Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Spiritualita ve veganství a vegetariánství
Schejbalová, Eliška ; Spalová, Barbora (vedoucí práce) ; Tesárek, Jan (oponent)
Tato práce se zabývá tématem spirituality v oblasti vegetariánství a veganství. Cílem práce je zjistit, jak a kdy se spiritualita projevuje v narativech respondentů, kteří jsou vegetariáni nebo vegani a jak ji konstruují. Výsledky práce jsou získávány pomocí kvalitativní formy analýzy, a to především formou polostrukturovaných hloubkových rozhovorů se značnou citlivostí ke způsobu konstrukce narativu. Tyto rozhovory probíhaly z velké části online z důvodu pandemie Covid-19. V práci se propojuje několik oblastí teorie, které se později objevují také v narativech respondentů. Mezi hlavní teoretické rámce zde tedy patří koncept vědomého těla Nancy Scheper-Hughes a Margaret Lock, koncept čistoty a znečištění Mary Douglas, teorie Dark Green Religion Brona Taylora nebo nahlížení na hranice mezi lidmi a zvířaty skrze myšlenky Margo DeMello. Tato práce a její závěry mohou sloužit jako podklad pro následující výzkum daného tématu, jelikož tato práce se stává jistým rozhledem po terénu spirituality ve vegetariánském nebo veganském životním stylu.
Tofu a činky: Percepce vlastní tělesnosti veganskými sportovci
Rutová, Simona ; Grygar, Jakub (vedoucí práce) ; Orcígr, Václav (oponent)
Tato práce se zabývá tělesností veganských sportovců. Dává si za cíl objasnit, jak je tělesnost členy zkoumaného konkrétního společenství veganských sportovců vnímána a jak je formována působením tohoto společenství a v něm sdílenými specifickými tělesnými praktikami, kterými je především veganské stravování a sportovní aktivity. Výchozími koncepty v nahlížení na tuto problematiku jsou habitus, embodiment a vědomé tělo. Pro tuto práci jsou tedy klíčové myšlenky Merleau-Pontyho a jeho vnímání tělesnosti, Csordase a jeho chápání embodimentu, a Scheper-Hughes a Lock, jejichž koncept vědomého těla poskytl analytický rámec pro tento výzkum. Výzkum poukázal na důležitost silného společenství, které veganští sportovci budují a jehož prostřednictvím pak mohou působit na těla členů společenství, a budovat tak těla prezentující veganství jako dostatečné. Právě sport hraje v tomto klíčovou roli, neboť jeho prostřednictvím budují zdravá a silná těla. Sport tak plní funkci obhajoby jejich praktik, které jsou v očích zkoumaného společenství správnou cestou a jsou jejich reakcí na současnou ekologickou krizi a amorální zneužívání zvířat za účely masové spotřeby. Právě snaha obhajoby a prezentace veganství jako dostatečného ovlivňuje praktiky sdílené ve zkoumaném společenství. Tyto praktiky pak působí na formování...
Vliv veganství na sociální život jedince
Hlavová, Karla ; Orcígr, Václav (vedoucí práce) ; Senft, Lukáš (oponent)
V této bakalářské práci se, jak je již dle názvu vypovídající, zabývám problematikou veganství a jeho následného reflektování se do sociálních životů respondentů (rodina, přátelé, partneři, nepříjemné situace). Zkoumám a objasňuji životní situace, které obnáší rozmanitost životních stylů a způsobu stravování. Samostatná práce je členěná do tří následujících částí: teoretického ukotvení zkoumaného problému, použité metodologie a následné výzkumné části. V úvodní, teoretické části využívám různých konceptů pro pochopení veganství ze sociologické perspektivy. V druhé, metodologické části práce se věnuji kvantitativní explorační metodě, sběru dat, které jsem získala prostřednictvím online dotazníku a popisu výzkumného souboru. Poslední, závěrečnou částí je prezentace a interpretace získaných výsledků a z nich vytvořené závěry. Práce přináší výsledky potvrzující existenci vlivu veganství na sociální život jedince, a to v každé ze zmíněných dimenzí. K ovlivnění dochází zejména v oblasti rodinného zázemí, kde jsou respondenti nejčastěji vystavování předsudkům a nátlaku. Vliv veganství pociťují respondenti také v rámci svého sociálního okruhu, partnerských vztahů (např. při volbě partnera) a v nepříjemných situacích, do kterých se respondenti na základě veganství v běžném životě dostávají.
