Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6,610 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.75 vteřin. 

Překážky v práci z právního a ekonomického hlediska
Stibor, Martin ; Korcová, Renata (vedoucí práce) ; Alena, Alena (oponent)
Diplomová práce se zabývá institutem překážek v práci a je rozdělena do dvou částí. V první části je proveden souhrnný přehled právní úpravy, který je založen na sběru dat a na shromažďování informací z právních předpisů, odborných publikací a internetových zdrojů, zabývajících se problematikou překážek v práci. Praktická část je pak věnována problematice uplatňování těchto překážek v práci na straně zaměstnance a na straně zaměstnavatele v praxi a to u vybrané společnosti z pohledu právního a ekonomického. Praktická část práce postihuje problematiku žádání, schvalování, povolování, uplatňování a proplácení těchto překážek v práci u zaměstnavatele a analýzu problémů které mu v souvislosti s uplatněním tohoto institutu ze strany zaměstnance vznikají. V této části jsou použity metody přímého pozorování, analýzy interních dokumentů a v neposlední řadě polostrukturované rozhovory s vedoucími pracovníky společnosti. Výsledkem je přístupu v praxi s platnou legislativou a ekonomický dopad na celkové výsledky společnosti a doporučení směřující ke zvýšení efektivnosti nastaveného systému společnosti ve vztahu k ekonomice a spokojenosti zaměstnanců.

Zahraniční obchod s tuzemskými destiláty
Dolanský, Matěj ; Šánová, Petra (vedoucí práce) ; Dědina, Daniel (oponent)
Dovoz nebo vývoz zboží do zahraničí se může zdát jako jednoduchá záležitost. Tyto formy zahraničního obchodu však závisí na množství okolností, za kterými stojí celá řada průzkumů a analýz. Cílem práce je vytvoření a zhodnocení obchodního případu dané komodity do vybrané země. Vlastní část práce využívá zejména metody sběru dat prostřednictvím nestandardizovaných rozhovorů s osobami, které se tématem zabývají. Kromě této metody bylo využito také sběru dat z odborné literatury, odborných článků zabývajících se problematikou a internetových zdrojů relevantních institucí. Výsledkem práce je přehled faktorů, které je zapotřebí zohlednit při vstupu na zahraniční trh. Mezi tyto faktory patří například výběr vhodného produktu a země, do které export proběhne, právní úprava této země, informace o možné konkurenci, znalost distribučních kanálů, zvolení vyhovujícího marketingu a jiné.

Analýza vlivu odrůd a ošetření osiva na vybrané parametry semen máku setého (Papaver somniferum L.)
Míča, Luděk ; Kuchtová, Perla (vedoucí práce) ; Miroslava, Miroslava (oponent)
Česká republika patří k předním světovým pěstitelům legálních ploch máku setého. Velikost osetých polních celků nemá ve světě konkurenci (Vašák, 2010; Cihlář, 2012). Tato plodina je však velmi citlivá v průběhu svého růstu na mnoho vnitřních a vnějších vlivů a to zejména v počátku klíčení a vzcházení. V České republice není v současné dobře dostupné registrované mořidlo pro potřeby moření osiva máku (Prokinová, 2006). Poslední roky zaznamenáváme mnoho pokusů na bázi zkoušení přírodních látek (například v podobě humátů a rostlinných výluhů), využití mikroorganismů a hlavně aplikaci půdních hub v oblasti moření osiva. Cílem práce je zhodnotit vliv vybraných krajových odrůd máku setého a ošetření osiv na výnosové parametry máku setého, samostatně i v kombinaci. Zásadní pro práci je sepsání vhodnosti využití krajových odrůd v ekologickém a integrovaném zemědělství ve vztahu k efektivitě produkce. V polních a laboratorních podmínkách byly provedeny hodnocení kvality osiv jednotlivých krajových odrůd. Před výsevem bylo osivo namořeno v první variantě přípravkem TS Osivo, druhá varianta byla ošetřena mořením přípravkem Gliorex a třetí byla klasicky ponechána jako kontrola bez ošetření. V polních podmínkách během růstu rostlin probíhala bonitace porostů, sledování míry napadení rostlin, likvidace plevelů a aplikace postřiků na bázi přírodních látek. Při postřiku, byl použit Neem - Azal, tato látka výrazně omezuje populace škůdců v porostech. Další varianta byla ošetřena na list zlepšujícím prostředkem z rodiny TS Květa. Zbývající varianta byla použita jako kontrola. V laboratorních podmínkách probíhaly testy klíčivosti jednotlivých variant ošetření a porovnání klíčivosti mezi jednotlivými odrůdami. Z testů se také zjistilo jak je osivo napadené chorobami a jaké procento semen je životaschopných. Poslední hodnocení probíhalo na bázi vážení hmotnosti tisíce semen (HTS), které nám umožňuje sledovat tvorbu výnosu jednotlivých odrůd vzhledem k zvolenému ošetření osiva.

