Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 111 záznamů.  začátekpředchozí102 - 111  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Měření a vyhodnocení produkce emisních plynů ve vybraném provozu s chovem prasat s použitím technik na jejich snižování.
KALINA, Vladimír
Zemědělství má velmi významnou pozici při ovlivňování životního prostředí. Ovlivňuje všechny 3 jeho části tedy atmosféru, pedosféru i hydrosféru. Náplní této práce bude změřit koncentrace amoniaku, oxidu uhličitého, oxidu dusného, metanu a vodních par, za pomoci fotoakustického přístroje INNOVA 1412 v testačním středisku Delacon ve Stošíkovicích na Louce. Měření probíhalo v chovu prasat. V této práci budu zkoumat 3 aditiva přidávaná do krmých směsí, ke snížení koncentrací zátěžových plynů.
Využití aditivních látek ve výživě hospodářských zvířat
ADAMOVÁ, Jana
Tato bakalářská práce se zabývá využitím aditivních látek ve výživě hospodářských zvířat, rozdělením těchto látek a jejich charakteristikou. Práce je zaměřena zejména na charakteristiku vybrané skupiny zootechnických doplňkových látek. V této skupině látek jsou prezentovány jednotlivé konkrétní látky přidávané do krmiv a je zde popsán jejich účinek a význam ve výživě hospodářských zvířat.
Pojiva pro pelety z biomasy
BARTOŠ, Pavel
Pelety z biomasy představují vhodnou formu biopaliva pro spalování. Vyznačují se dobrými palivovými parametry, umožňují efektivní skladování, dopravu a manipulaci a automatický přívod paliva k topeništi. Výroba pelet je však poměrně složitý a energeticky náročný proces. Při výrobě je potřeba zajistit, aby množství vložené energie nebylo stejné nebo dokonce menší než získané. Pro zefektivnění výroby a zlepšení tepelně ? mechanických vlastností lze využít přídavek pojiv a aditiv. Použitím pojiv a aditiv lze dosáhnout zvýšení pevnosti, objemové hmotnosti, výhřevnosti a odolnosti vůči otěru, dále změny vlastností a množství popela, snížení nákladů na výrobu pelet, využití surovin samostatně obtížně spalitelných a nesnadno zpracovatelných peletováním i ovlivnění emisních parametrů při spalování. Mezi nejvýznamnější pojiva a aditiva s pozitivním efektem na pelety řadíme: lignin, škrob, melasu, glycerol, parafin a palmitin, karboxymetylcelulózu, vápenec, žitnou a kukuřičnou mouku, lignosulfonát a odpadní brambory.
Stravovací návyky žáků základní školy
OVÁDKOVÁ, Lucie
Bakalářská práce na téma Stravovací návyky žáků základní školy je zaměřena na utváření stravovacích návyků žáků na základní škole a v rodinách dětí prvního a druhého stupně ZŠ. Teoretická část sleduje aktuální názory na výživu a kvalitu potravin a na jejich roli ve formování výživy dětí. Dále popisuje základní složky výživy, význam imunity a zdravý životní styl. Věnuje se také rizikovým potravinám, jako jsou např. alergenní potraviny, aditiva a barviva v potravinách. V praktické části je představen výzkum stravovacích návyků u dětí na základní škole a v jejich rodinách. Po celý týden formou zápisu do předtištěných jídelníčků byly mapovány stravovací návyky dětí základní školy, jak z pohledu dětí, tak z pohledu jejich rodičů. Touto formou byly zjištěny rozdíly ve stravování dětí mladšího a staršího školního věku.
Způsoby zvyšování užitné hodnoty produktů
SABOLOVÁ, Jana
V současné době si jen málokdo dokáže pěstovat vlastní potraviny a proto používání látek, které zvyšují údržnost produktů je téměř nezbytné. Přísady, které se přidávají do poživatin plní různé užitečné funkce, které my jako spotřebitelé těchto produktů bereme mnohdy jako samozřejmost. Důvodů, proč se přídatné látky používají, je několik. Zejména se jedná o zabezpečení hygienické nezávadnosti produktů a jejich svěžesti, zlepšení nebo udržení nutriční hodnoty, zlepšení senzorické hodnoty poživatin a usnadnění dostupnosti poživatin pro spotřebitele. Z těchto důvodů se staly tyto přídatné látky nedílnou součástí našeho života.
