Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 29 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv nepravidelného stravovacího a pohybového režimu na vznik dětské obezity
Horáčková, Simona ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
Tématem této bakalářské práce je dětská obezita, která je v současné době stále velkou výzvou nejen české pediatrie. Práce se zaměřuje zejména na souvislost mezi dětskou obezitou a nepravidelným stravovacím a pohybovým režimem dětí mladšího školního věku. Teoretická část se zaměřuje na prevalenci dětské obezity, zdravotní rizika s ní spojená, faktory ovlivňující vznik dětské obezity a také na to, jaké jsou možnosti, týkající se jak výživových, tak pohybových doporučení. Kapitola 1.9 se dodatečně věnuje epidemiologické situaci Covid-19 související se zavedením různých režimových opatření mající dopad na stravovací a pohybový režim dětí. Hlavním cílem praktické části je zjistit, jaké jsou stravovací a pohybové návyky dětí mladšího školního věku. Dále porovnat, jakou roli hraje frekvence jednotlivých zvyklostí s hmotnostním percentilem dětí a také poukázat na rizikové chování dětí a rodičů v souvislosti s nárůstem hmotnosti u dětí a doporučit vhodné intervence. V praktické části jsou nejprve zhodnoceny jak graficky, tak písemně výsledky z anonymního, kvantitativního dotazníkového šetření, který byl určený pro rodiče dětí mladšího školního věku (6-11 let). Dotazník se skládal z 23 otázek, z čehož první otázka byla otevřená a zjišťovala věk, pohlaví, výšku a hmotnost dítěte. Tyto údaje pak sloužily k...
Prenatální a perinatální rizikové faktory dětské obezity
Šmídová, Radka ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se věnuji nejenom prenatálním a perinatálním rizikovým faktorům dětské obezity, ale i její diagnostice, léčbě, zdravotním komplikacím a prevenci. V praktické části popisuji výsledky dotazníkového šetření věnovaného matkám dětí ve věku 1-7 let. Cílem práce bylo zjistit výskyt vybraných rizikových faktorů dětské obezity. Zjistila jsem, že některé rizikové faktory byly v mnou zkoumaném souboru zastoupeny v poměrně malém množství (např. kouření v těhotenství, kouření během kojení, gestační diabetes mellitus). Jiné rizikové faktory, jako např. obezita matky nebo obezita otce, byly časté. Některé rizikové faktory vzniku dětské obezity jsou zřejmé, u jiných zatím nebyla prokázána přímá souvislost se vznikem obezity. S určitostí ale můžeme tvrdit, že zdravá hmotnost rodičů, alkoholová a nikotinová abstinence a výlučné kojení minimálně do ukončeného 4. měsíce věku jsou faktory prospěšné nejenom pro zdraví dítěte. Klíčová slova: dětská obezita; nadváha; prevence obezity; rizikové faktory obezity; životní styl
Vliv lázeňské léčby na změny antropometrických a biochemických parametrů u obézních pediatrických pacientů
Pejšová, Hana ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Kytnarová, Jitka (oponent) ; Chrpová, Diana (oponent)
Dětská obezita je v současné době považována za závažný pediatrický problém. Hlavní riziko tohoto metabolického onemocnění spočívá v posunu komorbidit spojených s obezitou do stále nižších věkových kategorií. S tím souvisí i zvyšující se celkové kardiometabolické riziko u těchto obézních jedinců. Včasná detekce a léčba dětské obezity je zásadním úkolem pediatrie. Možností nefarmakologické léčby dětské obezity je lázeňská léčba. Ta spočívá v intenzivní redukční terapii, jejíž součástí je nutriční, pohybová a edukační intervence. Cílem práce bylo sledovat změny antropometrických a biochemických parametrů po měsíční léčbě u pediatrických pacientů. Dále identifikovat a specifikovat vybrané potencionální markery kardiometabolického rizika, které významně korelují s BMI a mohly by být použitelné u dětí i adolescentů. Práce se podrobně zaměřila i na dva adipocytární hormony - leptin a adiponektin, které už v dětské populaci korelují s množstvím tukové tkáně. Tyto hormony by se mohly stát významnými prediktivními parametry metabolického syndromu, subklinické aterosklerózy a jiných komorbidit spojených s obezitou a kardiovaskulárním rizikem již u dětí. Na základě našich měření můžeme potvrdit celkovou úspěšnost léčby. U všech sledovaných parametrů došlo ke statisticky významným změnám. Sledované markery...