Vztah studentů vybraných středních škol k alternativním způsobům stravování
Fialová Krejzová, Lenka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá vztahy a názory studentů vybraných středních škol, které jsou spjaty s alternativními způsoby stravování. V teoretické části se nachází základní informace o racionální výživě, jednotlivých živinách, je zde srovnání potravinové pyramidy a zdravého talíře. V neposlední řadě je také objasněno alternativní stravování a poté jsou zde uvedeny informace o pěti konkrétních druzích alternativního stravování. V jednotlivých podkapitolách je zmiňováno vegetariánství, veganství, raw food, paleo strava a bezlepková dieta. Cílem praktické části je zjistit názor studentů vybraných středních škol na alternativní způsoby stravování. Jedná se o mnou vybrané střední školy na Rakovnicku. Jako výzkumný nástroj je použito dotazníkové šetření. Na základě získaných dat mnou byl dotazník vyhodnocen a výsledky převedeny do tabulek a grafů, které jsou vždy okomentovány. Na dotazník odpovídalo 187 respondentů. Bylo zjištěno, že 19 osob ze všech dotazovaných má zdravotní omezení, související s výživou. Překvapivý výsledek je ten, že se studenti o alternativním stravování nedozvěděli primárně ve škole, ale z vlastních zdrojů (přátelé, rodina atd.) Výsledky dotazníkového šetření poukazují na fakt, že se studenti středních škol stravují především běžným způsobem, ale o problematiku alternativního...
Podnikatelský plán
Roženková, Markéta
Roženková, M. Podnikatelský plán v oblasti gastronomie. Bakalářská práce. Mendelova univerzita. Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, 2017. Bakalářská práce je věnována zpracování podnikatelského plánu pro společnost FORALL s.r.o. nabízející služby v oblasti gastronomie. Práce je rozdělena do dvou částí. První část vymezuje základní pojmy a členění podniků, dále popisuje základní náležitosti struktury podnikatelského plánu. Druhá část je zaměřena na zpracování vlastního podnikatelského plánu. Zahrnuje popis podniku, analýzu trhu a finanční plán. Cílem práce bylo zjistit, zda má podnik šanci na trhu uspět. Po vypracování je zřejmé, že podnikatelský plán by byl dobrým základem pro vznik nové restaurace.
Vegetariánství a jeho agroekologické souvislosti
Lattenbergová, Michaela
Tato diplomová práce má za cíl poukázat na souvislosti mezi masitou, vegetariánskou, veganskou stravou a životním prostředím. V literární rešerši je analyzována historie vegetariánství a vztah a ukotvení v jednotlivých náboženstvích. Následně jsou analyzovány rozdíly mezi vegetariánstvím a veganstvím v součanosti, motivace vegetariánů a především dopady konzumace masa na životní prostředí. V práci byla použita metoda terénního šetření, dotazníkového šetření a metoda SWOT analýzy. V praktické části byly pro srovnání vybrány tři ukázkové jídelníčky a vyhodnocen jejich dopad na životní prostředí. Výsledky všech použitých metod potvrdily shodu v nejednoznačnosti pouze pozitivních aspektů vegetariánství. Vegetariánská strava nemusí být nutně šetrnější než strava masitá, vždy záleží na spotřebních preferencích jednotlivce. Veganská dieta je však výrazně šetrnější.
Přínosy a rizika veganství
Kolaříková, Romana
Bakalářská práce se zabývá přínosy a riziky veganství. Veganství je v dnešní době velmi významný životní styl a také předmětem mnoha diskuzí. Práce se dále zabývá zásadami racionální stravy a jejím srovnáním s veganským stravováním. Dále jsou v práci popsány negativní a pozitivní dopady veganství na organismus člověka a jeho kvalita na život jedince. Také informuje o zastoupení jednotlivých potravin ve veganské stravě. Právní doložka:

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.