Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 37 záznamů.  předchozí8 - 17dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium vlivu přídavku liposomů na dlouhodobou stabilitu a vlastnosti pleťového krému
Müllerová, Kristýna ; Pekař, Miloslav (oponent) ; Enev, Vojtěch (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout složení a následně připravit nativní pleťový krém a pleťové krémy obohacené o liposomální částice s enkapsulovaným vitamínem E. Po přípravě pleťových krémů byla studována jejich stabilita a reologické vlastnosti v daných časových intervalech během skladování po dobu 12 týdnů. Stabilita připravených vzorků byla stanovena pomocí analytické odstředivky LUMiSizer s technologií STEP-Technology. Z reologických vlastností byly sledovány změny míry regenerace struktury přípravků, dále pak změny nulové a nekonečné viskozity, které lze prezentovat jako změny viskozity během skladování produktu a změny viskozity během aplikaci a roztírání na pokožce. Všechny stabilitní a reologické testy byly prováděny pro teplotu 25 °C, která odpovídala i teplotě skladování, a pro teplotu 37 °C, která přibližně odpovídá teplotě lidského těla. Dle výsledků nejvyšší stabilitu vykazoval vzorek bez přídavku liposomů a nejlepší roztíratelnost vykazoval pleťový krém s přídavkem 10 hm.% liposomů při stáří 1 týden od přípravy. Dále byla provedena charakterizace liposomálních částic. Na závěr práce byla provedena senzorická analýza, kde hodnotitelé porovnávali čerstvý nativní pleťový krém, nativní pleťový krém při stáří 12 týdnů, čerstvý pleťový krém s nejvyšším obsahem liposomů a pleťový krém s nejvyšším obsahem liposomálních částic při stáří 12 týdnů.
Sledování nutričního profilu jedlých tuků a olejů po kulinářských úpravách
Chadimová, Markéta ; Vítová, Eva (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato diplomová práce studuje změny nutričního složení (zejména změny tuků) u vybraných tuků a olejů po různých kulinářských úpravách a při jejich skladování za nevhodných podmínek. Tuky a oleje se řadí mezi tzv. triacylglyceroly, tedy jsou složeny z glycerolu a tří mastných kyselin. Právě mastné kyseliny navázané na glycerol určují vlastnosti tuku a jeho stabilitu. K analýze bylo využito osm druhů tuků a olejů (slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej, kokosový olej, lněný olej, máslo, ghí a sádlo). Vzorek lněného oleje byl po dobu 3 měsíců uchováván v nepříznivých podmínkách pro jeho skladování, tedy na světle a v teple. Ostatní tuky a oleje byly využity na smažení, pečení, dušení, grilování a fritování masa a cibule. Cílem této práce bylo porovnat změny složení mastných kyselin a jejich vliv na oxidační stabilitu, změny tukových čísel a porovnat množství vitamínu E obsaženého v jednotlivých olejích před a po úpravách. Z výsledků analýzy bylo zjištěno, že u vzorků tuků nedošlo po kulinářských úpravách ani po nevhodném skladování k výrazným změnám tukových čísel, mastných kyselin ani vitamínu E. Z toho usuzuji, že tuky a oleje byly vystaveny vysokým teplotám a nevhodným podmínkám krátkou dobu. Největší rozdíl ve složení mastných kyselin byl naměřen u slunečnicového oleje, kdy bylo po úpravě naměřeno vyšší množství trans mastných kyselin a celkově bylo naměřeno nižší zastoupení PUFA než před úpravou. Jelikož má slunečnicový olej vysoký obsah polynenasycených MK a nízký bod zakouření, byl tento výsledek předpokládán. Nejvyšší koncentrace vitamínu E byla zjištěna v řepkovém oleji.
