|
Význam malého a středního podnikání pro regionální rozvoj
Novotná, Petra ; Khendriche Trhlínová, Zuzana (vedoucí práce) ; Jetmar, Marek (oponent)
Práce je zaměřena na malé a střední podnikání v České republice a roli veřejné správy v jeho podpoře. V práci jsou vymezeny definice pojmů podnikatel, malé a střední podnikání, podnikatelské prostředí, související legislativa a zdroje financování. Poznatky z obecných definic jsou aplikovány na konkrétní mikroregion -- Podralsko. Podpora malých a středních podniků ze strany veřejné správy může být nepřímá a přímá, financována ze zdrojů státního rozpočtu, z rozpočtů samospráv i z evropských zdrojů. Role veřejné správy a dalších institucí v podpoře malého a středního podnikání je nezanedbatelná, využití možností podpory podnikatelů z evropských i národních zdrojů zvyšuje životní úroveň i v mikroregionu Podralsko.
|
|
Vznik a vývoj malé firmy podnikající v oblasti stavebnictví
Prušinovská, Alena ; Filipová, Alena (vedoucí práce) ; Zeman, Jiří (oponent)
Cílem diplomové práce je vymezit a analyzovat faktory mající vliv na vznik a vývoj malé firmy a následně tuto problematiku ilustrovat na příkladu firmy podnikající ve stavebnictví. Diplomová práce je rozdělena do pěti částí. V první části jsou vymezeny základní pojmy související s podnikáním. Druhá část je věnována legislativní úpravě podnikání, nejdůležitějším zákonům a jednotlivým právním formám. Ve třetí části se věnuji samotnému zahájení podnikání. Popisuji postup zahájení podnikatelské činnosti, předpoklady úspěchu začínající firmy a uvádím nejdůležitější zákonné požadavky. Čtvrtá část pojednává o sektoru malých a středních firem. V páté části jsou pak popsány zahájení a vývoj podnikatelské činnosti na příkladu konkrétní společnosti.
|
| |
|
Podnikatelský plán na založení firmy (podnikající v oblasti pohostinství)
Pařízková, Dana ; Filipová, Alena (vedoucí práce) ; Zeman, Jiří (oponent)
Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl vypracování podnikatelského plánu na založení firmy podnikající v oblasti pohostinství (firmy Eifell s.r.o. provozující kavárnu Eifell Café), reflektující relevantní faktory, které mají na jeho vypracování, tedy na založení a fungování firmy Eifell s.r.o., vliv. Teoretická část obsahuje definici pojmů, obecnou charakteristikou podnikatelské činnosti, služeb v oblasti pohostinství, jakožto dílčí a specifické oblasti služeb, definici a základní náležitosti podnikatelského plánu. V druhé, praktické, části práce se nachází případová studie podnikatelského plánu, která je konkrétním naplněním jednotlivých složek podnikatelského plánu na založení kavárny Eifell Café.
|
|
The sale of the enterprise and of it's part
Dávidová, Lucia ; Martiník, Karel (vedoucí práce)
Ústřední témou této práce je prodej podniku a jeho časti z pohledu daní, práva a především z pohledu účetnictví. Hlavním smyslem je vysvětlit věcní podstatu podniku jako objektu obchodněprávního vztahu, rozebrat transakci prodeje ve finančním účetnictví, jednak v účetnictví, a jednak v daňové evidenci z pohledu každé zúčastněné strany. S využitím poznatků o finančním účetnictví jsme uvedenou problematiku rozebrali na komplexním příkladu. Z výsledku této práce plyne, že prodej podnik jako majetková akvizice je složitou problematikou, při které je nevyhnutné dodržet konkrétní platné pravidla, zákony, vyhlášky a ustanovení, nejen české, ale i mezinárodní legislativy, aby mohlo dojít k úspěšnému naplnění toho druhu obchodu.
|
|
Franchising jako metoda vstupu na zahraniční trh
Horyelyshev, Arkadiy ; Turnerová, Lenka (vedoucí práce) ; Khelerová, Vladimíra (oponent)
Práce je věnována franchisingu jako nejvhodnější formě vstupu na zahraniční trh. Cíl práce spočívá v analýze možnosti praktického uplatnění franchisingu na Ukrajině. Na začátku práce se zaobírá teoretickým aspektem vstupu na zahraniční trh. Poměrně podrobně jsou v práci prozkoumány různé důvody vstupu na zahraniční trh. Poté jsou definovány nejčastější formy vstupu: fúze, licence, přímý vývoz atd. Ve zbytku teoretické části je uveden důkladný rozbor pojmů a skutečností přímo souvisejících s franchisingem. Druhá část práce má praktický charakter a je věnována aplikaci franchisingu v podmínkách Ukrajiny.
|
|
Příčiny neúspěchu podnikání malého nebo středního podniku
Nováková, Zuzana ; Křížek, Miroslav (vedoucí práce) ; Kešner, Martin (oponent)
Práce pojednává o možných příčinách neúspěchu v podnikání, se zaměřením na malé a střední podniky. Využívá dostupných průzkumů na toto téma, především ČSÚ a Hospodářské komory. Také využívá zkušeností autorky z tohoto oboru. Práce byla zpracovávána v době světové hospodářské krize a proto je částečně zaměřena i na toto aktuální téma. Jejím cílem je zhodnotit možné příčiny a navrhnout možná řešení, především však upozornit na možné překážky, na které by si měl dát začínající podnikatel pozor, které ho mohou překvapit a zbytečně přivést do problémů.
|
|
Finanční projekt nové firmy
Šibor, Lubomír ; Krauseová, Jaruše (vedoucí práce) ; Dudashvili, Marianna (oponent)
Toto téma se zabývá tvorbou finančního projektu nové firmy s využitím nástrojů a pravidel pro finanční plánování. Metodická část obsahuje obecná teoretická pravidla k praktickému oddílu. Praktická část pak obsahuje samotný finanční plán hospodaření podniku na budoucích 5 let. Na závěr praktické části následuje krátká finanční analýza z pohledu vlastníka podniku.
|
|
Jak si založit podnik
Antošová, Vlasta ; Čapková, Tereza (vedoucí práce) ; Dvořáček, Jiří (oponent)
Moje bakalářská práce se skládá z části teoretické a části praktické. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy: podnik, podnikatel a podnikání. Dále jsou zde rozebrány faktory vedoucí k rozhodnutí stát se podnikatelem, druhy právních forem podnikání a aspekty jejich volby. Na konci této části zmiňuji základní legislativu a podnikatelský plán. V praktické části založím fiktivní podnik, kterým je fitness centrum ve formě společnosti s ručením omezeným. Je zde uveden podnikatelský plán, marketingový, organizační a finanční plán, hodnocení rizik a na konci je postup při zakládání společnosti s ručením omezeným.
|
|
Jak si založit podnik
Čtvrtečka, Lukáš ; Tyll, Ladislav (vedoucí práce) ; Získalová, Tereza (oponent)
Práce se zabývá problematikou založení podniku. Teoretická část pojednává o rozhodnutí podnikat, volbě právní formy a dalších krocích souvisejících se založením podniku. Praktickou část představuje vypracování podnikatelského plánu založení pizzerie.
|