Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3,787 záznamů.  začátekpředchozí3778 - 3787  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.24 vteřin. 

Vliv energetické hodnoty a složení potravy na hladiny vybraných hormonů u osob s poruchami příjmu potravy
Doubková, Hana ; Nedvídková, Jara (vedoucí práce) ; Smitka, Kvido (oponent)
Peptidický hormon ghrelin je produkován zejména v žaludku a zvyšuje chuť k jídlu. Obestatin je peptid vznikající z preproghrelinu a původně byl považován za hormon, který potlačuje stimulační účinky ghrelinu na příjem potravy. V mé práci jsem se snažila zkoumat vliv postprandiálního stavu na hladiny hormonů ghrelinu a obestatinu u pacientek s mentální bulimií a u zdravých žen. Po nočním lačnění byly změřeny plasmatické hladiny ghrelinu a obestatinu před a po konzumaci rozpuštěné vlákniny a rozpuštěné vlákniny s glukosou. Pozorovala jsem větší pokles plasmatických hladin ghrelinu i obestatinu po konzumaci rozpuštěné vlákniny s glukosou. Na základě výsledků usuzuji, že postprandiální plasmatické hladiny ghrelinu a obestatinu jsou ovlivněny množstvím kalorií v potravě a stravovacími návyky.

Ošetřovatelská péče o klienty s potravinovou alergií
PECHÁNKOVÁ, Ivana
Bakalářská práce je zaměřena na ošetřovatelskou péči o klienty s potravinovou alergií.Hlavním cílem této práce je seznámit se s úlohou sestry v péči o klienta s potravinovou alergií, dále zjistit, jak se klienti s potravinovou alergií stravují a zda se vyskytují nějaké problémy ve stravování. Cílem je také zjistit, zda a jak klienti dodržují dietní opatření, které souvisí s jejich alergií. Šetření je prováděno za pomoci strukturovaného rozhovoru s klienty, kteří se léčí s alergií na potraviny a se sestrami, které pracují v alergologické ambulanci.

Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na úpravě stravovacích návyků u věkové kategorie mužů 50+
FÁBEROVÁ, Martina
Bakalářská práce sleduje změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na úpravě stravovacích zvyklostí dospělé populace u mužů nad 50 let. Tato bakalářská práce se zabývá sledováním vývoje tělesné hmotnosti, procentního podílu tuku a hodnot BMI v průběhu jednoho kalendářního roku u skupiny mužů nad 50 let. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se zabývám v prvních kapitolách celkovou kondicí člověka, obezitou a přístupem ke změně životního stylu. Další kapitoly tvoří strava a pitný režim, množství a rozložení jídla během dne a pohybová aktivita. V praktické části činilo výzkumný soubor sedm mužů nad padesát let. Pro zjištění tělesné hmotnosti a procenta tuků byla použita lékařská váha Omron. Získané hodnoty jsou zaznamenány v podobě tabulek a grafů. Z výsledků vyplývá, že tělesná hmotnost se během roku, kdy probíhal redukční program, snížila. Praktická část se zaměřuje na organizaci šetření, na použité metody měření zkoumaných jedinců- dospělých mužů ve věku 50+ a porovnává úbytek tělesné hmotnosti v závislosti na úpravě stravovacího režimu a zvýšení pohybové aktivity.

Problematika "SLOW FOOD" v České republice
DVOŘÁKOVÁ, Dagmar
Tématem bakalářské práce je hnutí SLOW FOOD. Teoretická část práce se zabývá historií, organizací a současností hnutí. Dává nahlédnout do činnosti neziskové organizace, zaměřené na problematiku zachování krajových potravinových specialit, propagaci národní kuchyně, kvalitního a pomalého stravování, podporu drobných výrobců a zemědělců, ochranu životního prostředí. Praktická část práce seznamuje s informovaností veřejnosti o existenci SLOW FOOD a vlivy na spotřebitele při výběru potravin.

Process of adoption of western food elements in the begining of Japanese modernization
Koža, Michal ; Švarcová, Zdeňka (oponent) ; Sýkora, Jan (vedoucí práce)
Cieľom tejto práce je priblížiť proces prijímania prvkov západnej stravy do japonského stravovacieho systému. Z hľadiska štruktúry sa v prvej časti zaoberá stručnou históriu stravovania v Japonsku, ďalej sa zameriava na predstavenie prijímania jednotlivých potravín a neskôr približuje úlohu jednotlivých spoločenských vrstiev, ktoré sa snažili rozšíriť a upevniť tieto potraviny a spôsoby ich používania do bežného života obyvateľstva.

