Název:
Nákladová komparace diferencovaných přístupů stravování ve vybrané regionální mateřské škole
Překlad názvu:
Cost comparisons of differentiated meals approaches in selected regional kindergarten
Autoři:
Melounová, Gabriela ; Šánová, Petra (vedoucí práce) ; Hrubcová, Barbora (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá aplikací projektu dvou přístupů ve vaření stejného modelu jídelníčku, avšak za použití odlišných surovin ve vybrané Mateřské škole. Toto projektové vaření přímo provede Mateřská škola Val ve své školní jídelně. Cílem práce
je identifikovat rozdíly v nákladovosti obou přístupů vaření a stravování, zjištění případných finančních rozdílů a zjištění zájmu rodičů o daný typ stylu stravování i za předpokladu, že by zaplatili vyšší cenu stravného. Metodika vlastní práce zahrnuje sestavení dvou jídelníčků ve stejném složení, podle doporučených dávek spotřebního koše, podle kterých se školní jídelny musí řídit. Pro tyto jídelníčky je vyčíslena nákladovost vaření a součástí zjištění je pak vyhodnocení doprovodného dotazníku pro rodiče, který vypovídá o případné ochotě platit vyšší stravné za čerstvé a lokální potraviny.
The Bachelor Thesis focuses on application of two approaches in the cooking of the same model menu using differing raw material and foods in the selected kindergarten. This Project Cooking is performed by the Kindergarten Val in its school canteen. The aim of the Thesis is to identify the differences in costs of the two approaches to cooking and catering, define the financial differences and perform a survey among parents to discover if they are interested in either catering type even if the price increases. The Method of the Thesis consists of production of two menus including the same items in accordance with meals recommended by Consumer Basket (menu regulation for kindergarten and school kitchens and canteens). Then the cooking costs are calculated for either menu and the analyses also include evaluation of the survey made among parents who show their will to pay higher price for fresh local foods.
Klíčová slova:
Dítě předškolního věku; Mateřská škola; Nákladovost; Pestrá strava; Pokrmy; Rodič; Spotřební koš; Zdravý životní styl; Školní jídelna