Nutriční význam, kvalita a účinné doporučené dávky doplňků stravy EPA/DHA
Krčmářová, Miluše ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Tuky by měly být chápány jako nezbytná součást stravy a jejich příjem by se měl posuzovat z hlediska energetického, z poměru tuků a ostatních živin ve stravě a také z hlediska druhu mastných kyselin v nich obsažených. Po období úplného odmítání konzumace tuků jako příčiny obezity a výskytu civilizačních onemocnění převládl názor, že není dobré je z jídelníčku vyřadit, protože by mohl vzniknout deficit nenasycených esenciálních kyselin, které jsou nutné k zajištění mnoha funkcí v organismu. Do popředí zájmu se dostaly polynenasycené mastné kyseliny typu omega-3, které jsou ve středoevropské stravě málo obsaženy. S tím souvisí problematika doplňků stravy s omega-3 MK, kterou se tato práce podrobněji zabývá. Cílem bakalářské práce je shrnout význam užívání doplňků stravy obsahujících omega-3 MK, porovnat kvalitu nejběžnějších produktů a uvést informace o jejich účinných doporučených dávkách. V popředí zájmu bylo najít důvody, proč klienti vybrané lékárny tyto doplňky stravy vyhledávají, zda existuje přímá souvislost mezi jejich zdravotními obtížemi a volbou určitého produktu, co jejich volbu ovlivňuje; dále se zjišťovala úroveň jejich znalostí o kvalitě užívaných přípravků. V teoretické části práce jsou uvedeny obecné informace o tucích, mastných kyselinách a především o polynenasycených mastných...
Povědomí laiků o alternativních výživových směrech a jejich rizicích
Šafářová, Jana ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
V současné době jsou alternativní výživové směry se všemi svými podobami poměrně hodně rozšířeny. Vegetariánství je pro řadu lidí nejen vynechání konzumace masa, ale i životní styl. Záměrné vynechávání určitých druhů potravin s sebou však nese rizika deficitu některých důležitých látek. Cílem této bakalářské práce bylo zmapování povědomí laiků o vegetariánství a veganství. Zjistit, zda respondenti vědí, co vylučuje veganská strava, jak se liší od vegetariánství a jaká jsou rizika s ní spojená. Teoretická část se zabývá vegetariánstvím a jeho dělením. Práce se nejvíce zaměřuje na veganství. Teoretická část také obsahuje zásady vhodně složené veganské stravy podle České veganské společnosti. Dále obsahuje popis látek, které mohou být ve vegetariánské a veganské stravě karenční. Je uvedeno, jaké mají tyto látky v organismu funkce, v jakých potravinách se nachází a jak se projevuje jejich deficit. Praktická část byla provedena kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvořila laická populace nejčastěji ve věku 20-29 let. Dotazník vyplnilo celkem 146 respondentů. Z výsledků dotazníků bylo zjištěno, že 88 % respondentů dokázalo správně popsat, co vylučuje veganská strava. Z toho se dá usuzovat, že je-li dotázaný vzorek populace reprezentativní, tak populace má dobré povědomí o principu...
