Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 43 záznamů.  začátekpředchozí24 - 33další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vrůstání
Lubovská, Karolína ; Příhoda, Jiří (oponent) ; Ambrůz, Jan (vedoucí práce)
Ve své bakalářské práci se zabývám elementy v krajině obklopující jihomoravskou vinařskou obec Bavory. Pro zasazení prostředí do souvislostí jsem zkoumala historický a geografický kontext oblasti, a blíže potom konkrétního pozemku, na kterém se nachází vinohrady patřící mé rodině a dnes už zaniklý pramen potoku. V jedné části své práce sleduji aktivitu na místě dřívějšího pramene a v druhé časti práce jsem se zabývala vytvořením instalace za použití uschlých stromků vinné révy.
Bordeaux - kraj vína
Šulová, Michaela ; Kalfiřtová, Eva (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Tématem bakalářské práce je vinařská oblast Bordeaux. Cílem této bakalářské práce je zjistit, proč je Bordeaux tolik úspěšné ve výrobě jakostních vín, jak se vyrábějí jednotlivé druhy vína a jaké oblasti AOC jsou ve vinařském kraji Bordeaux. Předpoklady pro úspěšné dosažení cílů práce jsou rešerše v odborné literatuře a také praktické návštěvy vinařství na stáži. První část práce se zaměřuje na historii vinařského kraje, jeho geografické vymezení, půdní typy a výhodné klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Druhá část práce se zabývá vínem z hlediska výroby, jsou zde představeny odrůdy vína, směsi a samotná výroba vína. Další část práce se zaměřuje na známkování vína, jeho řazení, označování jakosti bordeauxských vín a na etiketu. Poslední část práce popisuje rozdělení vinařských oblastí do jednotlivých AOC a do podoblastí. Nakonec je rozebrána degustace vína Bordeaux. Přínosem této práce je ověření významu tradice vína ve Francii a zjištění rozdílnosti této tradice ve francouzské a české společnosti.
Vinařská tradice v Bratislavě
Horváth, Dávid ; Uhrík,, Martin (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Vinohradnictví odpradávna patřilo k Bratislavě. V archivních zprávách se zmiňuje již od poloviny 13. století. Vinice se táhly od Bratislavského hradu až do Rače a Vajnor. Zejména v minulém století začala vinice ve velkém nahrazovat výstavba bytových a rodinných domů. Tento trend stále přetrvává a developeři lákají na bydlení s výhledem na město a blízkost přírody, z níž však sami ubírají. Vinohrady tak už století ustupují rozvíjející se městu a toto historické dědictví upadá do zapomnění. Vinohrady však nejsou pouze vzpomínkou na slavnou minulost, ale i nenahraditelné tvoritele biodiverzity a přispívá k lepšímu klimatu města. Cílem diplomové práce je analýza ústupu vinic rozrůstající se Bratislavě. Podmínky pro pěstování vinné révy a jeho zpracování v Bratislavě a okolí. Následně nalezení vhodné formy a uplatnění výstupů z analytické části v konkrétním architektonickém návrhu.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Matějík, Valeriia ; Vojtěšek, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je navrhnout vinařský hotel pro 30 osob s dalšími veřejnými prostory s kvalitním ubytovaním odpovídajícím úrovni čtyř hvězdiček v lokalitě Mikulova. Novostavba Vinařského domu je třípodlažní objekt nacházející se ve svažitém terénu, který je tvořen třemi nadzemními podlažími a jedním podzemním podlažím. Vinařský dům bude sloužit jako reprezentativní objekt Vinařství Nikolsburg. Návštěvníci a hosté hotelu si zde mohou na terase navrhnutého objektu vychutnat sklenku vína a zároveň nádherné výhledy na vinice a siluetu Mikulova, relaxovat v okolní malebné krajině, nebo navštívit blízké centrum Mikulova, Pálavu či se projet loďko po hladině Novomlýnských nádrží. Ubytovaní hosté budou mít možnost využít wellnes, masáže a finskou saunu. Kolem jedoucí turisté budou mít příležitost ochutnat dobré jídlo a navštívit salonek vín, kde mohou ochutnat a zároveň zakoupit víno místní výroby.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Šiprová, Lucie ; Vojtěšek, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Náplní diplomové práce je návrh vinařského hotelu pro vinařství Nikolsburg v Mikulově. Předmětem zadání je návrh novostavby hotelu se skladováním a adjustací vína tak, aby doplňoval a nenarušoval vinařskou krajinu. Objekt je osazen mezi přírodními rezervacemi Turold a Růžový vrch. Budova je navržena tak, aby umožňovala co nejlepší výhled na vinice, Mikulovský zámek, Svatý kopeček a přírodní lokalitu Turold. Hlavní náplní je čtyřhvězdičkový hotel pro 30 osob s restaurací, drobným wellnes pro hosty hotelu a dostatečným technickým zázemím. Doplňující náplní je čistá výroba vína (tedy zrání plnění do lahví, etiketování, adjustace, skladování a expedice) s návazností na degustační místnost. Základní koncept vznikl na základě svažitosti terénu, výhledovým osám a orientaci ke světovým stranám. Navrhuji zde terasy, které symbolizují moravské kopečky s vinicemi a umožňují hostům pobyt na terasách s výhledem do okolí a na vinice investora. Celý provoz hotelu je spjatý s výrobou vína a objekt na to odkazuje. Svislé prvky na fasádě odkazují k řádkům a svislým sloupkům ve vinicích.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Matějík, Valeriia ; Vojtěšek, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je navrhnout vinařský hotel pro 30 osob s dalšími veřejnými prostory s kvalitním ubytovaním odpovídajícím úrovni čtyř hvězdiček v lokalitě Mikulova. Novostavba Vinařského domu je třípodlažní objekt nacházející se ve svažitém terénu, který je tvořen třemi nadzemními podlažími a jedním podzemním podlažím. Vinařský dům bude sloužit jako reprezentativní objekt Vinařství Nikolsburg. Návštěvníci a hosté hotelu si zde mohou na terase navrhnutého objektu vychutnat sklenku vína a zároveň nádherné výhledy na vinice a siluetu Mikulova, relaxovat v okolní malebné krajině, nebo navštívit blízké centrum Mikulova, Pálavu či se projet loďko po hladině Novomlýnských nádrží. Ubytovaní hosté budou mít možnost využít wellnes, masáže a finskou saunu. Kolem jedoucí turisté budou mít příležitost ochutnat dobré jídlo a navštívit salonek vín, kde mohou ochutnat a zároveň zakoupit víno místní výroby.