Hypertension and Nutrition: Fat-soluble Vitamins A, D and E
Weber, Jakub ; Vlček, Jiří (vedoucí práce) ; Hronek, Miloslav (oponent)
Hypertension and nutrition: Fat-soluble vitamins A, D and E Weber J1 , Vlcek J1 , Suarez-Varella MM2 1 Department of Social and Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Charles University in Prague, Czech Republic 2 Department of Preventive Medicine and Public Health, Faculty of Pharmacy, University of Valencia, Spain Arteriální hypertenze je nemoc, postihující lidstvo celosvětově, a proto je považována nejen za problém zdravotnický, ale také socioekonomický. Studie se proto snaží identifikovat spojení mezi potravou a prevalencí hypertenze. Cílem studie bylo určit, zda-li příjem lipo-solubilních vitamin A, D a E ovlivňuje výskyt arteriální hypertenze. Výzkum byl založen na výsledcích projektu Hortega a proveden na náhodném vzorku 1 514 jedinců ve věku 21 až 89 let, z nichž 50.3 % byly ženy a 49.7% muži. Vzorek byl rozdělen na dvě skupiny. S normálním tlakem, starší 40-ti let (n = 429; 28.3 %) a hypertonici starší 40 let.(n = 246;16.2 %). Biochemické a antropometrické vyšetření byly provedeny za užití standardních postupů.Příjmy živin byly odhadnuty za použití validovaných dotazníků, dosažené vzdělání, socioekonomický status, bydliště, zdravotní návyky, konzumace alkoholu, kouření a existence komorbitit byla vzata v úvahu. Získaná data byla porovnána pomocí ANOVA a Chi- squre, analýza...
Toward new analogues of vitamin E: new potential inhibitors of 5-lipoxygenase
Šamánková, Martina ; Tůmová, Lenka (vedoucí práce) ; Doležal, Martin (oponent)
Biologický potenciál vitamínu E, hlavně podskupiny tokotrienolů (T3), byl podložen mnoha studiemi již dříve, jedná se zejména o jeho aktivní působení v oblasti kardiovaskulárních onemocnění a chronického zánětu. In silico screening prokázal, že tato skupina může být považována za potenciální inhibitory 5-lipoxygenázy - klíčového enzymu v biosyntéze vazoaktivních leukotrienů. Tento screening byl následně potvrzen i in vitro testy. Obvyklé přírodní zdroje T3 však poskytují složité směsi sloučenin, které vyžadují poměrně náročné způsoby purifikace. Proto cílem této práce je navrhnout a optimalizovat účinnou semisyntézu vedoucí k farmakologicky relevantním derivátům T3 založenou na výchozí sloučenině δ-tokotrienolu. Tento izomer je majoritním T3 izolovaným ze semen Bixa orellana - obnovitelného a snadno dostupného rostlinného zdroje. Při této optimalizaci byla využita primárně HPLC analýza. Dalším cílem práce je ověření a vyzkoušení nejúčinnějších reakčních podmínek pro reakce dalších T3 analogů a semisyntéza dalších potenciálních inhibitorů 5-LOX založených na strukturní podobnosti s T3. Během této práce byla zcela optimalizována semisyntéza s využitím δ-tokotrienolu jako výchozí sloučeniny, a zároveň byly syntetizovány 3 nové deriváty T3, které byly zcela charakterizovány. Po několika pokusech s...
Solubilizace ve vodě nerozpustných vitamínů do vezikulárních systémů na bázi iontových amfifilních párů
Kolomá, Nikola ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Mravec, Filip (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá charakterizací a přípravou kataniontových vezikulárních systémů a jejich následnou interakcí s ve vodě nerozpustnými vitamíny. Kataniontové vezikulární systémy byly připraveny z dvou různě nabitých povrchově aktivních látek CTAB a SDS za vzniku iontového amfifilního páru. Stabilita vezikul byla zajištěna přidáním cholesterolu spolu s kladně nabitou povrchově aktivní látkou DODAC. Pro následnou solubilizaci do těchto vezikul byl vybrán vitamín A a vitamín E. Další část práce byla zaměřena na stanovení efektivity inkorporace těchto vitamínů do vezikulárních systémů HTMA-DS. Charakterizace těchto systémů byla provedena pomocí měření na UV-VIS spektrometru, DLS a pomocí HPLC s UV-VIS detektorem. Během měření na UV-VIS a HPLC byla stanovena účinnost solubilizace vitamínu A a vitamínu E do vezikul. V obou případech byla stanovena vyšší účinnost u vezikul s inkorporovaným vitamínem A. Vyšší účinnost u obou vitamínů byla stanovena pomocí metody HPLC. Důvodem je pravděpodobně vyšší citlivost metody, práce s tmavým sklem a příprava jednotlivých vzorků do vialek, které byly následně vloženy do přístroje pro jednotlivé dávkování pomocí injektoru. Práce slouží především ke zhodnocení výsledků z hlediska použitelnosti daného vezikulárního systému za účelem uplatnění ve farmaceutických aplikacích jako nosiče nepolárních vitamínů.