Biopotraviny a jejich postavení na českém trhu
Hojerová, Eliška ; Turnerová, Lenka (vedoucí práce) ; Drozen, František (oponent)
Diplomová práce v první části definuje pojem biopotraviny a blíže se věnuje ekologickému zemědělství - tedy systému, ze kterého biopotraviny pocházejí. V druhé části práce pojednává o přínosech biopotravin pro spotřebitele a hledá motivy spotřebitelů k jejich koupi. V kapitole třetí a čtvrté je věnována pozornost konkrétnímu způsobu značení a možnostem jeho zlepšení. Mimo jiné jsou představeny i ostatní spotřebitelské značky a je přiblížen současný stav na trhu s biopotravinami. Pro získání aktuálního přehledu o šíři sortimentu biopotravin a jejich dostupnosti je v rámci poslední části práce proveden průzkum na vybraných místech prodeje.
Vnímání aditivních látek spotřebitelem
Hartmanová, Kateřina ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Bosák, Miroslav (oponent)
Bakalářská práce se zabývá tématem Vnímání aditivních látek spotřebitelem. V teoretické části jsou charakterizovány aditivní látky, jejich značení a legislativa. Další část se zabývá bezpečností a toxicitou aditiv, kde je rovněž popsán postup posuzování zdravotní nezávadnost aditiv a potenciální zdravotní komplikace. Také se zde vyskytuje výčet nejrizikovějších aditivních látek či skupin. Teoretickou část uzavírá kapitola, jež se zabývá médii a jejich působení na spotřebitele v oblasti aditiv. V praktické části je pomocí dotazníkového šetření proveden výzkum o informovanosti spotřebitelů, jejich přístupu k aditivům a k zvyklostem. Cílem práce je zanalyzovat, jaký má spotřebitel postoj k přídatným látkám., zda je vnímá a pokud ano, pak jak je vnímá. Cílem je rovněž zjištění, jak spotřebitelé vnímají aditiva z hlediska zdraví a zdravého životního stylu. Analýza údajů výzkumu je stěžejní pro vyvození závěrů a navržení vhodných opatření v oblasti aditivních látek.
Hlavní cizorodé látky přijímané potravou
BUCHAROVÁ, Eva
Tato práce pojednává o hlavních cizorodých látkách přijímaných potravou. Těmito látkami jsou aditiva a kontaminanty. Přítomnost těchto látek v potravinách je regulována legislativně. V ČR platí potravinové zákony, které jsou v souladu s nařízeními EU. V Čechách je přítomnost aditiv a kontaminant kontrolována SZPI a SVS. Evropskou kontrolní institucí je EFSA a celosvětově působí FAO/WHO. Hlavním cílem této práce bylo nalezení rozdílů v informovanosti mužů a žen v oblasti cizorodých látek přijímaných potravou.
Vybrané problémy ochrany spotřebitele
JOHNOVÁ, Michaela
Hlavním cílem mé práce je zjištění povědomí spotřebitelů o svých právech. O tuto problematiku jsem se zajímala jak z obecného hlediska, tak se zaměřením na oblast potravin. Potřebné informace byly získány marketingovým výzkumem, konkrétně dotazováním spotřebitelů. Závěr obsahuje výsledky tohoto výzkumu a také návrhy na zlepšení informovanosti spotřebitelů. Tyto návrhy byly konzultovány se Sdružením obrany spotřebitelů v Českých Budějovicích.
Kvalita potravin - aditiva
Blehová, Lucie ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent)
Bakalářská práce na téma "Kvalita potravin - aditiva" se zabývá legislativním zabezpečením používání potravinových aditiv (přídatných látek) v České republice. Dále rozebírá aditiva z hlediska jejich funkcí v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka. Praktická část je zaměřena na názory spotřebitelů. Věnuje se i názorům odborníků a následně tyto dvě skupiny porovnává.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 111 záznamů.   začátekpředchozí102 - 111  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.