Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 87 záznamů.  začátekpředchozí61 - 70dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Odstraňování vybraných kovů z vody
Pěkný, Mojmír ; Vybíralová, Pavla (oponent) ; Biela, Renata (vedoucí práce)
V diplomové práci jsem se zabýval problematikou odstraňování vybraných kovů z vody. Těžké kovy mají za následek zhoršení kvality zdrojů vody a vyvolávají potřebu složitých technologií úpravy vody. Jedná se zejména o rtuť, arzen, antimon, kadmium, olovo, chrom a nikl. Předkládaná práce je zaměřena na využití adsorpce na vhodných adsorpčních materiálech ke snížení koncentrace niklu v pitné vodě. Zároveň se zde zkoumá účinnost těchto materiálů při odstraňování železa a manganu z vody. V první části práce jsem podal ucelený obraz o těchto kovech. Je zde shrnut jejich výskyt, formy výskytu, vlastnosti a význam. Druhá část je zaměřena na laboratorní sledování účinnosti odstraňování železa, manganu a niklu z vody. Součástí je rovněž popis použitých sorpčních materiálů.
Stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech
Hauerlandová, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech balených v plechových konzervách. Je v ní popsána výroba ovocných kompotů a kovových obalových materiálů, legislativa týkající se studované problematiky, možnosti kontaminace potraviny složkami obalu, koroze obalů, migrace kovů z obalů a techniky používané pro analýzu kovů v potravinářství. V experimentální části byly pomocí techniky ICP-MS stanoveny koncentrace kovů v 14 různých ovocných kompotech z obchodní sítě ČR. Koncentrace kovů byla zjišťována pouze ve šťávě z kompotů, protože ta je v přímém kontaktu s povrchem obalu, a kovy přecházejí nejprve do ní. Naměřené hodnoty byly porovnány s maximálními přípustnými hodnotami kovů v ovocných kompotech, které určuje evropská legislativa. U cínu byly v některých případech zjištěny zvýšené koncentrace, u ostatních kovů hodnoty nepřekračovaly povolená množství. Koncentrace kovů v kompotech se lišila v závislosti na druhu kompotu, což mohlo být způsobeno jiným chemickým složením náplně v závislosti na původu potraviny a způsobem pěstování vybraného ovoce, či různou povrchovou úpravou plechovky.
Stanovení alergenních a potenciálně alergenních kovů v kosmetických přípravcích
Krakovková, Lenka ; Zemanová, Jana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo vytvořit přehled o výskytu alergenních a potenciálně alergenních kovů v očních stínech. Diplomová práce podává přehled o legislativě kosmetických přípravků a popisuje typy alergických reakcí na alergenní a potenciálně alergenní kovy v očních stínech. Dále jsou uvedeny metody přípravy vzorků k analýze a přehled metod, kterými mohou být vybrané kovy analyzovány. Experimentální část diplomové práce se zabývá analýzou vybraných alergenních a potenciálně alergenních kovů, v očních stínech. V rámci experimentální části diplomové práce byla optimalizována metoda přípravy vzorku očních stínů k analýze a metoda analýzy vzorku očních stínů technikou ICP-MS. Sledovanými analyty byly vybrané kovy. Celkem bylo analyzováno 6 vzorků očních stínů od různých výrobců. Naměřené výsledky byly statisticky zpracovány, konfrontovány s platnou legislativou a zhodnoceny z hlediska vzniku možných alergických reakcí.
Stanovení anorganických látek přítomných v kalech z čistíren odpadních vod
Rachůnková, Hana ; Sommer, Lumír (oponent) ; Doležalová Weissmannová, Helena (vedoucí práce)
V kalech odebraných z čistírny odpadních vod Modřice bude provedeno v souladu s platnou legislativou stanovení anorganických látek přítomných v čistírnách odpadních vod (rizikové prvky). Na základě získaných výsledků bude provedeno zařazení kalů do tříd a navržen způsob jejich využití.