Optimalizace extrakce bioaktivních látek z bylin do různých druhů méně známých olejových základů
Chytil, Dalibor ; Zemanová, Jana (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá optimalizací postupů pro extrakci bioaktivních látek lipofilního charakteru z plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae Rhamnoides) do rozdílných druhů olejových základů s využitím jednoduché macerace. Teoretická část pojednává o charakterizaci této byliny, o jejím botanickém zařazení, tradičním použití, chemickém složení a léčivých účincích. Zvýšená pozornost je dále věnována charakterizaci jednotlivých druhů použitých rostlinných olejů. Konkrétně čajovníkový, čajovníkový organic, marakujový, kukui a kiwi olej. Experimentální část je zaměřena na aplikaci teoretických poznatků. U jednotlivých olejových základů byl stanoven profil celkových a volných mastných kyselin pomocí GC/FID a také základní tuková čísla. Při optimalizaci extrakce byl kladen důraz nejen na vliv použitého extrakčního činidla, ale také na dobu extrakce (1, 3, 5, 7, 10, 14, 21 a 66 dní). Maceráty byly průběžně podrobeny stanovení vybraných parametrů (celkové množství karotenoidů, celkové množství fytosterolů, lutein, neoxanthin, astaxanthin, stigmasterol, -sitosterol a vitamin E) s využitím UV-VIS spektroskopie a HPLC/PDA. Stejně tak bylo v průběhu macerace sledováno peroxidové číslo pro posouzení míry oxidační degradace macerátů. Výtěžnost celkových sledovaných parametrů v individuálních olejích se od sebe významně nelišila. Naopak u výtěžnosti jednotlivých vybraných sledovaných parametrů byly pozorovány významné změny. Zároveň statická macerace za námi stanovených podmínek nebyla příliš vhodná pro extrakci vitaminu E, stigmasterolu a celkových fytosterolů.
Vliv selenu, zinku, vitamínu C a E na potlačení tepelného stresu u kanců
Půlpánová, Barbora
Abstrakt Cílem práce byl vliv komplexu dvou prvků (zinku, selenu) a dvou vitamínu (vit C, vit E) na organismus prasat při tepelné zátěži. Do pokusu bylo zařazeno 12 kanců plemene Duroc. Kanci byli přibližně stejného věku a váhy, ustájeni individuálně. Byli rozděleni do 2 skupin. Kontrolní skupina (n = 6) byla krmena pouze základní krmnou směsí, která obsahovala 0,02 mg Se; 21,5 mg Zn; 9,9 mg vitamínu E a 16,0 mg vitamínu C. Pokusné skupině (n = 6) bylo do diety přidáno navíc 0,5 mg selenomethioninu, 70 mg alfa - tokoferolu, 70 mg oxidu zinečnatého a 350 mg kyseliny askorbové. Pokus probíhal od června do září na inseminační stanici ve Velkém Meziříčí. Kontrolní skupina vykazovala lehké zvýšení objemu ejakulátu (o 19 %), což je v letních měsících běžné. Zároveň koncentrace spermií byla nestabilní, v průběhu srpna došlo k nárůstu o 15 %, ale během září klesla pod úroveň počáteční hodnoty o 3,5 %. Motilita se v průběhu pokusu pohybovala okolo 69 %. Statisticky průkazný byl však nárůst (o 15 %) morfologicky abnormálních spermií v ejakulátu (P < 0,05). Pokusná skupina měla od začátku vyšší množství ejakulátu. Křivka objemu však byla téměř shodná s pokusnou skupinou. Koncentrace spermií se u pokusné skupiny po přidání antioxidantů zvýšila o 23 %. V průběhu pokusu pak koncentrace jen lehce klesala. Motilita u pokusné skupiny byla v průměru 70 % a v průběhu pokusu se hodnota výrazně neměnila. I u kontrolní skupiny došlo ke statisticky průkaznému nárůstu morfologicky abnormálních spermií (o 12,3 %), (P < 0,05). Z výsledků lze usuzovat, že zvýšené množství vybraných antioxidantů nemělo prokazatelný vliv na zlepšení kvality ejakulátu, ale lze usuzovat, že toto množství zajistilo stabilitu parametrů semene.
