Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 555 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Specifika ošetřovatelské péče u pacienta se zavedeným PICC - informovanost sester
Vaňková, Kateřina ; Hromádková, Jaroslava (vedoucí práce) ; Tomová, Šárka (oponent)
Tato bakalářská práce pojednává o ošetřování PICC katétrů. V teoretické části práce podává ucelené informace o samotném PICC katétru a zároveň o specifikách péče o pacienty se zavedeným PICC. Práce se zaměřuje hlavně na ošetřování tohoto vstupu za aseptických podmínek tak, aby se zabránilo katétrové infekci. V daném případě je důležitý správný postup sestry. Zároveň je cílem práce, aby předkládané informace souhlasily s aktuálními doporučeními národních i mezinárodních společností zabývajících se tvorbou edukačních materiálů pro ošetřování dlouhodobých cévních vstupů. Cílem empirické části této bakalářské práce je pomocí kvantitativního výzkumu získat informace o úrovni znalostí sester na téma ošetřování PICC katétrů. Sběr dat probíhal ve vybrané nemocnici pomocí dotazníků vlastní konstrukce. Dotazník má 25 otázek, z čehož 14 otázek slouží k ověření znalostí daného tématu. Distribuováno bylo 150 dotazníků a zpět k analýze se vrátilo 109 dotazníků. V návaznosti na výsledky dotazníku je v závěru práce vytvořen jednoduchý manuál s piktogramy. Tento manuál by měl sestrám, které se ve své praxi nesetkávají s PICC katétry pravidelně, pomoci ve správné péči o PICC katétry. Manuál si klade za cíl snížit počet komplikací, které by mohly být způsobeny nedostatečnými znalostmi ošetřujícího personálu.
Analýza funkčních vlastností proteinových izolátů
Vojtasová, Tereza ; Diviš, Pavel (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Bílkoviny jsou důležitou součástí lidské potravy a jejich nedostatek může vést k mnoha zdravotním problémům. Proto se často přidávají do potravin za účelem jejich obohacení. Pro aplikace v potravinářství je žádoucí znát funkční vlastnosti používaných proteinů, protože mohou významně ovlivňovat výslednou kvalitu potravin. Bakalářská práce byla zaměřena na stanovení funkčních vlastností některých komerčně dostupných proteinových prášků: hráškového, hovězího, konopného, rýžového, vaječného, sójového, syrovátkového, a laboratorně připraveného proteinového prášku z pšeničných otrub, a jejich možné aplikace v potravinářství. V teoretické části byly popsány proteiny, jejich funkční vlastnosti, výroba, hodnocení kvality, dále pak rostlinné a živočišné proteiny a metody charakterizace proteinových izolátů a koncentrátů. V experimentální části byly provedeny jednotlivé stanovení funkčních vlastností a diskutovány jejich aplikace v potravinářství. Rozpustnost testovaných proteinových prášků byla variabilní, přičemž nejvyšší rozpustnost měly prášky živočišného původu. Nejnižší rozpustnost byla zjištěna při pH 3–5, kde se nacházel izoelektrický bod většiny bílkovin. Sójový proteinový izolát vykazoval nejlepší vaznost vody 10,65 gH2O/g, pěnotvornou kapacitu 109,6 % a emulzní vlastnosti. Po něm následoval hráškový protein s VV 5,32 gH2O/g. Pšeničný otrubový koncentrát měl nejlepší vaznost oleje 2,18 golej/g. Pěnotvorné vlastnosti byly velmi rozdílné, nicméně pozitivně korelovaly s vazností vody. Emulzní aktivita byla u většiny proteinových prášků velmi podobná, s výjimkou hovězího, konopného a rýžového prášku, které nevykazovaly žádné dobré funkční vlastnosti. Pouze hovězí hydrolyzovaný kolagen byl plně rozpustný. Emulzní vrstva se po tepelné úpravě mírně zvýšila u proteinů, které již tvořily celkem stabilní emulze, s výjimkou otrubového prášku. Konopný a otrubový proteinový prášek měly nejvýraznější barvu, přičemž vaječný a hovězí ji měly nejsvětlejší. Sójový a hráškový proteinový izolát vykazovaly pěnotvorné a emulzní vlastnosti podobné proteinům vaječného bílku, což naznačuje, že by mohly být použity jako částečná nebo úplná náhrada vaječných bílkovin v potravinách. Závěrem lze říci, že pro úspěšné přijetí proteiny obohaceného výrobku spotřebitelem je klíčové vybrat proteinové izoláty s vhodnými funkčními a senzorickými vlastnostmi pro konkrétní potravinářskou aplikaci.
