Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 44 záznamů.  začátekpředchozí20 - 29dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Level of food security of syrian refugees in Tukey
Dobiášová, Kristýna
Bakalářská práce se zabývá navrhnutím změny politiky mezinárodních subjektů při zajišťování potravinové bezpečnosti. K dosažení cíle je použita analýza současné úrovně potravinové bezpečnosti syrských uprchlíků v Turecku od roku 2011, kdy začal ozbrojený konflikt v Sýrii. Práce je rozdělena na tři části. Teoretická část se zabývá migrací, právní definicí uprchlíka a demografickými procesy, analyzuje také metodu food consumption score na pozadí teorie nutričního přijmu. Druhá část se zabývá analýzou migračních vln na území Turecka, zahrnuje také demografickou situaci, míru potravinové bezpečnosti, roli působících organizací a finanční řízení. Závěrem jsou navrhnuta doporučení, jak je možné zajistit dostatečnou potravinovou bezpečnost a zlepšit situaci.
Food security problems in West Africa - case study Mali and Senegal
Strolený, Martin
Cílem této práce je analyzovat problémy potravinové bezpečnosti v západní Africe s hlubší analýzou Mali a Senegalu. Dále, tato práce poskytuje pohled na geografické pozice, rozvoj zemědělství a celkové situace hladu v daných lokalitách, neboť tyto jmenované aspekty mají jak přímé, tak nepřímé dopady na potravinovou bezpečnost. Za účelem měření potravinové bezpečnosti a zajištění maximální přesnosti měřených kritérií byly využity dva odlišné indexy (Světový Index Hladu a Světový Index Potravinové Bezpečnosti). Navíc, tato práce rovněž analyzuje hlavní geografické a demografické problémy a jejich korelace s potravinovou bezpečností. Následně jsou popsány vybrané regionální organizace a politiky na rozvoj daných oblastí. Na základě teoretického a analytického výzkumu této práce jsou nakonec poskytnuta doporučení na celkové zlepšení a rozvoj analyzovaných oblastí.
Comparison of food security in ASEAN countries using composite indicator
Tománková, Linda
Tématem diplomové práce je náhled na potravinovou bezpečnost v ASEANu. Cílem je porovnat devět zemí a vyhodnotit, která země dosáhla úspěchu při implementaci potravinové bezpečnosti. K dosažení výsledků bude provedena analýza pomocí kompozitního indikátoru. Účelem je vytvořit návrh, který by pomohl zlepši situaci těch regionů, které mají větší problém s potravinovou bezpečností.
Potravinová bezpečnost a základní plodiny
Čermáková, Lenka ; Milerová Prášková, Dagmar (vedoucí práce) ; Jančák, Vít (oponent)
V dnešní době, kdy velkým tempem roste populace především v méně rozvinutých zemích, je hlad a chudoba problémem obrovských rozměrů. Kvůli zmírňování a odstraňování hladu byl vytvořen koncept potravinové bezpečnosti, který popisuje ideální stav, jehož je třeba dosáhnout. Záměrem první části práce je přiblížení samotného konceptu a představení čtyř pilířů, protože díky jejich naplnění může koncept fungovat v praxi. S potravinovou bezpečností je úzce spojená produkce základních plodin, proto druhá část práce je zaměřená na plodiny, které hrají roli v naplňování konceptu potravinové bezpečnosti. Těmi plodinami jsou rýže, kukuřice, brambor a pšenice. K naplnění konceptu dojde tehdy, kdy jsou všechny čtyři pilíře splněny zároveň. V cestě stojí mnoho překážek, od ekonomických po klimatické. Je potřeba se změnám přizpůsobit, ať už změnou v zemědělství (více mechanizace a elektrifikace) nebo zlepšením podmínek samotných zemědělců. Zlepšení infrastruktury umožní rozšířit základnu spotřebitelů a tím zvýšení příjmů. Výsledkem je, že se všechno odvíjí od samotných plodin. Na začátku je důležitý výběr osiva, dále pěstovat plodinu, která dokáže zajistit příjem a nebude její pěstování na úkor živobytí zemědělců. Zamezení znehodnocení potravin při špatném skladování nebo výrobě, dokáže zachránit velké množství...
Land grabbing (uchvácení půdy) v rozvojových zemích
Hučík, Jakub ; Novotný, Josef (vedoucí práce) ; Vrtiška, Tomáš Josef (oponent)
Cílem této práce je podat souhrn současných poznatků a informací o land grabbingu, tedy o rozsáhlých záborech půdy pro zemědělské účely, a to zejména v rozvojových zemích. Tyto investice jsou vynakládány z řady různých důvodů, především z důvodu ekonomického profitu, přičemž mají nejrůznější dopady. Nejvýznamnější a nejvidirelnější dopady tyto investice mají na chudé obyvatelstvo, ale i na ekonomický vývoj země či na životní prostředí. Zároveň jsem se v této práci kromě příčin a důsledků půdních záborů zaměřil také na celkový rozsah těchto záborů, jak nám předkládají nejrůznější statistiky. V poslední kapitole této práce jsem popsal půdní zábory na příkladu jedné konkrétní země, a to Mozambiku. Zejména se jednalo o možný rozsah těchto záborů půdy a konkrétní důsledky, především pro obyvatele této země.
