, Jan (oponent)
Zdravý životní styl studentů farmacie v roce 2016 Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova, Česká republika Student: Markéta Machová Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Úvod: Praktikování zdravého životního stylu je aktuálním tématem na celém světě. Pozitivní změny životního stylu, vedoucí k příznivému ovlivnění zdravotního stavu, jsou jedním z hlavních cílů naší společnosti. Cíl práce: Primárním cílem této práce bylo zanalyzovat praktikování zdravého životního stylu u studentů Farmaceutické fakulty v Hradci Králové a posoudit nalezené závěry s publikovanými výsledky obdobných vědeckých prací. Sekundárním cílem bylo porovnat vyhodnocená data s údaji, získanými při distribuování téhož dotazníku mezi studenty v roce 2012 a zhodnotit případné změny, vzniklé v průběhu času. Metodika: Data byla získána pomocí anonymního dotazníkového průzkumu, který byl poskytnut studentům v prosinci roku 2016, a celkově se jej zúčastnilo 113 respondentů. Pro stanovení kritérií hodnocení životního stylu byla použita doporučení českých i světových zdravotnických organizací. Shromážděná data byla analyzována pomocí deskriptivní statistiky v programu Microsoft Excel 2010. Hypotézy, vyslovené v úvodu této práce, byly dále testovány pomocí...
Jazykové prostředky současné francouzštiny v odborné oblasti zdravé výživy.
Kavalová, Eva ; Loucká, Hana (vedoucí práce) ; Nádvorníková, Olga (oponent)
(česky): Cílem této práce je charakterizovat jazykové prostředky odborného diskurzu současné francouzštiny v oblasti zdravé výživy na základě analýzy textů z této komunikativní oblasti. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části se věnuje vymezení odborné oblasti zdravé výživy a teoretických základů potřebných k textové analýze. Odborný diskurz je charakterizován z hlediska jeho kompozice a jazykových prostředků jako jsou morfosyntaktické prostředky a slovní zásoba. Druhá část vymezuje typy odborných textů podle adresáta, kam zařazuje texty odborné teoretické, prakticky vědecké, populárně naučné a didaktické. Každý text je analyzován z hlediska roviny pragmatické, diskurzivní a výpovědní, následně prostředků morfosyntaktických a lexikálních. Samotné analýze předchází metodologie vymezující jednotlivé roviny rozboru.
Zdravý životní styl studentů farmacie v roce 2016
Machová, Markéta ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Kostřiba, Jan (oponent)
Zdravý životní styl studentů farmacie v roce 2016 Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova, Česká republika Student: Markéta Machová Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Úvod: Praktikování zdravého životního stylu je aktuálním tématem na celém světě. Pozitivní změny životního stylu, vedoucí k příznivému ovlivnění zdravotního stavu, jsou jedním z hlavních cílů naší společnosti. Cíl práce: Primárním cílem této práce bylo zanalyzovat praktikování zdravého životního stylu u studentů Farmaceutické fakulty v Hradci Králové a posoudit nalezené závěry s publikovanými výsledky obdobných vědeckých prací. Sekundárním cílem bylo porovnat vyhodnocená data s údaji, získanými při distribuování téhož dotazníku mezi studenty v roce 2012 a zhodnotit případné změny, vzniklé v průběhu času. Metodika: Data byla získána pomocí anonymního dotazníkového průzkumu, který byl poskytnut studentům v prosinci roku 2016, a celkově se jej zúčastnilo 113 respondentů. Pro stanovení kritérií hodnocení životního stylu byla použita doporučení českých i světových zdravotnických organizací. Shromážděná data byla analyzována pomocí deskriptivní statistiky v programu Microsoft Excel 2010. Hypotézy, vyslovené v úvodu této práce, byly dále testovány pomocí...
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...
Zdravý životní styl a výživa jako prevence vzniku civilizačních nemocí
Rudolf, David ; Nová, Monika (vedoucí práce) ; Ondrušová, Jiřina (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdravého životního stylu a výživy v souvislosti s prevencí vzniku civilizačních onemocnění. Popisuje příčiny vedoucí ke vzniku těchto nemocí, rizika a možnosti prevence. Upozorňuje na zásady správného stravování, úskalí různých diet, následky přejídání, nebezpečí nadváhy a obezity, negativní vliv stresu na naše zdraví, způsoby a zásady zdravého snižování nadváhy. Shrnuje rady a doporučení odborníků pro optimální skladbu jídelníčku, změnu životního stylu a význam správného dýchání, relaxace, pohybu, pozitivního myšlení a spánku pro zdraví. Praktická část obsahuje popis případu ženy trpící vysokou nadváhou a zdravotními obtížemi, analýzu příčin a projevů nezdravého životního stylu a stravování. Jsou uvedeny kroky k řešení situace i návrh vhodné terapie ke snížení stresové zátěže doporučený odborníkem. Je popsán průběh léčby a vyhodnocení rizik, jsou také navržena vhodná opatření k udržení optimální hmotnosti v budoucnu, včetně doporučení vhodného stravování. Práce poukazuje na problém nárůstu nadváhy a obezity a nebezpečí výskytu civilizačních onemocnění u současné populace jako na velmi aktuální téma a na potřebu širší informovanosti veřejnosti a prevence.
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
v českém jazyce Bakalářská práce se zabývá konzumací ovoce a zeleniny u dětí školního věku na základní škole v Milovicích, konkrétně byla zkoumána skupina žáků ze 3. - 5. ročníku. Jakožto třídní učitel dlouhodobě sleduji přístup žáků ke stravování a ke konzumaci ovoce a zeleniny, pozoruji nízkou oblibu těchto potravin, špatné stravovací návyky a alarmující počet děti, jež se potýkají s obezitou. Přestože se školní systém snaží o osvětu v oblasti stravování a zdravého životního stylu, je třeba i zvyšovat informovanost rodičů, kteří zabezpečují většinu pokrmu a spravují volný čas dětí. V teoretické části práce se zaměřují na ovoce a zeleninu jako základ zdravé stravy, na látky, které se v těchto potravinách vyskytuji a na ohrožení, která plynou z nedostatečné přítomnosti těchto látek v organismu. V praktické části zkoumán oblibu ovoce a zeleniny u žáků, jejich preference a podíl těchto potravin v jejich jídelníčku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 48 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.