Kurátor pro děti a mládež a typologie jeho klientů
HRBKOVÁ, Vanesa
Tato bakalářská práce se zabývá sociální prací kurátora pro děti a mládež. Cílem bakalářské práce je popsat sociální práci kurátora pro děti a mládež s jeho klienty, se zaměřením na rizikové chování dětí a mládeže a případné odlišnosti v práci s nimi. Kurátor pro děti a mládež je odborným pracovníkem v oblasti sociálně-právní ochrany dětí. Svým působením se snaží metodami sociální práce dělat opatření proti vzniku a šíření rizikového chování u dětí a mládeže. Zaměřuje se zejména na děti, jež vedou zahálčivý nebo nemravný život. Provádí opatření směřující k odstranění, zmírnění, zamezení, prohlubování a opakování poruch psychického, fyzického a sociálního vývoje dítěte. Pro výzkumnou část bakalářské práce byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, kdy výběrový vzorek byl vybrán účelovým výběrem z řad pracovníků OSPOD v Jihočeském kraji, kteří pracují na pozici kurátora pro děti a mládež. Potřebná data byla získávána metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru. Následně byla všechna potřebná data vyhodnocena pomocí otevřeného kódování a provedena kategorizace dat. Z výsledků vyplynulo, že práce kurátora pro děti a mládež je velmi individuální a vždy záleží na konkrétním dítěti či mladistvém a jeho motivaci své rizikové chování změnit. Také velmi záleží na rodině a vrstevnících daného dítěte. Kurátoři pro děti a mládež nejvíce při své sociální práci používají pohovory s dítětem i celou jeho rodinou a případové konference. Přestože nejsou nikde přesně stanoveny konkrétní scénáře, jak postupovat při práci s dítětem s konkrétním druhem rizikového chování, kurátoři každý případ berou jako důležitý a vždy se snaží najít postup, který na klienta nejlépe zapůsobí.
Funkční poruchy pohybového aparátu u žen s makromastií
ČIŽINSKÁ, Aneta
V bakalářské práci jsem se zabývala tím, jak ovlivňuje váha nadbytečné prsní hmoty pohybový aparát a jakým způsobem můžeme pomocí terapie tyto změny a funkční poruchy ovlivnit. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jaké nejčastější funkční poruchy postihují ženy s makromastií a následně stanovit krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán. Provedla jsem rešerši dostupné literatury k danému tématu a vypracovala edukační brožuru. V teoretické části práce se zabývám definicí a klinickými obtížemi spojenými s makromastií. Dále popisuji anatomii samotného prsu a funkční anatomii oblasti hrudníku, ramenního pletence a následně pojednávám o samotné postuře. Na závěr popisuji funkční i svalové poruchy. V praktické části pracuji se třemi ženami, které trpí vlivem makromastie funkčními poruchami a bolestmi. Začali jsme vstupním kineziologickým rozborem, který obsahoval anamnézu, základní vyšetření v podobě aspekce, palpace, měření rozsahů, zmapování těžiště, testování zkrácených svalů, svalových dysbalancí, posturální stability a dechového stereotypu. Následně jsem stanovila individuální krátkodobý rehabilitační plán, který probíhal po dobu dvou měsíců v podobě terapie a zadané cvičební jednotky. Na konci jsme provedly výstupní kineziologický rozbor a objektivní i subjektivní zhodnocení celého procesu. Poté byl stanoven dlouhodobý rehabilitační plán a předána edukační brožura (viz příloha 2). V rámci mé práce se ukázalo, že u žen s makromastií je dominantou posun těžiště vpřed a v důsledku toho dochází k napřímení bederní páteře a přetížení paravertebrálních svalů. Další problematikou bylo protrakční držení ramen, která jsou tažena hrudní fascií a svaly do vnitřní rotace. U všech probandek došlo během výzkumu ke zlepšení, které se však u každé jednotlivé projevilo v jiných oblastech.
