Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 47 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Tofu a činky: Percepce vlastní tělesnosti veganskými sportovci
Rutová, Simona ; Grygar, Jakub (vedoucí práce) ; Orcígr, Václav (oponent)
Tato práce se zabývá tělesností veganských sportovců. Dává si za cíl objasnit, jak je tělesnost členy zkoumaného konkrétního společenství veganských sportovců vnímána a jak je formována působením tohoto společenství a v něm sdílenými specifickými tělesnými praktikami, kterými je především veganské stravování a sportovní aktivity. Výchozími koncepty v nahlížení na tuto problematiku jsou habitus, embodiment a vědomé tělo. Pro tuto práci jsou tedy klíčové myšlenky Merleau-Pontyho a jeho vnímání tělesnosti, Csordase a jeho chápání embodimentu, a Scheper-Hughes a Lock, jejichž koncept vědomého těla poskytl analytický rámec pro tento výzkum. Výzkum poukázal na důležitost silného společenství, které veganští sportovci budují a jehož prostřednictvím pak mohou působit na těla členů společenství, a budovat tak těla prezentující veganství jako dostatečné. Právě sport hraje v tomto klíčovou roli, neboť jeho prostřednictvím budují zdravá a silná těla. Sport tak plní funkci obhajoby jejich praktik, které jsou v očích zkoumaného společenství správnou cestou a jsou jejich reakcí na současnou ekologickou krizi a amorální zneužívání zvířat za účely masové spotřeby. Právě snaha obhajoby a prezentace veganství jako dostatečného ovlivňuje praktiky sdílené ve zkoumaném společenství. Tyto praktiky pak působí na formování...
Vliv veganství na sociální život jedince
Hlavová, Karla ; Orcígr, Václav (vedoucí práce) ; Senft, Lukáš (oponent)
V této bakalářské práci se, jak je již dle názvu vypovídající, zabývám problematikou veganství a jeho následného reflektování se do sociálních životů respondentů (rodina, přátelé, partneři, nepříjemné situace). Zkoumám a objasňuji životní situace, které obnáší rozmanitost životních stylů a způsobu stravování. Samostatná práce je členěná do tří následujících částí: teoretického ukotvení zkoumaného problému, použité metodologie a následné výzkumné části. V úvodní, teoretické části využívám různých konceptů pro pochopení veganství ze sociologické perspektivy. V druhé, metodologické části práce se věnuji kvantitativní explorační metodě, sběru dat, které jsem získala prostřednictvím online dotazníku a popisu výzkumného souboru. Poslední, závěrečnou částí je prezentace a interpretace získaných výsledků a z nich vytvořené závěry. Práce přináší výsledky potvrzující existenci vlivu veganství na sociální život jedince, a to v každé ze zmíněných dimenzí. K ovlivnění dochází zejména v oblasti rodinného zázemí, kde jsou respondenti nejčastěji vystavování předsudkům a nátlaku. Vliv veganství pociťují respondenti také v rámci svého sociálního okruhu, partnerských vztahů (např. při volbě partnera) a v nepříjemných situacích, do kterých se respondenti na základě veganství v běžném životě dostávají.
Vztah studentů vybraných středních škol k alternativním způsobům stravování
Fialová Krejzová, Lenka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá vztahy a názory studentů vybraných středních škol, které jsou spjaty s alternativními způsoby stravování. V teoretické části se nachází základní informace o racionální výživě, jednotlivých živinách, je zde srovnání potravinové pyramidy a zdravého talíře. V neposlední řadě je také objasněno alternativní stravování a poté jsou zde uvedeny informace o pěti konkrétních druzích alternativního stravování. V jednotlivých podkapitolách je zmiňováno vegetariánství, veganství, raw food, paleo strava a bezlepková dieta. Cílem praktické části je zjistit názor studentů vybraných středních škol na alternativní způsoby stravování. Jedná se o mnou vybrané střední školy na Rakovnicku. Jako výzkumný nástroj je použito dotazníkové šetření. Na základě získaných dat mnou byl dotazník vyhodnocen a výsledky převedeny do tabulek a grafů, které jsou vždy okomentovány. Na dotazník odpovídalo 187 respondentů. Bylo zjištěno, že 19 osob ze všech dotazovaných má zdravotní omezení, související s výživou. Překvapivý výsledek je ten, že se studenti o alternativním stravování nedozvěděli primárně ve škole, ale z vlastních zdrojů (přátelé, rodina atd.) Výsledky dotazníkového šetření poukazují na fakt, že se studenti středních škol stravují především běžným způsobem, ale o problematiku alternativního...