Problém podvýživy a potraviny z vodních zdrojů
Polzová, Tereza ; Kuna, Zbyněk (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou podvýživy v zasažených regionech světa, mořským rybolovem a akvakulturou. V úvodní části je definován potravinový problém světa a potenciální přínos mořských zdrojů pro zajištění přísunu důležitých bílkovin pro lidský organismus. Je popsána populační exploze, která ovlivnila budoucí vývoj a aktuální situaci nedostatku potravin v zasažených regionech světa. Druhá část diplomové práce se věnuje rybolovu a akvakultuře. Je zde vyzdvižen přínos světového rybolovu a akvakultury nejen z již zmiňovaného hlediska výživových hodnot pro člověka, ale i z hlediska tvorby pracovních míst. Dále je v této části nastíněna důležitost pevně stanovených mezinárodních právních opatření a regulací. V návaznosti na předchozí téma jsou uvedeny problémy trvalé udržitelnosti rybolovu a degradace světových mořských ekosystémů vzhledem k nevhodným rybářským praktikám. Závěr diplomové práce poskytuje shrnutí zjištěných informací včetně možných způsobů řešení těchto závažných globálních problémů.
Food availability in developing countries - new challenge for local producers or new export space for the EU exporters?
Vlach, Jiří ; Kabát, Ladislav (vedoucí práce) ; Klára, Klára (oponent)
Potravinová bezpečnost je ovlivňována mnoha faktory, které se podle FAO dělí do čtyř kategorií. Jednou z těchto kategorií je potravinová dostupnost, jež úzce souvisí s domácí produkcí jídla, stejně tak ale i s mezinárodním obchodem a s volným pohybem komodit na mezinárodním trhu. Země jižní Afriky se v roce 1992 sjednotily do Jihoafrického rozvojového společenství (SADC) a jejich obchodní politiky prošly značnou změnou, jež se projevila výrazným otevřením jejich ekonomik mezinárodnímu obchodu. Cílem této práce bylo zhodnotit, jak se tato situace promítla do situace s potravinovou dostupností a potravinovou bezpečností v zemích SADC. Výzkum byl založen na analýze sekundárních dat organizací zabývajících se potravinovou bezpečností a mezinárodním obchodem (FAOSTAT, WTO, Světová Banka) pomocí běžných analytických metod. Výsledky ukázaly, že objem importovaného jídla vzhledem k domácí produkci jídla se stále zvyšuje a v roce 2011 dosahoval 51%. Stejně tak se zvyšuje i objem domácí produkce a exportu jídla ze zemí SADC. Podařilo se prokázat určitou závislost importu jídla ze zahraničí na indexu zásoby potravin na obyvatele, stejně tak i závislost domácí produkce jídla na indexu zásoby potravin na obyvatele. Také se použitím teorie o komparativní výhodě (RSCA) ukázalo, že země SADC ztratily komparativní výhodu v obchodu s jídlem. Naopak se nepodařilo prokázat vztah souboru vybraných indikátorů potravinové bezpečnosti s politickou stabilitou v regionu.
Potravinový problém Somálského poloostrova
Viazanková, Zuzana ; Kuna, Zbyněk (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Tato práce se zaměřuje na potravinový problém Somálského poloostrova. Potravinový problém je jedním z největších a nejstarších problémů lidstva. S tímto problémem úzce souvisí problém hladu a chudoby. Nedostatečný přístup k potravinám, surovinám a vodě se projevuje vyšším napětím a násilím, které pak vyústí v různé konflikty. Práce poskytuje teoretická východiska tohoto problému. V následující části popisuje příčiny potravinového problému, jako růst populace, nedostatek vzdělání, degradace půdy, klimatické změny, přírodní katastrofy apod. Praktická část práce je zaměřená na analýzu statistických dat, týkajících se demografie, ekonomiky, chudoby, zahraniční pomoci, zahraničního obchodu a zemědělství Somálského poloostrova. V poslední části práce jsou načrtnuta možná východiska z nežádoucí situace, v které se Somálsky poloostrov nachází, mezi ně patří zvýšení vzdělanosti obyvatelstva, stabilizace počtu obyvatel, rozvoj zemědělství, změna vlastnických vztahů půdy, ekonomický růst, integrační uskupení a potravinové programy.
Změna úrovně potravinové bezpečnosti uprchlíků - případová studie Libanon
Cahyna, Václav
Bakalářská práce se zabývá analýzou situace potravinové bezpečnosti uprchlíků žijících v Libanonu. Práce je rozčleněna na teoretickou, analytickou a návrhovou část. V teoretické části práce je definována teorie uprchlíka, potravinová bezpečnost, demografie a migrace. Druhá část práce obsahuje analýzu problematiky uprchlictví v Libanonu, demografického složení obyvatelstva, včetně uprchlíků, roli mezinárodních a nevládních organizací a úroveň potravinové bezpečnosti. V návrhové části jsou popsány možná řešení jak zajistit adekvátní situaci potravinové bezpečnosti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 44 záznamů.   začátekpředchozí20 - 29dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.