Informovanost sester o příčinách synkopálních stavů
FOUSKOVÁ, Jitka
Úvod: Synkopa je příznak objevující se při poruše kardiovaskulárního nebo autonomního nervového systému. Projevuje se krátkodobou ztrátou vědomí, která je způsobena nedostatečným prokrvením mozku. Bývá provázena ztrátou rovnováhy. Po nabytí vědomí nedochází k poruše neurologických funkcí. Synkopa postihuje všechny věkové kategorie. Během života se s ní setká velká část populace. Pro sestry je důležité, aby se orientovaly v základních příčinách způsobující synkopy a mohly tak být lékařům rovnocenným partnerem v diagnostice, léčbě a péči o takové pacienty. Metodika: K dosažení stanovených cílů byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Výzkum probíhal ve 4 jihočeských nemocnicích s písemným povolením hlavních sester. Výsledky byly zjišťovány pomocí nestandardizovaného dotazníku zjišťující míru informovanosti sester o příčinách synkopálních stavů. Získaná data byla analyzována a statisticky zpracována pomocí programu Microsoft Excel 365. Výsledky: Výzkumný soubor byl tvořen 242 respondenty, které tvořily sestry pracující na interních, kardiologických, neurologických, chirurgických, traumatologických a ortopedických odděleních. Z výsledků je zřejmé, že sestry nemají dostatečné znalosti o příčinách synkopálních stavů. Lepší informovanost mají sestry pracující na odděleních interních oborů a urgentním příjmu (p = 0,007), sestry s vysokoškolským vzděláním (p = 0,004) a zkušené sestry s dlouholetou praxí (p = 0,032). Závěr: Diplomová práce poukazuje na důležitost sester při péči o pacienta se synkopou, ze které vyplývá i potřeba orientace sester, v této problematice. Zdůrazňuje nezastupitelnou roli sester v multidisciplinárním týmu.
Uliční názvosloví středočeského města Benešov
ŽAK, Ivan
Tato diplomová práce je zaměřena na názvy ulic a náměstí ve středočeském městě Benešov. Předmětem zkoumání je taktéž jejich vývoj a proměny v průběhu času, a to počínaje devatenáctým stoletím, konče současností. Toto časové rozmezí je rozděleno na kratší úseky, v nichž je pozornost věnována poměru a dělení urbanonym do kategorií orientačních a honorifikačních urbanonym. Cílem je poskytnout vhled do problematiky urbanonymického systému města, stejně tak jako podat přehled o změnách jednotlivých názvů.
Sestavování osobních počítačů ve virtuální realitě
EDER, Ondřej
Bakalářská práce se zabývá procesem sestavování počítačů a potenciálem využití virtuální reality (VR) pro účely výuky tohoto procesu. Hlavní náplní této práce je vytvoření aplikace pro VR, která by i málo technicky zdatným uživatelům umožnila se naučit počítač sestavit, a poté také krátké ekonomické srovnání využití této technologie v praxi pro účely školení zaměstnanců. Práce se na začátku věnuje oblasti počítačů a jednotlivých součástek, které se při sestavování používají, dále pak krátce popisuje samotnou oblast VR, její historii, dnešní stav a využití. Hlavní část práce představuje popis samotného vývoje aplikace v Unity Engine s použitím programovacího jazyka C#. Následně popisuje proces zveřejnění této aplikace na platformě SideQuest. Na závěr jsou v práci srovnány standardní a VR metody školení, jejich výhody a nevýhody, a je provedeno zjednodušené ekonomické srovnání ukazující, že používání VR ke školení zaměstnanců může být již dnes velmi zajímavou možností.
Informatické myšlení sociálně znevýhodněných žáků v datech ICILS
KLOKOČKA, Matěj
Tato práce se zaměřuje na analýzu dat z mezinárodního srovnávacího výzkumu ICILS. Klíčovými cíli mé práce bylo rozdělit žáky v tomto výzkumu na dvě skupiny podle jejich sociálního pozadí a následně zjistit, zda existují rozdíly v informatickém myšlení mezi těmito skupinami. Dále jsem se snažil zjistit, zda tyto rozdíly přetrvávají v rámci jednotlivých složek informatického myšlení. Výzkumu ICILS 2018 se zúčastnilo přibližně 46 000 žáků a 26 000 učitelů z 13 zemí. Identifikace žáků do skupin byla založena na proměnné socioekonomického pozadí, která byla vypočítána autory výzkumu ICILS z dotazníku, jenž byl jeho součástí. Výzkumný soubor byl rozdělen tak, aby skupina sociálně znevýhodněných reprezentovala 5 % žáků s nejnižším indexem socioekonomického pozadí. První skupina byla pro tuto práci pojmenována "Sociálně znevýhodnění žáci" a ve výzkumu jsou označování indexem "1". Druhá skupina je nazvána "ostatní žáci" a jsou označování indexem "0". V rámci analýzy jsou využity statistické metody odpovídající struktuře a rozsahu dat, přičemž byly aplikovány váhy pro adekvátní vyvážení vzorků. Pro statistické podložení rozdílů mezi skupinami byl použit Mann-Whitney U test. Pro dosažení uvedených cílů byly využity tyto analytické nástroje: MS Excel pro vizualizaci dat, IBM SPSS Statistics pro statistické testování a manipulaci s datovými soubory a IEA IDB Analyzer pro komplexní analýzu dat s ohledem na jejich původní váhy. Výsledky analýzy ukazují, že sociálně znevýhodnění žáci dosahovali nižších skóre v oblasti informatického myšlení než ostatní. Toto pozorování bylo statisticky podloženo. Během výzkumu byly identifikovány skupiny otázek, které odpovídaly dvěma složkám informatického myšlení podle ICILS. Následně byly prováděny srovnání skóre mezi sociálně znevýhodněnými a ostatními žáky v těchto skupinách otázek. Výsledky ukázaly, že v jednotlivých skupinách otázek skórovali sociálně znevýhodnění žáci v průměru hůře než ostatní, což bylo také statisticky podloženo. Toto zjištění zdůrazňuje potřebu specifických vzdělávacích intervencí a strategií zaměřených na podporu těchto žáků. Výsledky této práce nabízejí cenné informace pro další výzkum v oblasti digitální gramotnosti.