Využití mechů a lišejníku pro hodnocení přítomnosti kovů v ekosystému
Pavlovičová, Adriána ; Vávrová, Milada (oponent) ; Komendová, Renata (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce se zabývá využitím mechů a lišejníků jako rostlinných bioindikátorů k hodnocení znečištění životního prostředí kovy. Definuje zdroje kovů v životním prostředí, popisuje morfologii jednotlivých druhů mechů a lišejníků. V poslední části se zmiňuje o metodách aktivního biomonitoringu, při kterých se využívají mechy i lišejníky, a navrhuje konkrétní druhy mechů a lišejníků, které by se daly použít k hodnocení znečištění životního prostředí platinovými kovy.
Problematika interakcí testovaných látek v ekotoxikologii.
Pavlíčková, Ivana ; Pavlovský, Jiří (oponent) ; Doležalová Weissmannová, Helena (vedoucí práce)
Bakalářská práce shrnuje současné poznatky problematiky interakcí testovaných látek a stanovení ekotoxicity. Práce se zabývá zhodnocením ekotoxicity látek a binárních směsí, toxických kovů nebo biologicky aktivních látek. Součástí práce je stručné shrnutí používaných testů ekotoxicity.
Přehled technologií pro rapid prototyping pro výrobu kovových pototypů
Žaba, Tomáš ; Nevrlý, Josef (oponent) ; Paloušek, David (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je podat přehled metod rapid prototyping, které umožňují zpracovávat kovové materiály. Vysvětluje principy starších i nejmodernějších metod, které jsou: selective laser sintering, direct metal laser sintering, laser engineered net shaping, direct metal deposition a elektron beam melting. V práci se nachází ukázky reálných aplikací na součástech. Ke konci jednotlivých metod jsou uvedena nejnovější zařízení dostupná na současném trhu a jejich technické specifikace. Celá práce je doplněna obrázkovou dokumentací. V závěrečné pasáži je analýza získaných poznatků a nastíněn možný budoucí vývoj.
Využití hmotnostního spektrometru a separačních technik k stanovení různých forem kovů v potravinách
Křížová, Soňa ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Práce pojednává o možnostech spojení ICP-MS (hmotnostního spektrometru s indukčně vázaným plazmatem) s různými separačními technikami při stanovení různých forem kovů v potravinách. Poskytuje základní informace o instrumentálních analytických technikách a o metodě ICP-MS. Dále uvádí kovy, které jsou v potravinách zastoupeny nejčastěji a způsoby kontaminace potravin těmito kovy. Zabývá se speciační analýzou kovů a různými formami kovů v biologických materiálech.
Speciační a frakcionační analýza kovů v zemědělských půdách
Lepař, Petr ; Mládková, Zuzana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce pojednává o postupech a analytických technikách spojených se speciační analýzou a frakcionací kovů v zemědělských půdách. V první části jsou definovány základní pojmy týkající se speciace, frakcionace, půd a prvků v ní obsažených. V následujících kapitolách jsou popsány postupy shrnující odběr vzorků a jeho úpravu včetně popisu některých používaných extrakčních metod za účelem frakcionace a speciační analýzy. Poslední kapitola je věnována výčtu některých separačních technik a instrumentálních metod používaných pro účely speciace a frakcionace.
Výskyt potenciálně alergenních složek s obsahem kovů v kosmetických přípravcích
Krakovková, Lenka ; Janoušková, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce je shrnutí potenciálně alergenních kovů obsažených v kosmetických přípravcích, vytvoření přehledu příslušných surovin, používaných k výrobě kosmetických přípravků, a popsání typu alergických reakcí vyvolaných potenciálně alergenními kovy. Veškeré zde uvedené kovy jsou rozděleny do dvou skupin, z nichž jedna obsahuje prokázané alergeny a druhá potenciální alergeny, které mohou mít vliv na vznik alergické reakce. U každého kovu je uvedena možná alergická reakce s ním spojená, popřípadě jeho výskyt v surovinách obsažených pro výrobu kosmetických přípravků, které jsou v této práci také diskutovány. V průběhu textu jsou uvedeny metody pro stanovení obsahu kovů v kosmetických přípravcích. V závěru jsou shrnuty důvody důležitosti sledování potenciálních alergenů z řad kovů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 87 záznamů.   začátekpředchozí61 - 70dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.