Stravovací zvyklosti a životní styl ve vietnamské komunitě v ČR v porovnání s populací Vietnamu a rodilými Čechy
Pham, Khanh Ha ; Hubáček, Jaroslav (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na stravovací návyky i životní styl Vietnamců a Čechů, věnuje se rovněž problematice stravování Vietnamců, kteří se přestěhovali do České republiky. Cílem práce je zjistit a analyzovat případné rozdíly ve stravování mezi těmi 3 skupinami. Teoretický podklad práce je založen na dosavadních znalostech o významu jednotlivých živin a potravinových komodit na lidské zdraví, o jednotlivých chronických metabolických onemocněních a dietních opatřeních k jejich prevenci i léčbě. Popisuje také některé stravovací zvyklosti dvou národů pohledem do charakteristik jejich národních kuchyní. Praktická část poté analyzuje a porovnává data nasbíraná formou dotazníkového šetření o stravovacích návycích 280 lidí zmíněných skupin. Výsledky ohledně frekvence konzumace jídel, preferencí ve stravě, životního stylu atd. jsou pak předkládány tabulárně i graficky. Výsledky ukazují, že největší rozdíly ve stravování mezi českými a vietnamskými respondenty bývají v konzumaci mléčných výrobků a příloh. Menší rozdíly lze pozorovat v trendu konzumace alkoholu, ryb, pohybové aktivity, počtu teplých jídel a největších jídel za den. Vietnamci přestože častěji konzumují zeleninu a ovoce, jejich konečný příjem těchto potravin je vyšší než u Čechů jen nepatrně. Vietnamští migranti jsou v mnoha ohledech...
Vliv životního stylu a sociálního zázemí rodiny na vznik dětské obezity
Voová, Tra Giang ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
část práce se zaměřuje na dětskou obezitu, tedy na příčiny jejího vzniku, jaká obnáší zdravotní rizika, jak jí lze předejít a případně léčit. Zabývá se také vlivem životního stylu a sociálního zázemí rodiny na vznik dětské obezity. Životní styl rodiny markantně ovlivňuje riziko rozvoje obezity u dětí, a to od stravovacích návyků rodiny, způsobu stolování, sledování televize, pracovní vytíženosti rodičů až po pohybovou aktivitu rodiny. praktické části této práce je zjistit, zda rodiče mají povědomí o faktorech, které mohou přispět k rozvoji obezity u dětí rodinách respondentů vyskytují. vypracování praktické části mé bakalářské práce jsou získána na základě kvantitativního dotazníkového šetření, kter návyků dítěte a jeho rodiny domácím prostředí i mimo něj, , pracovní vytíženosti rodičů, množství času, které dítě tráví elektronických zařízení způsobu výchovy dětí ohledně správných stravovacích ků. Dotazník byl určen matkám dětí základních škol elkem se podařilo získat 165 kompletně vyplněných dotazníků. Závěry dotazníkového šetření dopadly nad očekávání velmi dobře, pouze bych zdůraznila znepokojivé výsledky, které vyšly zejména u otázek týka se množství stráveného času u elektronických zařízení a konzumace sla ch nápojů. dotazníků různ stupněm vzdělání a s různým finanční . Pouze bych ještě vyzdvihla, že...
Probiotika, prebiotika, synbiotika - jsou vůbec účinná?
