Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 25 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Purifikace rekombinantních proteinů pomocí afinitní chromatografie
Zemek, Ondřej ; Mácha, Jaroslav (vedoucí práce) ; Hrdý, Ivan (oponent)
Izolace a purifikace rekombinantních proteinů je základním předpokladem pro studium jejich strukturních a funkčních vlastností. Mezi nejdůležitější metody, které jsou k tomuto účelu využívány patří afinitní chromatografie. V této práci jsou shrnuty v literatuře publikované vlastnosti a zkušenosti s využitím nejpoužívanějších afinitních tagů. Zde probrané tagy zahrnují:CBP, MBP, GST, polyhistidinové a polyargininové tagy, FLAG-tag, Strep-tag II a SpA a některé jejich modifikace. U jednotlivých tagů je probrán jejich původ a vlastnosti, vliv na formu a lokalizaci fúzního proteinu, způsob jeho vazby a eluce ze substrátu a možnosti jeho odstranění nebo využití v jiných metodách. Klíčová slova: afinitní chromatografie, rekombinantní protein, purifikace, afinitní tag
Vliv počtu návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení na parametry mléčné užitkovosti
Mácha, Josef
Cílem diplomové práce bylo objasnit vliv počtu návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení na parametry mléčné užitkovosti. Za tímto účelem bylo provedeno roční pozorování (listopadu 2017 do října 2018). Celkem bylo vyhodnoceno 729 dojnic (případů). Mezi parametry mléčné užitkovosti byly zahrnuty především denní nádoj (kg mléka), pořadí laktace (n), fáze laktace (dny). Dále byl zjišťován vliv teploty ve stáji (°C) na frekvenci návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení. Byl zjištěn vysoce průkazný vliv počtu úspěšných návštěv dojnic v dojícím robotu na fázi laktace, denní dojivost a obsah tuku a bílkovin v mléce (p < 0,01). Bylo zjištěno, že se zvyšující se četností návštěv dojnic v dojícím robotu během dne (z n = 1 na n = 5) se zvyšuje průměrná denní dojivost těchto dojnic (z 18,3 na 48,4 kg mléka) a zároveň klesá obsah tuku (ze 4,53 na 3,84 %) a bílkovin (z 3,59 na 3,40 %) v mléce. Dále bylo zjištěno, že vyšší frekvenci návštěv měly spíše dojnice s nižší fází laktace (ze 189 dní na 25,8 dní). Dále byl sledován jistý trend, kdy vyšší četnost návštěv byla zjištěna u starších dojnic a naopak nižší četnost návštěv u dojnic mladších (p > 0,05). Dále bylo zjištěno, že teplota vzduchu ve stáji v tomto případě neměla vliv jak na celkovou četnost návštěv v dojícím robotu, tak i na počet úspěšných či neúspěšných návštěv (p > 0,05).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 25 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
2 MÁCHA, Jiří
1 Mácha, Jakub
2 Mácha, Jiří
3 Mácha, Josef
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.