| |
|
Transformation of Japan Self-Defence Forces (jietai) on the threshold of 21st century
Koža, Michal ; Sýkora, Jan (vedoucí práce) ; Labus, David (oponent)
Práca sa zaoberá analýzou procesu vzniku a postupnej transformácie japonských sebaobranných síl džieitai až po obdobie na prelome 21. storočia. Na základe niekoľkých vybraných teórií medzinárodných vzťahov a historického pozadia približuje vývoj týchto jednotiek, ich rozmach a problematiku existencie, oprávnenosti, geopolitickej podpory a ústavnosti. Vo finálnej časti sa venuje otázke názora verejnosti na postupné zmeny, ktorými tieto jednotky prešli. Výsledok tejto práce je ucelený pohľad na 60 rokov existencie týchto jednotiek so zameraním na ich postupný vývoj v čase.
|
| |
|
Výzva implementace TPS v České republice: studie v mezikulturním managementu
Koža, Michal ; Brunet-Thornton, Richard (vedoucí práce) ; Bureš, Vladimír (oponent)
Magisterská práce analyzuje možnost implementace Toyota Production System (TPS) v rámci poboček japonských firem v České republice. Zkoumá soulad mezi kulturními hodnotami českého a japonského managementu a hodnotami obsaženými v TPS. Za účelem vypracování studie bylo kontaktováno 79 firem, ze kterých bylo získáno 108 odpovědí od českých a japonských manažerů. Data z dotazníků ukazují, že čeští a japonští manažery mají velmi podobné hodnoty týkající se práce a ani spokojenost s prací, ani množství konfliktů nesouvisí s TPS tréninkem. Závěr práce identifikuje a představuje další oblasti pro hlubší výzkum.
|
|
Business plan for a Japanese restaurant
Koža, Michal ; Vávrová, Hana (vedoucí práce) ; Nowak, Ondřej (oponent)
Cílem této práce je vytvořit podnikatelský plán japonské restaurace v centru Prahy. Teoretická část se zabývá popisem podnikatelské aktivity jako takové a přibližuje strukturu a obsah podnikatelského plánu. Praktická část pak představuje konkrétní podnikatelský plán, analýzu makro a mikrookolí podniku, konkurence, marketingové strategie a popis podniku. Značná část práce je také věnována mapování trendů ve společnosti v oblasti gastronomie. Závěrečná část popisuje finanční plán podniku pro první tři roky jeho existence a analyzuje plánované účetní výkazy.
|