Šmídová, Zuzana ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Pechar, Radko (oponent)
Probiotika a prebiotika tvoří důležitou součást naší stravy a mají řadu pozitivních účinků na lidský organizmus. Jejich kombinací vznikají synbiotika. Cílem práce bylo v teoretické části vytvořit ucelený přehled dosavadních poznatků na daná témata a v praktické části zjistit úroveň informovanosti lidí s ohledem na jejich výskyt a účinky. V praktické části bylo využito dotazníkového šetření. Po vyhodnocení všech dotazníků bylo zjištěno, že nejvíce lidem je známá problematika probiotik, mnohem méně lidem prebiotik a velmi nízkému procentu respondentů téma synbiotik. Mléčné kysané výrobky konzumuje 88,3 % respondentů, nejčastěji 2-3 x týdně; zbytek, který je nekonzumuje, tak činí hlavně z důvodu nechuti anebo nějaké formy intolerance. Respondenti znají i jiné kvašené výrobky (zelí, zelenina), které ale konzumují mnohem méně často než kysané mléčné výrobky. Nejméně často konzumují doplňky stravy obsahující tyto látky. Vzhledem k nízké informovanosti lidí o prebioticích a synbioticích by bylo vhodné zlepšit informovanost veřejnosti, co by určitě přispělo k jejich vyšší konzumaci, hlavně ve formě jejich potravinových zdrojů. klíčová slova: probiotika, prebiotika, synbiotika, zakysané mléčné výrobky, doplňky stravy
Příjem vlákniny ve vyspělých zemích a možnosti jeho zvyšování v populaci
Ježková, Kristýna ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Křížová, Jarmila (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá příjmem vlákniny a možnostmi jeho zvyšování. Hlavním cílem práce je zhodnotit skutečný příjem vlákniny v populaci a zjistit, zda lidé vlastně vědí, co to vláknina je a kolik by jí měli denně přijmout. Teoretická část je zaměřena na vlákninu jako takovou. Je zde popsána její charakteristika, rozdělení, vlastnosti a zdroje. Také je zde prezentován vliv vlákniny na zdravotní stav člověka a důsledky při nedostatečném či naopak nadměrném příjmu vlákniny. Praktická část je zaměřena na reálný příjem vlákniny v populaci. Je provedena formou dotazníkového šetření, v rámci kterého zjišťuji jaké vědomosti dotazovaní o vláknině mají, ale především jak často přijímají potraviny obsahující vlákninu. Dotazníky jsem rozdávala z velké části zákazníkům jedné nejmenované lékárny a zdravé výživy v Praze a ostatním kolemjdoucím. Celkem se mi podařilo vysbírat 84 dotazníků. Ze zhodnocení výsledků vyplývá, že značná většina dotázaných má představu o tom, co je to vláknina a které potraviny ji obsahují nejvíce, ale už nevědí, jaký je doporučený denní příjem. Přesto polovina dotázaných si myslí, že přijímají vlákniny dostatek. Příjem vlákniny u mužů a žen nebyl až tak rozdílný. Největší odlišnost byla u konzumace ořechů a semínek. Ženy je konzumovaly mnohem častěji než muži. Další odlišností...
Vliv sociálního a finančního zázemí rodiny na vznik dětské obezity
Vokurková, Zuzana ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Obezita je celosvětově velice závažný zdravotní a sociálně ekonomický problém dnešní doby. Dětská obezita představuje vyšší riziko výskytu obezity a dalších přidružených zdravotních potíží v pozdějším, dospělém věku. Jak uvádí některé výzkumy, v České republice má každé čtvrté dítě nadváhu a každé sedmé dítě trpí obezitou. Příčinou obezity jsou nejen špatné stravovací návyky a nedostatečná pohybová aktivita, ale významný vliv mají také genetické, psychologické a socioekonomické faktory. Z toho důvodu je důležitým a jediným úspěšným krokem samotná prevence. Cílem bakalářské práce bylo nalezení souvislostí mezi sociálně - finančním zázemím rodiny a vznikem dětské obezity. Zjistit, zda stupeň dosaženého vzdělání a výše finančního příjmu rodiny ovlivňuje vznik dětské obezity. Práce se dále zaměřuje na zmapování stravovacích návyků obézních dětí v souvislosti se sociálně finančním zázemím. Materiály ke vzniku teoretické části práce byly získávány z odborné literatury, lékařských časopisů, článků a internetových zdrojů WHO, SZÚ, ÚZIS. V této části byla definována dětská obezita a socioekonomické vlivy. Výzkumná část práce probíhala formou kvantitativního dotazníkového šetření, které bylo anonymní a zcela dobrovolné. Vzor dotazníku byl předložen a poté schválen etickou komisí VFN. Šetření probíhalo v...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 29 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
3 Pejšová, Hana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.