Effect of Drying Pretreatments on Air and Solar Drying of Jerky Prepared from Eland (Taurotragus oryx) Meat
Kučerová, Iva ; Banout, Jan (vedoucí práce) ; Oliver, Oliver (oponent)
Tato práce se zabývá matematickým modelováním sušícího procesu antilopího masa a jeho organoleptickými vlastnostmi. Sušené antilopí maso bylo následně porovnáváno s tradičním sušeným hovězím masem, známým jako jerky. Vzorky antilopího i hovězího masa byly marinovány v tradiční jerky marinádě (TM), v marinádě TM s čerstvou ananasovou šťávou (TMP), TM s medem (TMH) a TM s Coca Colou, k porovnání sloužil vzorek masa bez jakékoliv úpravy (C). Vliv jednotlivých marinád na sušící proces byl vyhodnocen jako statisticky průkazný. Two term model byl na základě koeficientu určení, střední kvadratické odchylky a chí-kvadrátu vybrán jako nejvhodnější model popisující kinetiku sušícího procesu antilopího masa v solární sušárně. Průměrné hodnoty difuzivity vlhkosti sušeného antilopího masa byly vypočítány pro vybrané vzorky C, TM, TMH následovně: 2.07 x 10-10, 1.45 x 10-10 and 1.43 x 10-10 m2.s-1, kdy hodnoty aktivační energie pro vybrané vzorky C, TM a TMH byly následující 23.75, 26.22 and 26.97 kJ.mol-1. Organoleptické vlastnosti sušeného antilopího masa byly hodnoceny v rámci degustačního panelu 22 hodnotiteli. Nejlépe byl hodnocený vzorek TMP, který měl statisticky průkazný vliv na texturu, barvu a chuť. Rovněž byl vyhodnocen vliv jednotlivých marinád na celkovou změnu barvy. Největší vliv na celkovou změnu barvy měla marináda TMH oproti marinádě TMP, která byla vyhodnocena jako marináda s nejmenším vlivem na výslednou barvu po usušení. Stejné výsledky byly zaznamenány u hovězího i antilopího a to sušené v solární i v laboratorní sušárně.

Účetní závěrka ve vybrané obchodní korporaci
Koudelková, Eliška ; Seidl, Ladislav (vedoucí práce) ; Eva, Eva (oponent)
Diplomová práce se zabývá tématikou účetní uzávěrky a účetní závěrky. Vzhledem k celkové rozsáhlosti problematiky jsou v práci rozebrána pouze její stěžejní témata. V prvních dvou kapitolách teoretické části se autorka práce věnuje právním pramenům, kterými se sestavování účetní závěrky řídí, a vymezení základních pojmů souvisejících s účetní závěrkou. V následující kapitole jsou popsány jednotlivé operace, které předcházejí samotnému sestavení výkazů, a to: inventarizace, opravné položky, časové rozlišení, rezervy atd. Poslední kapitola teoretické části je věnována samotné účetní závěrce, tj. rozvaze, výkazu zisků a ztráty a příloze účetní závěrky. Na závěr jsou zde také uvedeny povinnosti spojené s účetní závěrkou. Praktická část je zaměřena na zhodnocení účetní uzávěrky a účetní závěrky ve vybrané obchodní korporaci TESLA KARLÍN, a.s. a na navrhnutí opatření, která by zkvalitnila celý proces účetní závěrky v podniku.

Hodnocení potenciálu krkonošských středisek pro udržitelný rozvoj cestovního ruchu
Plšková, Lenka ; Havlíková, Michaela (vedoucí práce) ; Lucie, Lucie (oponent)
Práce si klade za cíl zhodnotit potenciál krkonošských středisek pro udržitelný rozvoj cestovního ruchu s následnou komparací hodnoceného regionu s regionem Orlice a okolí a přihlédnutí k ekonomickému hledisku. Teoretická východiska zdůrazňují ekonomický význam cestovního ruchu a jeho dopady na životní prostředí. V návaznosti na to práce popisuje koncepci udržitelného rozvoje a rozebírá pojem potenciál pro cestovní ruch a potenciál udržitelného rozvoje cestovního ruchu. V teoretické části jsou též shrnuty záporné vlivy cestovního ruchu v Krkonoších a vybrané aspekty české environmentální a památkářské legislativy. Metodická východiska specifikují metodiku hodnocení a stanovují kritéria pro měření. V praktické části je metodika aplikována na území krkonošských středisek. Následně dojde ke komparaci krkonošských středisek s Orlicí a okolím. Ve shrnutí jsou zodpovězeny výzkumné otázky a ověřeny hypotézy zaměřené na ekonomický aspekt problému. Nakonec jsou stanoveny návrhy a doporučení pro destinační management a další zájmové skupiny.

