Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hunger games: Discourses of the G7 New Alliance for Food Security and Nutrition in Africa
Milerová Prášková, Dagmar ; Novotný, Josef (vedoucí práce) ; Daněk, Petr (oponent) ; Profant, Tomáš (oponent)
Nová aliance pro potravinovou bezpečnost vznikla v roce 2012 jako klíčová iniciativa zemí skupiny G7 s cílem bojovat proti hladu v Africe. Jejím proklamovaným cílem bylo posílení spolupráce mezi vybranými africkými státy a soukromým sektorem díky prosazování pro- tržních reforem a investic do afrického zemědělství. Nicméně tato iniciativa kolem roku 2015 zmizela z veřejného prostoru, a to celých sedm let před naplánovaným koncem. Nová aliance tak může být považována a analyzována jako příklad neúspěšné politiky, která nedosáhla svých deklarovaných cílů. V této práci proto zkoumám diskurzy Nové aliance v oficiálních dokumentech vybraných zemí G7 se zaměřením na to, jak byla tato iniciativa konstruována a zarámována v širším kontextu přístupů těchto zemí ke globální potravinové bezpečnosti a hladu. To je doplněno analýzou diskurzu rozhovorů se zástupci neziskových organizací a občanské společnosti zapojených do kampaně proti Nové alianci. Výběr analyzovaných zemích (USA, Francie a Velká Británie) reflektuje jejich specifické postoje k Nové alianci. Tato analýza byla doplněna analýzou diskurzu zástupců západní a africké občanské společnosti, kteří se zúčastnili nějakého projektu spojeného s Novou aliancí nebo kampaně proti Nové alianci. Mým předpokladem je, že analýza pozic jednotlivých států ve...
Potravinový deficit v rozvojových zemích: faktory vzniku, regionální diferenciace, možná řešení
Ližanová, Iveta ; Jančák, Vít (vedoucí práce) ; Milerová Prášková, Dagmar (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou potravinového deficitu v rozvojových zemích. V první řadě se věnuje definování základních pojmů vysvětlující potravinový deficit. Poté se zabývá rozsahem jednotlivých ukazatelů potravinového deficitu, a to v různých měřítkových úrovních. Za pomocí grafů a kartogramů vytvořených na základě dostupných dat je zobrazena regionální diferenciace podvýživy. Na základě rešerše odborné literatury je popsán rozsah potravinového deficitu, dále které skupiny osob na základě věku a pohlaví jsou zasaženy nejvíce a z jakého důvodu. U vybraných faktorů způsobující podvýživu v rozvojových zemích je na díky statistické analýze, konkrétně korelační analýze a vypočtení Pearsonova a Spearmanova korelačního koeficientu, ověřena jejich závislost. Na závěr jsou uvedeny možnosti řešení potravinového deficitu dle literární rešerše. Klíčová slova: Hlad, malnutrice, podvýživa, potravinová nejistota, rozvojové země
Cirkulární ekonomika v českém prostředí - zkušenosti firem a pohled odborníků
Leová, Leona ; Rynda, Ivan (vedoucí práce) ; Milerová Prášková, Dagmar (oponent)
Diplomová práce se zabývá konceptem cirkulární ekonomiky (dále CE) a jeho aplikací v několika českých a jedné nadnárodní firmě. Na těchto konkrétních příkladech podniků práce ukazuje, jakým způsobem cirkularity dosahují, s jakými všemi náležitostmi se tato skutečnost pojí, jaká podpora konceptu je v Česku nabízena a v neposlední řadě jakým překážkám a problémům firmy čelí. Společně s touto praktickou zkušeností jsou dále zkoumány názory na koncept CE ze strany teoretických odborníků, kteří se problematikou zabývají ve své profesi. Cílem práce tak bylo tématiku využívání druhotných surovin a dalších principů oběhového hospodářství zmapovat jak v praktické, tak teoretické sféře vědění, a kde to bylo možné, tyto dva pohledy porovnat. Dále se práce zaměřuje na prospešnost reálného využití principů CE v českých podmínkách z environmentálního hlediska. Ve své teoretické části nejprve obecně řeší tématiku odpadů zejména z perspektivy globálního problému. Předkládá vývoj, aktuální situaci i prognózu velikosti generace odpadů včetně jejích dopadů. Dále je již představen koncept CE, jeho různá pojetí a definice společně s hlavními principy. Následně řeší reálné osvojení konceptu Evropskou unií, jakým způsobem jeho principy implementovala do své legislativy a jaké to zatím nese výsledky. Pro naplnění záměru...