Podnikatelský plán
Roženková, Markéta
Roženková, M. Podnikatelský plán v oblasti gastronomie. Bakalářská práce. Mendelova univerzita. Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, 2017. Bakalářská práce je věnována zpracování podnikatelského plánu pro společnost FORALL s.r.o. nabízející služby v oblasti gastronomie. Práce je rozdělena do dvou částí. První část vymezuje základní pojmy a členění podniků, dále popisuje základní náležitosti struktury podnikatelského plánu. Druhá část je zaměřena na zpracování vlastního podnikatelského plánu. Zahrnuje popis podniku, analýzu trhu a finanční plán. Cílem práce bylo zjistit, zda má podnik šanci na trhu uspět. Po vypracování je zřejmé, že podnikatelský plán by byl dobrým základem pro vznik nové restaurace.
Vegetariánství a jeho agroekologické souvislosti
Lattenbergová, Michaela
Tato diplomová práce má za cíl poukázat na souvislosti mezi masitou, vegetariánskou, veganskou stravou a životním prostředím. V literární rešerši je analyzována historie vegetariánství a vztah a ukotvení v jednotlivých náboženstvích. Následně jsou analyzovány rozdíly mezi vegetariánstvím a veganstvím v součanosti, motivace vegetariánů a především dopady konzumace masa na životní prostředí. V práci byla použita metoda terénního šetření, dotazníkového šetření a metoda SWOT analýzy. V praktické části byly pro srovnání vybrány tři ukázkové jídelníčky a vyhodnocen jejich dopad na životní prostředí. Výsledky všech použitých metod potvrdily shodu v nejednoznačnosti pouze pozitivních aspektů vegetariánství. Vegetariánská strava nemusí být nutně šetrnější než strava masitá, vždy záleží na spotřebních preferencích jednotlivce. Veganská dieta je však výrazně šetrnější.
Přínosy a rizika veganství
Kolaříková, Romana
Bakalářská práce se zabývá přínosy a riziky veganství. Veganství je v dnešní době velmi významný životní styl a také předmětem mnoha diskuzí. Práce se dále zabývá zásadami racionální stravy a jejím srovnáním s veganským stravováním. Dále jsou v práci popsány negativní a pozitivní dopady veganství na organismus člověka a jeho kvalita na život jedince. Také informuje o zastoupení jednotlivých potravin ve veganské stravě. Právní doložka:
Podnikatelský záměr - prodej doplňků výživy
Hlavatý, Adam ; Ptáček, Roman (oponent) ; Rompotl, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zpracovaná jako návrh podnikatelského plánu pro vytvoření malého podniku zaměřeného na prodej veganských sportovních doplňků výživy. Práce je rozdělena na tři části. První část obsahuje teoretická východiska související s podnikatelskou činností. Druhá, analytická část obsahuje analýzy podnikatelského prostředí a výsledky primárního výzkumu. Třetí část se věnuje samotnému návrhu podnikatelského plánu včetně finančního plánu a analýzy rizik.
Povědomí laiků o alternativních výživových směrech a jejich rizicích
Šafářová, Jana ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
V současné době jsou alternativní výživové směry se všemi svými podobami poměrně hodně rozšířeny. Vegetariánství je pro řadu lidí nejen vynechání konzumace masa, ale i životní styl. Záměrné vynechávání určitých druhů potravin s sebou však nese rizika deficitu některých důležitých látek. Cílem této bakalářské práce bylo zmapování povědomí laiků o vegetariánství a veganství. Zjistit, zda respondenti vědí, co vylučuje veganská strava, jak se liší od vegetariánství a jaká jsou rizika s ní spojená. Teoretická část se zabývá vegetariánstvím a jeho dělením. Práce se nejvíce zaměřuje na veganství. Teoretická část také obsahuje zásady vhodně složené veganské stravy podle České veganské společnosti. Dále obsahuje popis látek, které mohou být ve vegetariánské a veganské stravě karenční. Je uvedeno, jaké mají tyto látky v organismu funkce, v jakých potravinách se nachází a jak se projevuje jejich deficit. Praktická část byla provedena kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvořila laická populace nejčastěji ve věku 20-29 let. Dotazník vyplnilo celkem 146 respondentů. Z výsledků dotazníků bylo zjištěno, že 88 % respondentů dokázalo správně popsat, co vylučuje veganská strava. Z toho se dá usuzovat, že je-li dotázaný vzorek populace reprezentativní, tak populace má dobré povědomí o principu...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 47 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.