Hodnocení účetní závěrky a uzávěrky ve vybrané účetní jednotce
Mála, Václav ; Lörinczová, Enikö (vedoucí práce) ; Radim, Radim (oponent)
Předkládaná diplomová práce hodnotí proces účetní závěrky a uzávěrky ve vybraném podnikatelském subjektu. V teoretické části práce je popsána právní úprava procesu sestavení účetní závěrky a uzávěrky a teoretický základ. V praktické části diplomové práce je charakterizována konkrétní společnost a vývoj vybraných ukazatelů z Rozvahy a Výkazu zisku a ztráty od zahájení činnosti společnosti. Byla provedena finanční analýza společnosti, na základě které bylo doporučeno opatření. Je proveden detailní popis jednotlivých etap účetní uzávěrky a sestavení účetní závěrky. V závěru práce jsou zhodnoceny procesy účetní uzávěrky a závěrky a doporučení.

Hodnocení účetní závěrky a uzávěrky ve vybrané účetní jednotce
Duchoňová, Petra ; Lörinczová, Enikö (vedoucí práce) ; Břetislav, Břetislav (oponent)
Diplomová práce se zabývá procesem sestavení účetní uzávěrky a závěrky, který se řídí platnými právními předpisy na území České republiky. Teoretická východiska se zabývají z větší části vysvětlením pojmů, které souvisí s přípravnými pracemi při sestavování účetní uzávěrky. Přípravné práce předcházejí uzavření účetních knih k rozvahovému dni účetní jednotky. Teoretická východiska se dále zabývají účetní závěrkou a popisem výkazů, které účetní závěrku tvoří. Účetními výkazy, které tvoří účetní závěrku, jsou Rozvaha, Výkaz zisku a ztráty a Příloha. V teoretických východiscích je použito a citováno několik zdrojů z odborné literatury. Na teoretická východiska navazuje vlastní práce, ve které je zanalyzován proces tvorby účetní závěrky a uzávěrky na konkrétní vybrané společnosti a následná komparace s teoretickými východisky. Poslední část diplomové práce je věnována zhodnocení procesu účetní závěrky vybrané společnosti a návrhům na zlepšení.

Nákladová komparace diferencovaných přístupů stravování ve vybrané regionální mateřské škole
Melounová, Gabriela ; Šánová, Petra (vedoucí práce) ; Hrubcová, Barbora (oponent)
Bakalářská práce se zabývá aplikací projektu dvou přístupů ve vaření stejného modelu jídelníčku, avšak za použití odlišných surovin ve vybrané Mateřské škole. Toto projektové vaření přímo provede Mateřská škola Val ve své školní jídelně. Cílem práce je identifikovat rozdíly v nákladovosti obou přístupů vaření a stravování, zjištění případných finančních rozdílů a zjištění zájmu rodičů o daný typ stylu stravování i za předpokladu, že by zaplatili vyšší cenu stravného. Metodika vlastní práce zahrnuje sestavení dvou jídelníčků ve stejném složení, podle doporučených dávek spotřebního koše, podle kterých se školní jídelny musí řídit. Pro tyto jídelníčky je vyčíslena nákladovost vaření a součástí zjištění je pak vyhodnocení doprovodného dotazníku pro rodiče, který vypovídá o případné ochotě platit vyšší stravné za čerstvé a lokální potraviny.

Zhodnocení účetních postupů dle vyhlášky č. 410/2009 Sb. v organizační jednotce Vězeňské služby ČR
Svobodová, Vladimíra ; Stárová, Marta (vedoucí práce) ; Jana, Jana (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením účetních postupů používaných v konkrétní organizační jednotce Vězeňské služby České republiky. Na základě odborných poznatků a rozboru odborné literatury a příslušných právních norem jsou objasněny důležité oblasti účetnictví organizačních složek státu a zpracovány v ucelený přehled stanovených účetních postupů. Práce je zaměřena na prozkoumání dodržování účetních předpisů a stanovených účetních postupů ve vybrané účetní jednotce. Jsou objasněna některá specifika používaná touto účetní jednotkou plynoucí z její činnosti. V závěru práce jsou navržena řešení k odstranění zjištěných problémů.