Segmentace trhu krmení pro psy
Gruntová, Petra ; Koudelka, Jan (vedoucí práce) ; Vávra, Oldřich (oponent)
Práce se zabývá segmentací trhu krmení pro psy v České republice. Trh je specifikován pomocí firem zde působících, rozdělených do pěti cenových skupin. Pro lepší proniknutí do problematiky jsou v práci zmíněny i obecné zásady stravování psů a uvedeny výzkumy kvality realizované v minulosti. Segmenty jsou odkryty na základě jednoho segmentačního kritéria, další možné pohledy jsou stručně nastíněny. Marketingová strategie je navrhnuta pro tři vybrané cílové skupiny spotřebitelů.

Etymologie některých českých lidových názvů jídel
Valčáková, Pavla
Článek upozorňuje na dial. názvy některých dnes už neznámých lidových jídel (brány, hnízdidla). Motivace některých názvů (coudrle vlasatá, čečerák, baloun, rumpelák, cirátek) svědčí o představivosti a důvtipu našich předků. Většina z uvedených názvů chybí na stránkách českých etymologických slovníků.

Stravovací návyky a přístup ke zdravé výživě obyvatel jihlavského regionu
Chmelařová, Martina ; Pavlíčková, Jaroslava (vedoucí práce) ; Knížková, Gabriela (oponent) ; Zadák, Zdeněk (oponent)
Autor: Martina Chmelařová Instituce: Ústav sociálního lékařství LF UK v Hradci Králové, Oddělení ošetřovatelství Název práce: Stravovací návyky a přístup ke zdravé výživě obyvatel jihlavského regionu Vedoucí práce: Nutriční terapeut Jaroslava Pavlíčková Počet stran: 143 Počet příloh: 6 Rok obhajoby: 2007 Klíčová slova: funkce výživy, výživová hodnota stravy, zdravá (správná) výživa, stará pyramida výživy, nová pyramida výživy, stravovací návyky, civilizační onemocnění, primární prevence Bakalářská práce se zabývá výživou - faktorem, kterým můžeme ovlivnit náš zdravotní stav. Zaměřuje se na stravovací návyky a přístup lidí ke zdravé výživě. Teoretická část práce objasňuje pojem "zdravá výživa" v minulosti a v současnosti. Cílem studie je upozornit na rizika extrémů ve stravování, a naopak zdůraznit výživová doporučení pro zdravé stravovací návyky dle programu Světové zdravotnické organizace. Výzkumná část práce zjišťuje stravovací návyky, přístup ke zdravé výživě a znalosti zdravé výživy dospělé populace jihlavského regionu. Při průzkumu stravovacích návyků je kladen důraz na vyváženost a složení jídelníčku dle pyramidy zdravé výživy.

Podnikatelský plán: instantní přírodní superjídlo
Mazal, Jakub ; Lukeš, Martin (vedoucí práce) ; Procházka, David Anthony (oponent)
Cílem této práce je vytvoření byznys plánu pro instantní přírodní náhradu jídla fungující na českém trhu, analýza tržního potenciálu a proveditelnosti tohoto podnikatelského záměru a vytvoření finančních projekcí. V první části diplomové práce je zmapována teorie podnikání s důrazem na současné trendy, mezi které patří canvas business model, lean canvas a lean startup. Toto je následováno popsáním struktury podnikatelského plánu, jež slouží jako základ pro praktickou část. Poslední téma teoretické části shrnuje současné trendy v potravinovém průmyslu se zvláštní pozorností věnovanou trhu s funkčním jídlem, doplňky stravy a práškovou náhradou stravy spolu s očekávanými vývoji do budoucnosti. Praktická část je tvořena podnikatelským plánem pro startup prodávající přírodní práškovou náhradu jídla na českém trhu. Cílem této části je ověření podnikatelského záměru provedením tržního výzkumu, zhodnocením tržního potenciálu, vytvořením firemní strategie a zanalyzováním její proveditelnosti na základě finančního modelu pro případné využití vnějšími stakeholdery.

Nezdravé formy stravování ve školských zařízeních (mimo školní kuchyně) u dětí s disabilitou zrakovou, sluchovou, mentální, tělesnou ve věku 8 -15 let v jihočeském kraji.
SVOBODOVÁ, Jana
Úkolem je sledování nezdravých forem stravování (mimo školní kuchyně) u dětí s disabilitou zrakovou, sluchovou, mentální a tělesnou ve věku 8-15 let v Jihočeském kraji. Cílem je zjištění možnosti stravování dětí, využívání bufetů, automatů a zjištění kvality tohoto jídla.