VINAŘSTVÍ SEKT PETRÁK
Eliáš, Václav ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Čuprová, Danuše (vedoucí práce)
Zadáním bakalářské práce je návrh novostavby výrobního objektu pro účel výrobu vína a sektu. V rámci bakalářské práce bylo zadáno vypracování projektové dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro provádění stavby s využitím softwaru. Tento projekt byl již vypracován ve formě studie v 2.ročníku během zimního semestru v rámci předmětu AG32 Ateliér architektonické tvorby III. – výrobní stavby, dále bylo navázáno předmětem AG028 – Detail v Architektuře 2. Jedna z částí tohoto projektu byla už zpracována v předmětu AG06 – Komplexní projekt, na který bakalářská práce navazuje. Smyslem vypracované studie bylo vyřešit správné funkční a provozní schéma a estetickou a reprezentativní stránku, na kterou je nyní vypracována stavební dokumentace. Zadaná parcela s objektem se nachází ve městě Kobylí na Moravě v Jihomoravském kraji, okres Břeclav. Parcela je v této době nezastavěná a zarostlá náletovou zelení. Navržený objekt je třípodlažní, kde se dělí na 3 funkční celky – výrobní, reprezentační a ubytovací. Terén na parcele je poměrně svažitý, což pomohlo k zapuštění výrobní části pod terén, která je v nejnižším podlaží a díky tomu nepůsobí objekt velikým a výrobním dojmem ale má podobnou velikost a formu jako okolní stavby v obci. Jak již bylo zmíněno, tak výroba se nachází pod úrovní terénu. V dalším patře je vinotéka, degustace, terasa, kancelář a ubytování (bezbariérové) a v posledním podlaží se nachází už jen ubytování. K objektu je navržená i zeleň na parcele - výsadba stromů, keřů, a okrasných květin a dále se sadem odrůd vína
Studie závlahového systému vinic u oce Přítluky
Burda, Zdeněk ; Kameníčková, Ivana (oponent) ; Hyánková, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce na téma Studie závlahového systému vinic u obce Přítluky je zaměřena v první části na historický vývoj závlah, popis vybraných druhů závlahy. Podrobněji se zaměřuji na mikrozávlahy, které mají mnoho výhod pro využití v našich klimatických podmínkách. Praktická část je zaměřena na návrh závlahového systému pro vybrané plochy vinic s popisem použitých technologií
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM
Pavlica, Tomáš ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Tématem zadání diplomové práce je řešení vinařského hotelu pro vinařství Nikolsburg v Mikulově. Hlavní myšlenkou práce je vytvořit novostavbu hotelu s přidruženou výrobou vína tak, aby přirozeně zapadal do krajiny a co nejméně narušoval její přírodní ráz. Zároveň je objekt navržen tak, aby poskytoval největší možný výhled na vinařskou oblast Mikulov, Mikulovský zámek a Svatý kopeček. Náplň objektu spočívá primárně v ubytování ve **** hotelových pokojích a čistou výrobou vína, tedy zrání, plnění do lahví, a etiketování. Dále se zde nachází restaurace, vinárna, degustační salon vín s přímou vazbou na sklep určený ke zrání vína a welness se saunovým světem pro zpříjemnění pobytu v tomto hotelu. Architektonický koncept vychází primárně z výhledových os a tvarovosti stávajícího území. Předsazená fasáda z dřevěných lamel je inspirována výrobou vín a pravidelností vinic.
Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma
Košňar, František ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Utíkalová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem práce byl návrh novostavby vinařského domu firmy Lahofer nedaleko obce Dobšice u Znojma. Na dané téma byla v předmětu AG32 zpracována studie, kterou práce rozvíjí a rozšiřuje o Dokumentaci pro stavební povolení a Dokumentaci pro provádění stavby. Stavba se nachází na mírně svažitém pozemku orientovaným na jih. Zadání stavebního programu počítá ve výrobní části s roční produkcí 500 000 lahví vína. Základní myšlenkou bylo vytvoření udržitelného kompaktního monobloku, který je materiálově i výškově dělen na části a tyto rozdíly jsou čitelné na fasádě. Výrobní část byla řešena s ohledem na provozní jednoduchost. Základním konstrukčním materiálem je dřevo. Cílem vytvořit takovou funkční dispozici, aby návštěvník mohl nahlédnout do samotné výroby, k barrique sudům, a dále aby byla stavba vizuálně spojena s vinicemi, aby byl z restaurace výhled na přilehlé vinice a přesto se návštěvník stále nacházel v srdci stavby. Došlo tak k vytvoření prosklené vstupní haly, která toto vše propojuje a vytváří základní prostor vinařství. Je to prostor, který poskytuje informaci o částech stavby daleko intenzivněji než budova jako celek. Byl kladen velký důraz na atmosféru a pocit, který si bude návštěvník pamatovat.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 43 záznamů.   začátekpředchozí24 - 33další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.