Ukazatele aktivity celiakie
Douda, Ladislav ; Tachecí, Ilja (vedoucí práce) ; Hucl, Tomáš (oponent) ; Falt, Přemysl (oponent)
Souhrn Celiakie je relativně časté onemocnění, které je v posledních dekádách spojeno s celosvětovým vzestupem prevalence, a které má potenciálně závažné medicínské, ekonomické, psychologické i sociální důsledky. Současně s tím je všeobecně známý také vysoký podíl nediagnostikovaných případů, který s sebou nese další významná zdravotní rizika do budoucna. Vzhledem k tomu je zavádění nových diagnostických, monitorovacích a terapeutických možností do klinické praxe důležitým předpokladem úspěšného boje s tímto potenciálně závažným onemocněním. Cílem práce bylo u pacientů sledovaných pro celiakii analyzovat plazmatické hladiny aminokyselin citrulinu a ornitinu - jakožto potenciálních ukazatelů tenkostřevního postižení, hodnot paměťových B lymfocytů marginální zóny - jakožto ukazatele tíže hyposplenismu a koncentrace gliadin 33-meru ve stolici - jakožto ukazatele adherence k bezlepkové dietě. Provedli jsme analýzu pacientů dispenzarizovaných v gastroenterologických poradnách 2. interní gastroenterologické klinicky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty UK v Hradci Králové. V rámci jednotlivých subanalýz jsme vyšetřili následující počet pacientů: pro plazmatický citrulin a ornitin 94 pacientů, pro hyposplenismus 100 pacientů, pro fekální gliadin 33-mer 109 pacientů. Uvedené kohorty pacientů s celiakií jsme...
Orgánové změny po perkutánní expozici sirnému yperitu
Šulová, Veronika ; Červený, Lukáš (vedoucí práce) ; Vokřál, Ivan (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Šulová Školitel: doc. PharmDr. Lukáš Červený, Ph.D. Externí školitel: pplk. doc. MUDr. Jaroslav Pejchal, Ph.D. et Ph.D. Název diplomové práce: Orgánové změny po perkutánní expozici sirnému yperitu Sirný yperit je bojová chemická látka spadající do skupiny zpuchýřujících otravných látek. Značná část teorie je zaměřená především na popis akutních toxických účinků a mechanismu působení a zabývá se také současnými možnostmi terapie otrav. Experimentální část je zaměřena na sledování vlivu perkutánní otravy sirným yperitem na tkáně jater, plic a ledvin u myších samic kmene C57BL/6J. Hlavním cílem této práce bylo zhodnocení markerů oxidačního stresu a vyhodnocení vzniklých histopatologických změn ve vybraných vnitřních orgánech v intervalu tří, pěti a sedmi dnů. Ke stanovení markerů oxidačního stresu byly použity metody FRAP (ferric reducing antioxidant power) a TBARS (thiobarbituric acid reactive substances). Histopatologické změny byly vyhodnoceny mikroskopicky za použití metody barvení hematoxylin-eozinem. U plic byla hodnocena i vzdušnost plicního parenchymu pomocí počítačové analýzy obrazu. Nejdříve došlo k experimentálnímu stanovení LD50 (109,2 mg/kg). Poté byly v odebraných orgánech...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 555 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.