Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 79 záznamů.  začátekpředchozí50 - 59dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Postupy a mechanizačné prostriedky pre hnojenie viníc organickými hnojivami
Káčer, Pavol
Bakalářská práce popisuje postupy pro hnojení viníc organickými hnojivy a charakterizuje vhodné mechanické prostředky pro zajištění těchto způsobu. Zabývá se mechanizmem přijímání živin v kořenové zóně vinice, faktory, které ovlivňují příjem živin i transportem živin v rostlině, popisuje organické hnojivá a zaměřuje se na rozmetadla popřípadě jiné prostředky využívané pro hnojení viníc. Součásti práce sú aj modelové výpočty hektarových nákladů pro hnojení vinice o výměře 5 ha a 10 ha rozmetadly s nosnosti 3 t, 4 t, 5 t při dávce 40 t/ha a 60 t/ha.
Mělnická vinařská podoblast-východní část
Chábera, Jan
Hlavním cílem mé práce bylo popsat vinařské oblasti ČR zejména východní část vinařské podoblasti. V práci jsem charakterizoval klimatické, geografické a půdní podmínky daných oblastí včetně legislativní stránky, dále jsem popsal současný stav vinařství v této podoblasti a to ve vinařství Ždánice na Kolínsku a v čáslavské a kutnohorské oblasti. Krátce jsem v práci zmínil i o historii vinařství v ČR. Mým úkolem bylo zjistit informace o fungujících vinařstvích dané oblasti, popsat viniční tratě, ale zmínit i informace o obcích, které mají vinařskou historii, ale nedošlo zde k obnovení vinařství.
Druhové složení vegetace ve vybrané vinici a její význam pro ekosystém
Vespalcová, Tereza
Cílem této práce bylo vyhodnotit druhové složení vegetace na vybraných vinicích. Pozorování bylo prováděno na dvou vinicích v jedné lokalitě, celkem na třinácti plochách. Vegetace byla vyhodnocena pomocí fytocenologických snímků. Hodnocení probíhalo ve třech letech (2014, 2015, 2016), vždy na jaře, v létě a na podzim. Sledování bylo statisticky zpracováno analýzami DCA a CCA. Na obou vinicích bylo nalezeno celkem 58 rostlinných druhů. Nejvyšší pokryvnosti dosáhly Lolium perenne L., Taraxacum sect. ruderalia Kirschner, H. Ollgaard et Štěpánek a Plantago lanceolata L. Na vinici 1 se nejčastěji vyskytovaly tyto druhy: Plantago lanceolata L., Digitaria sanguinalis (L.) SCOP, Taraxacum sect. ruderalia Kirschner, H. Ollgaard et Štěpánek. Na vinici 2 se nejvíce vyskytovaly tyto druhy plevelů: Lolium perenne L., Taraxacum sect. ruderalia Kirschner, H. Ollgaard et Štěpánek, Plantago lanceolata L.
Predikce vývoje českého trhu s vínem
Řeháčková, Zlata ; Sato, Alexej (vedoucí práce) ; Filipovszki, Pavel (oponent)
Bakalářská práce má za úkol analyzovat český a světový trh vína. Na začátku práce se z důvodu uvedení do problematiky věnuji základní charakteristice vína. Dále se zabývám rozdělením České republiky do vinařských oblastí, charakteristikou světového trhu vína s důrazem na spotřebu, produkci a popis nevýznamnějších aktérů na tomto trhu. Ve stěžejních kapitolách analyzuji vývoj exportu a importu na území České republiky a podíly jednotlivých obchodních partnerů na vývozu a dovozu. Dále jsem provedla SWOT analýzu českého trhu a na základě získaných poznatků stanovila predikci budoucího vývoje. Působení spolků stanovila predikci vývoje exportu a importu. V závěrečné kapitole jsem doporučila několik možností, jak pozitivně ovlivnit vývoj exportu.
Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma
Košňar, František ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Utíkalová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem práce byl návrh novostavby vinařského domu firmy Lahofer nedaleko obce Dobšice u Znojma. Na dané téma byla v předmětu AG32 zpracována studie, kterou práce rozvíjí a rozšiřuje o Dokumentaci pro stavební povolení a Dokumentaci pro provádění stavby. Stavba se nachází na mírně svažitém pozemku orientovaným na jih. Zadání stavebního programu počítá ve výrobní části s roční produkcí 500 000 lahví vína. Základní myšlenkou bylo vytvoření udržitelného kompaktního monobloku, který je materiálově i výškově dělen na části a tyto rozdíly jsou čitelné na fasádě. Výrobní část byla řešena s ohledem na provozní jednoduchost. Základním konstrukčním materiálem je dřevo. Cílem vytvořit takovou funkční dispozici, aby návštěvník mohl nahlédnout do samotné výroby, k barrique sudům, a dále aby byla stavba vizuálně spojena s vinicemi, aby byl z restaurace výhled na přilehlé vinice a přesto se návštěvník stále nacházel v srdci stavby. Došlo tak k vytvoření prosklené vstupní haly, která toto vše propojuje a vytváří základní prostor vinařství. Je to prostor, který poskytuje informaci o částech stavby daleko intenzivněji než budova jako celek. Byl kladen velký důraz na atmosféru a pocit, který si bude návštěvník pamatovat.
Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma
Musilová, Michaela ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Kalousek, Miloš (vedoucí práce)
Tématem bakalářské práce je návrh vinařského domu pro Vinařství Lahofer – Dobšice u Znojma. V rámci ateliérové práce předmětu AG33 byla již vypracována studie na dané téma, která je tímto projektem rozšířena o Dokumentaci pro stavební povolení a Dokumentaci pro provádění stavby. Dle zadání projektu byla řešena jak výrobní, tak veřejná část objektu – hlavní vstupní prostory s prezentací vinařství, také restaurace a ubytovací prostory pro návštěvníky. Části veřejná a výrobní jsou pak nepřímo propojeny prostory s administrativní funkcí. Navržená stavba se nachází v místě stávajících vinic. Objekt je tvořen dvěma hlavními křídly, které půdorysně kopírují základní kompoziční osy. Objekt je v severní části částečně zasazen do terénu, což může být výhodou při vytváření vhodného prostředí pro výrobu, zrání a skladování vína. Dvě hlavní části stavby - veřejná a výrobní - jsou architektonicky odlišeny především mírou prosvětlení a částečně použitými povrchovými materiály. Nejtransparentnější je tedy jižní fasáda, kde se nachází hlavní vstup pro návštěvníky. Střecha mění svoji výšku v závislosti na terénu, což podpoří dynamiku objektu.
Bordeaux - kraj vína
Šulová, Michaela ; Kalfiřtová, Eva (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Tématem bakalářské práce je vinařská oblast Bordeaux. Cílem této bakalářské práce je zjistit, proč je Bordeaux tolik úspěšné ve výrobě jakostních vín, jak se vyrábějí jednotlivé druhy vína a jaké oblasti AOC jsou ve vinařském kraji Bordeaux. Předpoklady pro úspěšné dosažení cílů práce jsou rešerše v odborné literatuře a také praktické návštěvy vinařství na stáži. První část práce se zaměřuje na historii vinařského kraje, jeho geografické vymezení, půdní typy a výhodné klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Druhá část práce se zabývá vínem z hlediska výroby, jsou zde představeny odrůdy vína, směsi a samotná výroba vína. Další část práce se zaměřuje na známkování vína, jeho řazení, označování jakosti bordeauxských vín a na etiketu. Poslední část práce popisuje rozdělení vinařských oblastí do jednotlivých AOC a do podoblastí. Nakonec je rozebrána degustace vína Bordeaux. Přínosem této práce je ověření významu tradice vína ve Francii a zjištění rozdílnosti této tradice ve francouzské a české společnosti.
Stavba v krajině - Winery
Miková, Karolína ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Areál vinařství spojený s farmou, která se zabývá zejména chovem ovcí, navržený do malebné krajiny Jižní Moravy, s impozantním výhledem na Pavlovské vrchy. V rámci území je řešeno i ubytování a několik drobných staveb jakožto zajímavostí pro návštěvníky. Návrh se inpiruje zásadami permakultury, ekologického zemědělství a primárně vzniká prostor pro spokojeného hospodáře.
Stavba v krajině - Winery
Balaščáková, Petra ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Vinárstvo ako zhmotnenie procesu spracovania hrozna, výroby a konzumácie vína je zasadené do krajiny v obci Strachotín, uprostred vinárskej oblasti. Rozsiahla nádrž vodné dielo Nové Mlýny a Pálavske vrchy na horizonte tvoria súčasť konceptu návrhu, ktorý sa zaoberá hlavne citlivým začlenením stavby do krajiny a napojením územia na vinárske cesty, ktoré prechádzajú popri riešenom pozemku. Dôležitou úlohou vinárstva je aj výstižne obsiahnuť zmysel vinárstva ako proces spájania ľudí prostredníctvom vína, spájania človeka s prírodou. Navrhnutá stavba v krajine svojou architektonickou interpretáciou odpovedá na stanovené ciele.
Stanovení obsahu rtuti v materiálech v jednotlivých fázích výroby vína, geochemie rtuti ve vinici
Buchtová, Jana ; Mihaljevič, Martin (vedoucí práce) ; Száková, Jiřina (oponent)
Práce je zaměřena na mobilitu rtuti ve vinici a na sledování obsahu rtuti v materiálech z jednotlivých fází výroby vína. Analyzovány byly vzorky půdy, biomasy, réví (jednoleté dřevo), listů, neporušených bobulí hroznů, hroznů vylisovaných, kaly moštu a vína a čtyři vzorky z výroby bílého vína. Vzorky pocházejí z oblastí Malých Žernosek a Rudoltic nad Bílinou, popř. kapalné vzorky z Chrámců u Mostu, v severních Čechách. Cílem bylo stanovit a vyhodnotit změny obsahů rtuti v prostředí vinice a v průběhu výroby vína. S tím souviselo najít vhodnou analytickou metodu pro stanovení rtuti ve víně a jeho fázích. Pro stanovení rtuti v pevných vzorcích byl využit jednoúčelový analyzátor AMA 254, pracující na principu sledování absorpce UV záření studenými parami rtuti. Kapalné vzorky byly nejprve připravovány na analýzu pomocí přístroje PSA Millenium Systém, pracujícímu na principu fluorescence studených par rtuti. Tento analytický přístup však nebyl použitelný. Proto byla rtuť z kapalných vzorků nejprve zachycena na pozlacený amalgamátor, a následně stanoven obsah rtuti analyzátorem AMA 254. Výsledky obsahů rtuti u půdy a biomasy prokázaly přednostní zachycení rtuti na organickou hmotu. Rostlina révy vinné potvrdila zachycení rtuti především na listech a slupkách bobulí. Obsah rtuti na celých bobulích z Rudoltic u...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 79 záznamů.   začátekpředchozí50 - 59dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.