Potravinová bezpečnost a základní plodiny
Čermáková, Lenka ; Milerová Prášková, Dagmar (vedoucí práce) ; Jančák, Vít (oponent)
V dnešní době, kdy velkým tempem roste populace především v méně rozvinutých zemích, je hlad a chudoba problémem obrovských rozměrů. Kvůli zmírňování a odstraňování hladu byl vytvořen koncept potravinové bezpečnosti, který popisuje ideální stav, jehož je třeba dosáhnout. Záměrem první části práce je přiblížení samotného konceptu a představení čtyř pilířů, protože díky jejich naplnění může koncept fungovat v praxi. S potravinovou bezpečností je úzce spojená produkce základních plodin, proto druhá část práce je zaměřená na plodiny, které hrají roli v naplňování konceptu potravinové bezpečnosti. Těmito plodinami jsou rýže, kukuřice, brambory a pšenice. K naplnění konceptu dojde tehdy, pokud jsou všechny čtyři pilíře splněny zároveň. V cestě stojí mnoho překážek, od ekonomických po klimatické. Je potřeba se změnám přizpůsobit, ať už změnou v zemědělství (více mechanizace a elektrifikace) nebo zlepšením podmínek samotných zemědělců. Zlepšení infrastruktury umožní rozšířit základnu spotřebitelů a tím zvýšení příjmů. Výsledkem je, že se všechno odvíjí od samotných plodin. Na začátku je důležitý výběr kvalitního osiva. Je potřeba si vybrat plodinu, která dokáže zajistit dostatečný příjem energie a její pěstování nebude finančně náročné na úkor živobytí zemědělců. Zamezení znehodnocení potravin při špatném...
Potravinová bezpečnost a základní plodiny
Čermáková, Lenka ; Milerová Prášková, Dagmar (vedoucí práce) ; Jančák, Vít (oponent)
V dnešní době, kdy velkým tempem roste populace především v méně rozvinutých zemích, je hlad a chudoba problémem obrovských rozměrů. Kvůli zmírňování a odstraňování hladu byl vytvořen koncept potravinové bezpečnosti, který popisuje ideální stav, jehož je třeba dosáhnout. Záměrem první části práce je přiblížení samotného konceptu a představení čtyř pilířů, protože díky jejich naplnění může koncept fungovat v praxi. S potravinovou bezpečností je úzce spojená produkce základních plodin, proto druhá část práce je zaměřená na plodiny, které hrají roli v naplňování konceptu potravinové bezpečnosti. Těmi plodinami jsou rýže, kukuřice, brambor a pšenice. K naplnění konceptu dojde tehdy, kdy jsou všechny čtyři pilíře splněny zároveň. V cestě stojí mnoho překážek, od ekonomických po klimatické. Je potřeba se změnám přizpůsobit, ať už změnou v zemědělství (více mechanizace a elektrifikace) nebo zlepšením podmínek samotných zemědělců. Zlepšení infrastruktury umožní rozšířit základnu spotřebitelů a tím zvýšení příjmů. Výsledkem je, že se všechno odvíjí od samotných plodin. Na začátku je důležitý výběr osiva, dále pěstovat plodinu, která dokáže zajistit příjem a nebude její pěstování na úkor živobytí zemědělců. Zamezení znehodnocení potravin při špatném skladování nebo výrobě, dokáže zachránit velké množství...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.