Influence of environment and genotype on accumulation of selected antioxidants in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) =: Vliv prostředí a genotypu na akumulaci vybraných antioxidantů u merlíku chilského – quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) /
Granda Cruz, Leiter
Homogenita plodin používaných pro lidskou výživu je důvodem, proč potraviny často nesplňují požadavky na nutričně vyváženou stravu, což způsobuje zdravotní problémy. Z tohoto důvodu by měly být prováděny další studie s cílem objasnit nutriční aspekty málo známých či využívaných plodin nebo jejich odrůd s cílem podpořit jejich spotřebu. Např. merlík čilský – quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) obsahuje látky, jejichž funkční vlastnosti zlepšují nutriční kvalitu lidské stravy. Za tímto účelem byly v této práci stanoveny obsahy vybraných látek - vitamínů a antioxidantů - v semenech několika odrůd quinoy a porovnány s obsahem těchto látek v zrnu vybraných odrůd ječmene a pšenice. Cílové látky - vitamín E, vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin) a vitamín B6 (pyridoxin) byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí. Aktivita antioxidačního enzymu superoxiddismutázy (SOD) byla stanovena pomocí komerčního setu na principu inhibice reakce tvorby barevného komplexu a dále byla provedena charakteristika zrn pomocí zobrazovacích technik. Obsah cílových látek byl hodnocen v semenech šesti genotypů quinoy, pěstovaných na dvou různých lokalitách v České republice (Žabčice a Olomouc). Zároveň byla hodnocena adaptační schopnost těchto odrůd na pěstitelské podmínky. U genotypů quinoy byla zjištěna rozmanitost výskytu obsahu sledovaných látek v závislosti na podmínkách prostředí. Maloparcelní experimenty s odrůdou “Titicaca” v České republice umožnily vyspecifikovat některá pěstitelská doporučení pro quinou, která jsou v této práci popsána. Výsledky jednoznačně ukázaly potenciál quinoy pro celkové zlepšení kvality stravy a dále potvrdily vliv různých genotypů a pěstebních podmínek na obsah zdraví prospěšných látek v quinoy a předpoklady adaptace některých jejích odrůd na mírné klimatické podmínky.
Toward new analogues of vitamin E: new potential inhibitors of 5-lipoxygenase
Štůsková, Martina ; Tůmová, Lenka (vedoucí práce) ; Doležal, Martin (oponent)
Biologický potenciál vitamínu E, hlavně podskupiny tokotrienolů (T3), byl podložen mnoha studiemi již dříve, jedná se zejména o jeho aktivní působení v oblasti kardiovaskulárních onemocnění a chronického zánětu. In silico screening prokázal, že tato skupina může být považována za potenciální inhibitory 5-lipoxygenázy - klíčového enzymu v biosyntéze vazoaktivních leukotrienů. Tento screening byl následně potvrzen i in vitro testy. Obvyklé přírodní zdroje T3 však poskytují složité směsi sloučenin, které vyžadují poměrně náročné způsoby purifikace. Proto cílem této práce je navrhnout a optimalizovat účinnou semisyntézu vedoucí k farmakologicky relevantním derivátům T3 založenou na výchozí sloučenině δ-tokotrienolu. Tento izomer je majoritním T3 izolovaným ze semen Bixa orellana - obnovitelného a snadno dostupného rostlinného zdroje. Při této optimalizaci byla využita primárně HPLC analýza. Dalším cílem práce je ověření a vyzkoušení nejúčinnějších reakčních podmínek pro reakce dalších T3 analogů a semisyntéza dalších potenciálních inhibitorů 5-LOX založených na strukturní podobnosti s T3. Během této práce byla zcela optimalizována semisyntéza s využitím δ-tokotrienolu jako výchozí sloučeniny, a zároveň byly syntetizovány 3 nové deriváty T3, které byly zcela charakterizovány. Po několika pokusech s...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 37 záznamů.   předchozí8 - 17dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.